Adrenalin
Adrenalin, atau juga disebut sebagai epinefrin adalah hormon yang dihasilkan oleh kelenjar adrenal dan beberapa neuron. Letusan adrenalin (adrenalin rush) adalah salah satu mekanisme pertahanan penting badan.

Apakah itu Adrenalin

Adrenalin, atau juga disebut sebagai epinefrin adalah hormon yang dihasilkan oleh kelenjar adrenal dan beberapa neuron. Letusan adrenalin (adrenalin rush) adalah salah satu mekanisme pertahanan penting badan. Situasi yang tertekan akan mencetuskan pembebasan hormon adrenalin ke dalam aliran darah.

Keadaan ini menjadikan jantung berdegup lebih cepat dan bekerja lebih keras, meningkatkan aliran darah ke otot, membuatkan anda lebih waspada dan menyebabkan perubahan lain untuk mempersiapkan tubuh menghadapi sebarang keadaan kecemasan. Ia juga merupakan utusan kimia di otak.

Fungsi Adrenalin

Adrenalin bertanggungjawab atas tindak balas pertarungan atau penerbangan (fight-or-flight) terhadap ancaman, dan ia mencetuskan proses tertentu dalam badan. Sebagai contoh, ia boleh menyebabkan tubuh menghantar oksigen tambahan ke paru-paru untuk membantu seseorang melarikan diri dengan lebih baik.

Seterusnya, letusan adrenalin bermula di otak. Apabila anda seperti berada dalam situasi berbahaya atau tertekan, maklumat tersebut akan dihantar ke bahagian otak yang disebut ‘amygdala’. Kawasan otak ini berperanan dalam memproses emosi.

Sekiranya bahaya dikesan oleh ‘amygdala’, ia akan menghantar isyarat ke kawasan otak lain yang disebut hipotalamus. Hipotalamus adalah pusat otak yang mana ia berkomunikasi dengan seluruh badan melalui sistem saraf ‘sympathetic’.

Selain memberikan tindakan cepat untuk keluar dari keadaan berbahaya, hormon ini mempunyai kesan lain pada tubuh. Ini termasuklah:

 • menurunkan keupayaan badan untuk merasa kesakitan
 • meningkatkan kekuatan buat sementara waktu
 • mempertajam fokus mental, yang membolehkan seseorang berfikir dengan cepat dan membentuk rancangan yang jelas untuk melepaskan diri daripada sebarang ancaman yang boleh berlaku

Walau bagaimanapun, pelepasan adrenalin ke dalam badan kadangkala berlaku walaupun tiada ancaman nyata. Hormon mempunyai kesan yang sama pada tubuh sama ada bahaya itu ada atau tidak.

Sumber Adrenalin

Kelenjar adrenal terletak di bahagian atas setiap buah pinggang. Ia bertanggungjawab menghasilkan banyak hormon, termasuk aldosteron, kortisol, adrenalin dan noradrenalin. Seterusnya, kelenjar adrenal dikendalikan oleh kelenjar lain yang disebut kelenjar pituitari.

Ia terbahagi kepada dua bahagian iaitu kelenjar luar (adrenal cortex) dan kelenjar dalaman (adrenal medulla). Kelenjar dalaman menghasilkan adrenalin manakala korteks adrenal pula menghasilkan kortisol (hormon stres lain), yang mengatur metabolisme. Aldosteron, yang membantu mengawal tekanan darah juga dirembeskan di sini.

Tidak seperti korteks adrenal, medula adrenal tidak penting untuk kehidupan manusia. Ia berhubung ke sistem saraf ‘sympathetic’ melalui sistem ‘sympathoadrenal’ yang mengatur tindak balas tekanan.

Masalah berkaitan dengan terlalu banyak Adrenalin

Tahap hormon ini yang tinggi dalam badan lama kelamaan boleh menyebabkan masalah kesihatan. Ini termasuk:

Dalam jangka masa pendek pula, hormon ini tidak akan memberi kesan kepada kesihatan. Tetapi, ia boleh menyebabkan gejala termasuk:

 • pening
 • perubahan pada penglihatan
 • degupan jantung yang cepat
 • mudah marah dan gelisah
 • insomnia

Tekanan boleh menyebabkan seseorang mempunyai terlalu banyak adrenalin. Beberapa keadaan perubatan yang jarang berlaku, seperti tumor pada kelenjar adrenal, juga boleh menyebabkan peningkatan tahap adrenalin.

Pengeluaran adrenalin berlebihan jarang sekali mungkin terjadi disebabkan tumor adrenal yang disebut ‘pheochromocytoma’ atau paraganglioma. Tumor sebegitu boleh diwarisi dalam keluarga. Gejalanya boleh merangkumi gejala khas adrenalin secara berlebihan tetapi, dalam beberapa kes, gejalanya boleh menjadi agak ringan sehingga hampir tidak dapat dikesan.

Masalah berkaitan dengan tahap Adrenalin yang tidak mencukupi

Penghasilan adrenalin yang terlalu sedikit adalah sangat luar biasa, walaupun anda telah kehilangan kedua-dua kelenjar adrenal melalui penyakit atau pembedahan. Memandangkan 90% adrenalin badan berasal dari sistem saraf, kehilangan 10% melalui kelenjar adrenal tidaklah begitu ketara. Oleh itu, ‘kekurangan adrenalin’ tidak dianggap sebagai gangguan perubatan kecuali jika terdapat kekurangan enzim ‘catecholamine’ genetik yang sangat jarang berlaku.

Memiliki tahap adrenalin yang terlalu sedikit sangat jarang berlaku, tetapi individu yang tidak mempunyai tahap hormon yang mencukupi tidak dapat bertindak balas dengan baik semasa keadaan tertekan.

Bagaimana untuk mengimbangi tahap Adrenalin

Seiring pertambahan waktu, lonjakan adrenalin yang berterusan dapat merosakkan saluran darah, meningkatkan tekanan darah anda dan meningkatkan risiko berlakunya serangan jantung atau strok. Ia juga boleh menyebabkan kegelisahan, kenaikan berat badan, sakit kepala dan insomnia.

Untuk membantu mengawal tahap adrenalin, anda perlu mengaktifkan sistem saraf ‘parasympathetic’ anda, atau juga dikenal sebagai “sistem rehat dan pencernaan”. Tindak balas ini adalah kebalikan daripada tindak balas melawan-atau-penerbangan (fight-or-flight). Ia membantu mengekalkan keseimbangan dalam badan, dan membolehkan badan anda berehat dan memperbaiki dirinya sendiri.

Cuba perkara yang berikut:

 • senaman pernafasan dalam
 • meditasi
 • yoga atau latihan tai chi, yang menggabungkan pergerakan dengan pernafasan dalam
 • berbincang dengan rakan atau keluarga mengenai situasi yang tertekan malah anda juga boleh menyimpan buku harian mengenai perasaan atau fikiran anda
 • makan makanan yang seimbang dan sihat
 • bersenam dengan kerap
 • hadkan pengambilan kafein dan alkohol
 • elakkan penggunaan telefon bimbit, lampu terang, komputer, muzik kuat dan TV betul-betul sebelum tidur

SUMBER

https://www.healthline.com/health/adrenaline-rush#how-to-control

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322490

https://www.healthdirect.gov.au/adrenaline

https://www.yourhormones.info/hormones/adrenaline.aspx

https://biostrap.com/blog/what-is-adrenaline-and-how-does-it-work-in-our-bodies/

Summary
Adrenalin (Adrenaline)
Article Name
Adrenalin (Adrenaline)
Description
Adrenalin, atau juga disebut sebagai epinefrin adalah hormon yang dihasilkan oleh kelenjar adrenal dan beberapa neuron.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: