air ketuban banyak

Air ketuban yang banyak juga dikenali sebagai polyhydramnios adalah pengumpulan cecair amniotik yang berlebihan di mana cecair ini akan mengelilingi bayi di rahim semasa tempoh kehamilan.

Ketika bayi berada di dalam rahim, ia terletak di dalam kantung amniotik, beg yang terbentuk daripada dua membran (amnion dan chorion) di mana janin akan membesar dan berkembang. Di dalam kantung, bayi dikelilingi oleh cecair amniotik atau dipanggil air ketuban.

Air ketuban ini terdiri daripada air yang dihasilkan oleh ibu. Ia akan digantikan dengan air kencing janin (kerana bayi menelan dan mengeluarkan cecair semula) ketika anda hamil 20 minggu.

Cecair amniotik bukan sahaja terdiri daripada air kencing janin, tetapi ia juga mengandungi komponen penting seperti nutrien, hormon dan antibodi yang melawan jangkitan.

Air ketuban yang banyak ini kebanyakkannya berlaku pada sekitar 1 hingga 2 peratus kehamilan.

Sebilangan besar kes air ketuban banyak ini adalah kes ringan dan berpunca daripada penumpuan cairan amniotik secara beransur-ansur pada separuh kedua tempoh kehamilan.

Keadaan air ketuban yang teruk boleh menyebabkan sesak nafas, persalinan prematur, atau tanda dan gejala lain.

Sekiranya anda didiagnosis menghidap polyhydramnios, pakar penjagaan kesihatan anda akan memantau kehamilan anda dengan teliti untuk membantu mencegah komplikasi.

Rawatan bergantung kepada tahap keparahan keadaan. Polyhydramnios ringan mungkin akan hilang secara sendiri. Polyhydramnios yang teruk mungkin akan memerlukan pemantauan yang lebih ketat.

Simptom Air Ketuban Banyak

Gejala air ketuban banyak biasanya berpunca daripada tekanan yang diberikan di dalam rahim dan organ yang berdekatan. Polyhydramnios ringan boleh menyebabkan sedikit – jika ada – tanda atau gejala. Polyhydramnios yang teruk boleh menyebabkan:

 • Sesak nafas atau ketidakupayaan untuk bernafas
 • Bengkak di bahagian bawah kaki dan dinding perut
 • Ketidakselesaan atau pengecutan rahim
 • Malposisi janin, seperti persembahan breech

Pakar penjagaan kesihatan anda juga mungkin mengesyaki polyhydramnios jika rahim anda membesar secara berlebihan atau pakar menghadapi masalah untuk merasakan kedudukan bayi dalam rahim ibu.

Apabila rahim lebih besar dari yang dijangkakan untuk usia janin, ini dapat menunjukkan bahawa terdapat terlalu banyak cairan ketuban. Seorang wanita biasanya dapat memberitahu bahawa perutnya tumbuh dengan cepat.

Punca Air Ketuban Banyak

Beberapa penyebab polyhydramnios yang diketahui termasuk:

 • Kecacatan kelahiran yang mempengaruhi saluran gastrointestinal bayi atau sistem saraf pusat
  • Diabetes ibu : Tahap gula dalam darah yang tidak normal boleh menyebabkan bayi menghasilkan air kencing berlebihan yang boleh meningkatkan jumlah air ketuban.
  • Transfusi kembar kembar – kemungkinan komplikasi kehamilan kembar yang sama di mana satu kembar menerima terlalu banyak darah dan yang lain terlalu sedikit
  • Kekurangan sel darah merah pada bayi (anemia janin)
  • Ketidaksesuaian darah antara ibu dan bayi
  • Jangkitan semasa kehamilan

Namun, selalunya, penyebab air ketuban yang banyak adalah tidak jelas.

Diagnosis Air Ketuban Banyak

Doktor pakar akan mendiagnosis polyhydramnios sebelum bayi dilahirkan. Untuk membuat diagnosis, mereka akan melakukan pemeriksaan ultrasound. Dengan menggunakan gelombang ultrasound, mereka mengukur jumlah cecair amniotik dalam rahim dan mencari sebarang kelainan janin.

Doktor juga boleh menguji wanita itu untuk masalah yang boleh menyebabkan polyhydramnios. Ujian ini termasuk;

 • ujian darah untuk memeriksa diabetes atau jangkitan ibu
 • prosedur yang disebut amniosentesis, di mana seorang doktor mengumpulkan sampel cecair amniotik dari rahim dan menghantarnya ke makmal untuk analisis genetik

Faktor Risiko

Biasanya air ketuban yang banyak akan dikaitkan dengan:

 • Kelahiran pramatang
 • Pecah membran pramatang – apabila air anda pecah lebih awal
 • Gangguan plasenta – apabila plasenta terkeluar dari dinding dalaman rahim sebelum melahirkan
 • Prolaps tali pusat – apabila tali pusat jatuh ke dalam vagina di hadapan bayi
 • Pembedahan
 • Kelahiran Masih
 • Pendarahan berat kerana kekurangan nada otot rahim selepas bersalin
 • Pertumbuhan janin yang berlebihan
 • Posisi yang tidak betul bagi janin
 • Bayi sudah mati di dalam rahim

Semakin awal polyhydramnios berlaku pada kehamilan dan semakin banyak jumlah cecair amniotik, sema kin tinggi risiko komplikasi.

Rawatan Air Ketuban Banyak

Langkah pertama adalah untuk mengenal pasti jika terdapat punca yang menyebabkan air ketuban banyak.

