air ketuban pecah

Air ketuban atau cecair amniotik adalah kusyen dalam bentuk cairan hangat yang melindungi dan menyokong bayi anda semasa ia tumbuh di dalam rahim. Tahukah anda air ketuban pecah membawa tanda yang besar untuk ibu mengandung?

Cecair penting ini mengandungi:

 • Hormon
 • Sel sistem imun
 • Nutrien
 • Air kencing bayi

Pada tahap tertinggi, cecair ketuban di perut anda adalah sekitar 1 liter. Selepas 36 minggu kehamilan, tahap cecair anda mula berkurang ketika badan anda bersiap untuk kelahiran bayi anda.

Apabila doktor anda melakukan ultrasound sebelum bersalin, mereka akan mengira jumlah air ketuban yang dikelilingi oleh bayi anda. Ada kemungkinan cecair itu mula bocor pada satu ketika.

Sekiranya terlalu banyak cecair mula bocor, ini dikenali sebagai oligohydramnios. Cecair juga dapat keluar akibat pecahnya kantung ketuban. Ini dikenali sebagai pecahnya membran.

Kadang kala sukar untuk mengetahui sama ada cecair yang bocor adalah cecair ketuban. Namun berikut adalah simptom-simptom air ketuban pecah.

Berapakah tahap air ketuban yang biasa?

Jumlah air ketuban yang menyokong bayi anda cenderung meningkat ketika kehamilan anda berlaku dan mencapai tahap tertinggi di sekitar minggu ke 36.

Tahap air ketuban sepanjang kehamilan anda boleh mengandungi:

 • 60 mililiter (mL) pada kehamilan 12 minggu
 • 175 mL pada kehamilan 16 minggu
 • 400 hingga 1,200 mL antara kehamilan 34 dan 38 minggu

Doktor anda dapat mengukur tahap cecair ketuban anda menggunakan ultrasound. Terdapat dua pengiraan mengenai cara pengukuran, yang dikenali sebagai indeks cecair amniotik (AFI) atau poket menegak maksimum (MPV).

Doktor menganggap tahap cecair anda rendah jika AFI anda kurang dari 5 sentimeter (cm) atau MPV anda kurang dari 2 cm.

Gejala air ketuban pecah

Fikirkan kantung ketuban anda seperti belon air. Belon air ini boleh dipecahkan lalu menyebabkan airnya keluar dengan laju. Namun, air juga boleh keluar apabila terdapat lubang kecil di belon air tersebut, lalu menyebabkan air keluar dengan perlahan.

Semasa anda hamil, anda mungkin merasa semuanya bocor. Contohnya, pundi kencing anda menjadi lebih cepat penuh dan anda membuang air kecil. Selain itu, tisu faraj anda juga boleh menghasilkan cecair tambahan untuk membantu bayi anda keluar dengan lebih mudah. Oleh itu, sukar untuk menentukan apakah cecair itu adalah air kencing, air ketuban, atau cairan vagina.

Cecair amniotik mungkin mempunyai beberapa kualiti berikut:

 • Jelas, berbintik-bintik putih, dan / atau berwarna dengan lendir atau darah
 • Tiada bau
 • Sering menjadi tepu di seluar dalam anda

Biasanya, air kencing akan berbau. Cecair faraj pula biasanya berwarna putih atau kuning.

Cara lain yang boleh anda cuba tentukan sama ada cecair itu adalah ketuban iaitu terlebih dahulu mengosongkan pundi kencing anda. Letakkan panty liner dan periksa bendalir yang ada di panty liner selepas 30 minit hingga satu jam. Sekiranya cairan berwarna kuning, kemungkinan air kencing. Sekiranya tidak, cecair itu boleh menjadi air ketuban.

Pilihan lain adalah memakai panty liner dan focus untuk menahan otot lantai pelvis anda dengan ketat, seolah-olah anda cuba menghentikan aliran air kencing anda. Sekiranya anda melakukan ini dan tidak melihat cecair di panty liner, cecair yang anda lihat mungkin kencing.

Faktor risiko air ketuban pecah

Air ketuban pecah boleh membahayakan anda dan bayi anda pada bila-bila masa semasa kehamilan anda. Walaupun anda mungkin membocorkan sejumlah kecil cecair, kehilangan terlalu banyak boleh memudaratkan.

Kebocoran cairan ketuban semasa trimester pertama dan / atau kedua boleh menyebabkan komplikasi, termasuklah:

 • Kecacatan kelahiran
 • Keguguran
 • Kelahiran pramatang
 • Kelahiran mati

Semasa trimester ketiga, tahap cecair amniotik yang rendah boleh menyebabkan:

 • Kesukaran semasa bersalin seperti menekan tali pusat yang boleh mempengaruhi kemampuan bayi untuk mendapatkan oksigen
 • Peningkatan risiko kelahiran caesar
 • Pertumbuhan perlahan

Terdapat beberapa rawatan untuk tahap ketuban yang rendah jika air anda terlalu banyak bocor. Doktor anda boleh memberi nasihat mengenai pilihan rawatan terbaik.

Bila hendak memanggil doktor anda

Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya cecair anda berwarna hijau atau kuning kecoklatan. Ini dapat menunjukkan bahawa bayi anda mengalami pergerakan usus di rahim, yang boleh menyebabkan komplikasi pernafasan ketika mereka dilahirkan.

Anda juga harus menghubungi doktor anda jika anda fikir selaput anda mungkin pecah, juga dikenal sebagai “pecah air”. Anda harus perhatikan warna cairan yang anda keluarkan untuk diberitahu kepada dokor. Anda mungkin akan diarahkan untuk pergi ke hospital.

Langkah seterusnya

Dianggarkan sepertiga air ketuban diganti setiap jam. Ini bermakna bayi anda tidak akan “kering” walaupun anda mengalami air ketuban pecah. Tetapi mungkin membran yang pecah boleh menyebabkan kelahiran anda sudah dekat dan / atau bakteria boleh masuk ke dalam rahim anda. Atas sebab ini, adalah mustahak untuk mendapatkan rawatan sekiranya anda berpendapat bahawa anda mungkin mengalami air ketuban pecah.

Sekiranya anda sedang mengandung, jangan ambil mudah sekiranya air ketuban anda pecah. Segera berjumpa doktor dan dapatkan pemeriksaan lanjut. Semua ibu mengandung perlu mengambil perhatian mengenai hal ini. Diharapakan perkongsian kali ini dapat menambah ilmu pengetahuan anda.

Sumber:

https://www.healthline.com/health/pregnancy/leaking-amniotic-fluid

https://www.ruangmom.com/ketuban-pecah-dini.html

Tagged: