Now Reading
Adakah tempoh PKP akan dilanjutkan lagi?

Adakah tempoh PKP akan dilanjutkan lagi?

Adakah tempoh pkp akan dilanjutkan lagi

Pihak kerajaan akan menentukan sama ada PKP akan dilanjutkan atau tidak bergantung pada kes-kes di seluruh negara pada awal April ini. Anda sudah bosan dan penat duduk di rumah? Sekarang, anda perlu melakukannya selama 2 minggu lagi, dan apa yang berlaku selepas ini bergantung pada diri anda.

Menurut sebuah artikel yang disiarkan di laman web Sinar Harian, dua minggu kedua PKP ini sama ada akan membantu atau memburukkan lagi keadaan.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, kita telah berjaya melalui dua minggu pertama, kini tiba masanya kita mengharungi dua minggu kedua pula dan keberkesanannya bergantung pada disiplin setiap individu.

Pihak kerajaan kelihatan sangat optimistik dalam kemungkinan untuk menurunkan dan mengawal kes-kes COVID-19 di negara ini.

Sekiranya setiap individu mengikuti arahan PKP dan KKM untuk menjejaki kes-kes aktif, kita pasti akan berjaya memutuskan rantaiannya.

Beliau juga memberitahu orang ramai bahawa pihak kerajaan akan menentukan sama ada PKP akan dilanjutkan atau tidak bergantung pada kes-kes di seluruh negara pada awal April ini. Walau bagaimanapun, Ketua Pengarah Kesihatan turut menyatakan kebimbangan beliau mengenai bilangan kes yang semakin meningkat di Malaysia.

Jika PKP tidak berjaya, jadi ramalan yang dilakukan oleh Morgan Chase & Co dan laporan Institut Pengajian Ekonomi Malaysia bahawa penyakit itu akan memuncak pada bulan April ini, akan menjadi kenyataan.

Menurut beliau lagi, individu yang diarahkan untuk melalui perintah pemerhatian dan pengurusan rumah perlu mematuhi Akta 1988 Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit.

Namun begitu, terdapat segelintir masyarakat yang masih berdegil. Mereka masih meninggalkan rumah tanpa sebarang alasan yang munasabah. Pihak kerajaan sedang mencari kemungkinan untuk menjalankan tindakan lanjut: sama ada tinggal di rumah atau berada di pusat kuarantin yang telah disediakan oleh pihak KKM.

Dalam pada itu, KKM menggunakan kesempatan ini untuk mengingatkan orang ramai terutamanya bagi individu yang pernah melancong ke luar negara untuk mengasingkan dan mengkuarantin diri daripada berjumpa rakan-rakan dan keluarga selama 24 jam setiap hari selama 2 minggu (14 hari).

SUMBER

https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2020/05/576014/pkp-sambung-atau-tak-saya-pun-tidak-tahu-metrotv

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/04/680896/pkp-dilanjutkan-2-minggu-lagi-hingga-12-mei

https://ismaweb.net/2020/06/02/adakah-pkpb-dilanjutkan/

error: Content is protected !!