air kelapa

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, air kelapa telah menjadi minuman yang sangat berkhasiat. Rasanya bukan sahaja enak malahan menyegarkan dan juga baik untuk kesihatan.

Lebih-lebih lagi, ia dipenuhi dengan beberapa nutrien penting dan sumber mineral, hal ini sangat penting kerana kebiasaannya kebanyakan orang tidak mengambil mineral secukupnya.

Berikut adalah 8 kebaikan kesihatan air kelapa.

1. Sumber Beberapa Nutrien yang Baik

Air kelapa terbentuk secara semula jadi dalam tempurung buahnya dan mengandungi 94% air dan sedikit lemak. Ia tidak boleh dibandingkan dengan santan, yang dibuat dengan menambahkan air ke hasil parutan kelapa. Santan mengandungi kira-kira 50% air dan lemak kelapa yang sangat tinggi.

Kelapa memerlukan masa 10-12 bulan untuk matang sepenuhnya. Air kelapa biasanya berasal dari buah kelapa muda berusia sekitar 6-7 bulan, walaupun terdapat juga pada buah yang matang. Buah ini rata-rata menyediakan sekitar 0.5-1 cawan air kelapa.

Satu cawan (240 ml) mengandungi 46 kalori, serta:

Karbohidrat: 9 gram

Serat: 3 gram

Protein: 2 gram

Vitamin C: 10% daripada Recommended Dietary Intake (RDI)

Magnesium: 15% daripada RDI

Mangan: 17% daripada RDI

Kalium: 17% daripada RDI

Natrium: 11% daripada RDI

Kalsium: 6% daripada RDI

2. Mempunyai Sifat Antioksidan

Radikal bebas adalah molekul yang tidak stabil yang dihasilkan dalam sel anda semasa metabolisme. Pengeluaran mereka meningkat sebagai tindak balas kepada tekanan atau kecederaan. Apabila terdapat terlalu banyak radikal bebas, tubuh anda mengalami keadaan tekanan oksidatif, yang dapat merosakkan sel anda dan meningkatkan risiko penyakit.

Penyelidikan terhadap haiwan yang terdedah kepada toksin telah menunjukkan bahawa air daripada buah ini mengandungi antioksidan yang mengubah radikal bebas sehingga tidak lagi menyebabkan bahaya.

Satu kajian mendapati bahawa tikus dengan kerosakan hati menunjukkan peningkatan tekanan oksidatif yang ketara ketika dirawat dengan air kelapa berbanding dengan tikus yang tidak mendapat rawatan.

Dalam kajian lain, tikus yang menjalani diet tinggi fruktosa dirawat dengan air kelapa. Aktiviti radikal bebas menurun, begitu juga dengan tekanan darah, trigliserida dan kadar insulin.

Setakat ini, tidak ada kajian yang meneliti aktiviti antioksidan ini pada manusia.

3. Mempunyai Manfaat Terhadap Diabetis

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa air kelapa dapat menurunkan kadar gula dalam darah dan meningkatkan penanda kesihatan lain pada haiwan diabetis.

Dalam satu kajian, tikus diabetis yang dirawat dengan air buah ini mengekalkan kadar gula darah yang lebih baik daripada kumpulan kawalan. Kajian yang sama juga mendapati bahawa tikus yang diberi minum air buah ini mempunyai kadar hemoglobin A1c yang lebih rendah, menunjukkan kawalan gula darah jangka panjang yang baik.

Kajian lain memperhatikan bahawa penyediaan air kelapa kepada tikus yang mengalami diabetis menyebabkan penurunan kadar gula dalam darah dan pengurangan penanda tekanan oksidatif.

Walau bagaimanapun, kajian terkawal diperlukan untuk mengesahkan kesan ini pada manusia.

Tambahan pula, dengan kandungan serat 3 gram dan kandungan karbohidrat yang dapat dicerna hanya 6 gram per cawan (240 ml), air buah kelapa dapat dengan mudah dimasukkan ke dalam makanan untuk penderita diabetes.

Ia juga merupakan sumber magnesium yang baik, yang dapat meningkatkan kepekaan insulin dan menurunkan kadar gula darah pada orang dengan diabetes tahap 2 dan prediabetis.

4. Boleh Membantu Mencegah Batu Karang

Minum cukup cecair adalah penting untuk pencegahan batu karang. Walaupun air biasa adalah pilihan yang bagus, satu kajian menunjukkan bahawa air kelapa mungkin lebih baik.

Batu karang terbentuk apabila kalsium, oksalat dan sebatian lain bergabung membentuk kristal dalam air kencing anda. Ini kemudiannya boleh membentuk batu. Walau bagaimanapun, sebilangan orang lebih mudah untuk mendapat penyakit batu karang ini.

Dalam kajian pada tikus yang mempunyai penyakit batu karang, air buah-buahan ini mampu mencegah kristal melekat pada ginjal dan bahagian lain saluran kencing. Ia juga mengurangkan bilangan kristal yang terbentuk dalam air kencing.

Para penyelidik percaya bahawa air buahan ini membantu mengurangkan pengeluaran radikal bebas yang berlaku sebagai tindak balas terhadap kadar oksalat tinggi dalam air kencing.

Perlu diingat bahawa ini adalah kajian pertama yang mengkaji kesan air buah kelapa pada batu ginjal. Lebih banyak penyelidikan diperlukan di kawasan ini.

Wah banyak sungguh khasiat air buah kelapa! Bukan sahaja menyegarkan malah membantu mengekalkan kesihatan tubuh badan. Jom beli air kelapa hari ini supaya badan anda mendapat semua manfaat yang dinyatakan di atas. Selamat mencuba!

SUMBER:

1) https://www.healthline.com/nutrition/8-coconut-water-benefits#TOC_TITLE_HDR_2

2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/318394

Tagged: