Aeon Credit

Mungkin ada kenaikan lanjutan bagi AEON Credit Service (M) Bhd kerana penilaian ketika ini menunjukkan bahawa pasaran masih belum mendapat harga dalam pemulihan, kata RHB Research.

Tergolong dalam pilihan “beli” teratas RHB untuk tema pemulihan, mengalahkan jangkaan pada 1QFY22 dengan pendapatan yang mencapai 58% dan 60% daripada penyelidikan anggaran tahunan konsensus.

Kejutan positif disebabkan oleh pulangan bersih dari pengutipan dan pergerakan yang lebih baik dalam sekitar Rm20 juta.

Walaupun RHB melihat ini sebagai tidak berkekalan kerana tidak mengharapkan lebih banyak penolakan pada suku berikutnya, jabatan penyelidikan itu meningkatkan pendapatan FY22 sebanyak 7% dengan anggapan kos kredit yang lebih rendah.

Sementara itu, penurunan unjuran FY23 sebanyak 4% kerana anggapan pertumbuhan belum diterima yang agresif.

Jabatan penyelidikan itu menaikkan harga sasarannya kepada RM14.80 berikutan semakan pendapatan dan beberapa kemas kini pengemasan mengenai input penilaian.

Melangkah ke hadapan, Aeon Credit Service menjangkakan keadaan yang lebih sukar di 3QFY22 kerana pelaksanaan full lockdown di dalam negara.

Langkah-langkah bantuan (misalnya moratorium) sedang dipertimbangkan tetapi akan disasarkan, sehingga dapat mengurangkan kesan keuntungan.

Kecenderungan pengutipan tetap baik meskipun pelaksanaan PKP 3.0 dikenakan, sebahagian besarnya disebabkan oleh pemberian wang tunai dan langkah-langkah bantuan yang mesra pengguna oleh kerajaan.

Sementara itu AEON Co (M) Bhd kini memfokuskan usaha digitalisasi sebagai sebahagian daripada rancangan mitigasinya sekiranya pemerintah memutuskan untuk memperpanjangkan perintah kawalan pergerakan penuh (PKPP) menjelang bulan Jun.

Ketua Pegawai Eksekutif AEON Retail Malaysia Shafie Shamsuddin berkata pihaknya telah memulakan “great lockdown sale” melalui dalam talian, menjual barang-barang seperti pakaian, dan elektronik.

AEON Credit Service, AEON Financial Service bersama-sama Membida Lesen Bank Digital

AEON Credit Service (M) Bhd dan syarikat induknya AEON Financial Service Co Ltd (AFS) telah mengemukakan permohonan bersama kepada Bank Negara Malaysia untuk mendapatkan lesen bank digital.

AEON Credit mengatakan dalam pengajuan bursa, syarikat dan AFS akan bekerjasama antara satu sama lain dengan menggabungkan kepakaran dan sumber daya mereka untuk mewujudkan syarikat usaha sama (JV) untuk terlibat dalam perniagaan bank digital setelah mendapatkan lesen.

AEON Credit akan memegang 40% saham dalam JV, sementara AFS akan memiliki baki 60%.

Menurut AEON Credit, JV ditubuhkan untuk mendirikan bank digital dengan model perniagaan baru di pasaran, menambahkan dinamisme pada landskap perbankan dan menyumbang kepada agenda penyumbang kewangan di Malaysia.

JV juga dibentuk untuk berkolaborasi dengan satu atau lebih rakan teknologi bank untuk memungkinkan penerapan teknologi transformatif dalam kecerdasan buatan, analitik canggih dan model pembelajaran mesin untuk penyampaian penyelesaian bagi mensasarkan segmen pelanggan.

Ia juga mengatakan bahawa pelaburan oleh AEON Credit di JV yang dicadangkan akan dibiayai sepenuhnya dari dana yang dihasilkan oleh syarikat.

Dalam kenyataan yang berasingan, ketua AEON Credit, Ng Eng Kiat mengatakan bahawa kumpulan itu menyasarkan penubuhan bank digital dengan model perniagaan baru di pasaran untuk menambahkan dinamisme pada landskap perbankan dan menyumbang kepada agenda kemasukan kewangan nasional.

AEON akan memanfaatkan ekosistemnya untuk memanfaatkan akses luas mereka kepada pelanggan, industri, bakat dan teknologi.

Sementara itu, ketua pegawai perniagaan AEON Credit, Ajith Jayaram berkata, syarikat itu mempunyai pemahaman mendalam rakyat Malaysia, kerana secara aktif melibatkan diri untuk memahami keperluan mereka.

Mereka mendakwa mampu untuk mereka produk dan perkhidmatan yang sangat berguna kepada masyarakat, serta meningkatkan pengalaman berbelanja. Oleh itu, mereka percaya bahawa cadangan perniagaan tersebut akan membolehkan mereka melayani semua pelanggan dengan lebih baik.

Menurut laporan itu, AFS adalah sebuah syarikat awam yang tersenarai di Bursa Saham Tokyo yang terlibat dalam perkhidmatan kewangan seperti penerbitan kad kredit, perbankan, penyewaan, insurans hayat, dan pengedaran produk insurans, beroperasi di Jepun dan beberapa negara lain di Asia .

AFS adalah pemegang saham utama AEON Credit dan memegang kepentingan ekuiti langsung sebanyak 61.5% dalam syarikat.

AEON Credit jatuh 26 sen atau 2.19% untuk ditutup pada RM11.62 hari ini, dengan nilai kumpulan pada RM2.97 bilion.

SUMBER:

https://www.thestar.com.my/business/business-news/2021/07/07/aeon-credit-service-remains-attractive

https://www.theedgemarkets.com/article/aeon-credit-service-parent-aeon-financial-service-jointly-bid-digital-bank-licence

https://www.nst.com.my/business/2021/06/701559/aeon-malaysia-gears-potential-lockdown-extension-beyond-june

https://www.thestar.com.my/business/business-news/2019/07/10/aeon-credit-receives-writ-of-summons-from-govt

Summary
AEON Credit Kekal Atraktif Beri Perkhidmatan Terbaik
Article Name
AEON Credit Kekal Atraktif Beri Perkhidmatan Terbaik
Description
Mungkin ada kenaikan lanjutan bagi AEON Credit Service (M) Bhd kerana penilaian ketika ini menunjukkan bahawa pasaran masih belum mendapat harga dalam pemulihan, kata RHB Research.
Author
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: