Adakah Penting Untuk Mengetahui Dan Mematuhi BMI Ideal?

BMI Ideal
Portrait of a happy asian fitness woman holding apple and measuring tape isolated over white background

BMI yang ideal selalu digunakan sebagai penanda kesihatan seseorang menggunakan berat badan masing-masing. Tetapi apakah sebenarnya BMI itu? Indeks Jisim Badan (BMI) adalah formula untuk mengesan kesihatan anda mengikut berat badan anda. BMI yang ideal mengambil kira variasi semula jadi bentuk badan kita, memberikan julat berat badan yang sihat untuk ketinggian tertentu. Ia dikira dengan membahagikan berat dalam kilogram dengan ketinggian mereka dalam meter dalam kuasa dua. Contohnya, BMI 25 bermaksud 25kg / m2. Contoh pengiraan yang lebih terperinci adalah seperti di bawah:

Contoh: Berat = 68 kg, Tinggi = 165 cm (1.65 m)

Pengiraan: 68 รท (1.65) 2 = 24.98

Berapakah julat BMI yang standard?

Bagi kebanyakan orang dewasa, BMI yang ideal berada dalam lingkungan 18.5 hingga 24.9.

Secara amnya, di bawah adalah tahap standard ideal BMI dan indikasinya:

  • di bawah 18.5 – anda berada dalam lingkungan kurang berat badan
  • antara 18.5 dan 24.9 – anda berada dalam julat berat badan yang sihat
  • antara 25 dan 29.9 – anda berada dalam lingkungan berat badan berlebihan
  • antara 30 hingga 39.9 – anda berada dalam lingkungan gemuk atau obes

Walau bagaimanapun, cara pengiraan BMI untuk kanak-kanak dan orang yang muda berusia dalam lingkungan 2 hingga 18 tahun, mengambil kira faktor lain juga. BMI ditafsirkan secara berbeza untuk kanak-kanak dan remaja, walaupun dikira menggunakan formula yang sama dengan BMI dewasa. BMI ideal kanak-kanak dan remaja perlu mengikut umur dan jantina kerana jumlah lemak badan berubah seiring dengan usia dan jumlah lemak badan berbeza antara perempuan dan lelaki. Carta pertumbuhan CDI BMI-untuk-usia mengambil kira perbezaan ini dan secara visual menunjukkan BMI sebagai peringkat peratus.

Kumpulan etnik anda juga boleh mempengaruhi cara pengiraan BMI dan jumlah BMI ideal. (NHS) Sebagai contohnya, orang dewasa yang berasal dari Asia mungkin mempunyai risiko masalah kesihatan yang lebih tinggi bermula tahap BMI di bawah 25. Oleh kerana itu, tahap BMI mungkin berbeza mengikut negara. Untuk membantu mengenalpasti BMI dan BMI ideal anda mengikut jenis badan anda, berikut adalah pautan yang boleh membawa anda ke kalkulator BMI Malaysia: https://www.calculator.com.my/bmi-calculator#.X8YNJS2w2T8

Siapa yang tidak patut dikira menggunakan BMI?

Kadar BMI tidak boleh digunakan untuk pembina otot, atlet jarak jauh, wanita hamil, orang tua atau anak kecil. (DIABETES) Ini kerana BMI tidak mengambil kira sama ada berat badan yang dibawa adalah sebagai otot atau lemak, tetapi hanya mengambil kira jumlahnya. Mereka yang mempunyai jisim otot yang lebih tinggi, seperti atlet, mungkin mempunyai BMI yang tinggi tetapi tidak menghadapi risiko kesihatan yang besar. Mereka yang mempunyai jisim otot yang lebih rendah, seperti kanak-kanak yang belum menyelesaikan pembesarannya atau orang tua yang kehilangan jisim otot mungkin mempunyai BMI yang lebih rendah. Semasa mengandung dan menyusu juga, komposisi tubuh wanita berubah, jadi penggunaan BMI tidak sesuai.

Adakah Mengikuti BMI yang Ideal Menunjukkan Kadar Lemak Badan Anda

Korelasi antara BMI dan kegemukan badan cukup kuat. Tetapi, walaupun dua orang mempunyai BMI yang sama, tahap kegemukan badan mereka mungkin berbeza.

Secara umumnya,

  • Pada BMI yang sama, wanita cenderung mempunyai lebih banyak lemak badan daripada lelaki.
  • Pada BMI yang sama, orang kulit hitam mempunyai lemak badan yang lebih sedikit daripada pada kulit putih, dan orang Asia pula mempunyai lemak badan yang lebih banyak daripada orang kulit putih.
  • Pada BMI yang sama, rata-rata orang tua cenderung mempunyai lebih banyak lemak badan daripada orang dewasa yang lebih muda.
  • Pada BMI yang sama, atlet mempunyai lemak badan yang lebih sedikit berbanding dengan bukan atlet.

Ketepatan BMI ideal sebagai petunjuk kegemukan badan juga kelihatan lebih tinggi pada orang yang mempunyai tahap BMI dan kegemukan badan yang lebih tinggi. Walaupun seseorang yang mempunyai BMI yang sangat tinggi (contohnya., 35 kg / m2) dan berkemungkinan besar mempunyai lemak badan yang tinggi, BMI yang agak tinggi boleh juga menunjukkan sama ada lemak badan tinggi atau jisim badan tinggi (otot dan tulang). Penyediaan penjagaan kesihatan yang terlatih harus melakukan penilaian kesihatan yang sesuai untuk menilai status dan risiko kesihatan seseorang.

Selain mengukur BMI anda, mendapatkan penjagaan kesihatan yang profesional patut diambil kira sebagai cara lain dalam menilai sama ada anda mempunyai berat badan yang sihat atau tidak.

SUMBER

www.nhs.uk/common-health-questions/lifestyle/what-is-the-body-mass-index-bmi/

www.diabetes.ca/managing-my-diabetes/tools—resources/body-mass-index-(bmi)-calculator

www.cdc.gov/healthyweight/assessing/bmi/adult_bmi/index.html#Why

KREDIT GAMBAR:

www.123rf.com/photo_44304740_low-section-of-man-standing-on-weighing-scale.html?downloaded=1

www.123rf.com/photo_91706430_portrait-of-a-happy-asian-fitness-woman-holding-apple-and-measuring-tape-isolated-over-white-backgro.html?downloaded=1

error: Content is protected !!