Penyebab yang telah dikenal pasti haruslah diberikan rawatan yang bersesuaian. Anemia bagi ‘hydrops fetalis’ dirawat dengan transfusi intravaskular. Jika kencing manis telah didiagnosis, kawalan glisemik yang ketat harus dikekalkan. Ini mungkin melibatkan pemakanan atau diet seharian, ubat oral atau insulin

 • Polihidramia yang tidak teruk boleh dipantau dan dirawat secara konservatif.
 • Kelahiran pramatang adalah biasa terjadi disebabkan oleh rahim yang terlalu mengembang, dan langkah-langkah perlu diambil untuk mengurangkan komplikasi ini. Ini termasuklah pemeriksaan antenatal dan pemeriksaan ke atas rahim. Imbasan ultrasound bersiri perlu dijalankan untuk memantau jumlah cecair amniotic dan tumbesaran janin.
 • Induksi untuk bersalin harus dipertimbangkan jika ‘fetal distress’ terjadi. Induksi dilakukan dengan memecahkan membran melalui ayat yang bersesuaian tetapi ia perlu dilakukan dengan berhati-hati, dan kebiasaannya dilakukan oleh pakar obstetrik dan dengan keizinan daripada ibu untuk meneruskan dengan pembedahan caesarean jika diperlukan.
 • Kortikosteroid haruslah diberikan kepada ibu secara antenatal jika kelahiran pra-matang dipertimbangkan. Ini membantu memulihkan kematangan paru-paru.
 • Inhibitor synthetase Prostaglandin, terutamanya indometasin, mungkin boleh digunakan. Ia bertindak dengan mengurangkan aliran darah dalam buah pinggang dan mengurangkan air kencing janin. Ia biasanya digunakan untuk 48 jam secara maksimum dan rejimnya berbeza-beza.
 • Ia tidak boleh digunakan dalam sindrom kembar-ke-kembar atau selepas 32 minggu, kerana kesan buruk melebihi manfaat dalam kes ini. Risiko utama ialah penyempitan ductus arteriosus janin dan risiko tersebut akan meningkat dengan kehamilan.
 • Amnioreduksi (pengeluaran cecair amniotik di bawah bimbingan ultrasound) juga digunakan bagi kes di mana indometacin tidak boleh digunakan, dalam polyhydramnios yang sangat teruk, atau pesakit yang mempunyai gejala yang teruk. Ia lebih kerap digunakan dalam sindrom transfusi kembar-ke-kembar. Terdapat beberapa kajian yang banyak menyatakan ia selamat dan berkesan, walaupun prosedur bersiri mungkin diperlukan.
 • Polyhydramnios yang dikaitkan dengan sindrom ‘twin-to-twin’ boleh mendapat manfaat daripada ablasi laser yang akan merawat pembuluh plasenta yang terlibat.
 • Polyhydramnios atau air ketuban yang banyak boleh disebabkan oleh kecacatan janin, mengandungkan anak kembar, kencing manis , dan pelbagai gangguan janin yang lain. Ia dikaitkan dengan peningkatan risiko bagi kelahiran pra-matang, pecah membrane pra-matang, gangguan terhadap pernafasan ibu, kematian janin, dan pelbagai masalah yang lain semasa proses bersalin.

Untuk merawat polyhydramnios, doktor berusaha mengurangkan jumlah cecair ketuban di dalam rahim. Ini dapat memanjangkan kehamilan dan meningkatkan kesejahteraan wanita.

Seorang doktor boleh menggunakan salah satu kaedah berikut untuk mengurangkan jumlah cecair:

 • Pengurangan amniosentesis, juga disebut amnioreduction. Ini adalah prosedur di mana doktor mengambil cecair dari rahim. Walau bagaimanapun, komuniti perubatan belum mencapai kesepakatan mengenai berapa banyak cecair yang akan dikeluarkan atau seberapa cepat untuk menariknya.
 • Ubat-ubatan ini termasuk perencat prostaglandin synthetase atau sulindac, yang merupakan ubat anti-radang nonsteroid.

Polyhydramnios dapat meningkatkan risiko komplikasi, oleh itu doktor biasanya memantau janin dengan berhati-hati, bermula pada 32 minggu kehamilan.

Sumber :

https://www.doctoroncall.com.my/soalan/air-ketuban-banyak

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/polyhydramnios/symptoms-causes/syc-20368493

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323232

Summary
Air Ketuban Banyak (Polyhydroamnios)– Simptom, Punca, Faktor Risiko, Diagnosis & Rawatannya.
Article Name
Air Ketuban Banyak (Polyhydroamnios)– Simptom, Punca, Faktor Risiko, Diagnosis & Rawatannya.
Description
Ketika bayi berada di dalam rahim, ia terletak di dalam kantung amniotik, beg yang terbentuk daripada dua membran (amnion dan chorion) di mana janin akan membesar dan berkembang. Di dalam kantung, bayi dikelilingi oleh cecair amniotik atau dipanggil air ketuban. Air ketuban ini terdiri daripada air yang dihasilkan oleh ibu. Ia akan digantikan dengan air kencing janin (kerana bayi menelan dan mengeluarkan cecair semula) ketika anda hamil 20 minggu. Cecair amniotik bukan sahaja terdiri daripada air kencing janin, tetapi ia juga mengandungi komponen penting seperti nutrien, hormon dan antibodi yang melawan jangkitan. Air ketuban yang banyak juga dikenali sebagai polyhydramnios adalah pengumpulan cecair amniotik yang berlebihan di mana cecair ini akan mengelilingi bayi di rahim semasa tempoh kehamilan. Air ketuban yang banyak ini kebanyakkannya berlaku pada sekitar 1 hingga 2 peratus kehamilan.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: