Beberapa terapi herba mungkin merupakan punca sakit buah pinggang. Produk herba didapati tidak mempunyai pernyataan yang jelas mengenai kandungannya ataupun maklumat yang berkaitan dengan perubatan di label pakej dan tidak disahkan oleh mana-mana badan yang diiktiraf.

Tidak semua tanaman yang dilaporkan berguna adalah tidak berbahaya ataupun selamat digunakan.

Produk herba tidak diuji keberkesanan dan keselamatan; ramuannya tidak diketahui dan dos dan cara pentadbirannya tidak standard. Bahan kimia beracun mungkin ditambahkan ke dalam kandungan untuk meningkatkan potensi mereka dan mungkin tersilap menggunakan tumbuhan yang beracun dan bukannya tujuan ramuan asal.

Penggunaan suplemen herba sering tidak selamat jika anda menghidap penyakit buah pinggang kerana beberapa produk herba boleh menyebabkan kerosakan pada buah pinggang anda dan bahkan menjadikan penyakit buah pinggang anda lebih teruk. Juga, buah pinggang anda tidak dapat membersihkan produk buangan yang boleh menumpuk di dalam badan anda.

Fakta berikut mengenai suplemen herba adalah benar untuk semua orang, dengan atau tanpa penyakit buah pinggang. Makanan tambahan herba sering mempunyai lebih daripada satu nama: nama biasa dan nama tumbuhan. Beberapa kebimbangan yang umum termasuk:

 • Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) tidak mempunyai regulasi terhadap suplemen herba untuk dos, kandungan atau ketulenannya.
 • Beberapa suplemen tambahan herba mempunyai asid aristolochik, yang berbahaya bagi buah pinggang.
 • Suplemen tambahan herba yang dibuat di negara lain mungkin mempunyai logam berat.
 • Terdapat beberapa kajian yang menunjukkan jika suplemen herba mempunyai faedah sebenar tetapi sedikit maklumat untuk pesakit dengan penyakit buah pinggang.
 • Suplemen tambahan herba mungkin bercanggah dengan ubat-ubatan preskripsi dengan mengurangkan atau meningkatkan cara ubat itu berfungsi.

Kesan Penggunaan Herba Terhadap Buah Pinggang

Buah pinggang memainkan peranan yang penting dalam metabolisme dan perkumuhan zat-zat ini dan kecederaan buah pinggang akut adalah manifestasi ketoksikan yang penting dan biasa berlaku. Kecederaan atau luka buah pinggang yang paling biasa termasuk nekrosis tubular akut, nekrosis kortikal, dan nefritis interstitial. Faktor-faktor ini memuncak pada kadar kematian yang tinggi.

Menurut laporan kes yang baru diterbitkan, ramuan berikut dikaitkan dengan kegagalan buah pinggang. Penemuan ini adalah kejadian yang tidak dijangka dan disebabkan oleh penggunaan dosis herba yang tinggi.

 • Kunyit (Turmeric)
  • Penggunaan kunyit boleh menghalang hati daripada membersihkan tacrolimus dan tacrolimus meningkat ke tahap toksik boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang.
 • Lysine
  • Lysine adalah asid amino yang terkenal dengan sifat antivirus. Terdapat laporan kes bahawa penggunaan Lysine dengan dos yang tinggi menyebabkan sindrom fanconi dan nefritis tubulointerstital dan seterusnya kegagalan buah pinggang kronik. 
 • Vitamin C
  • Terdapat beberapa laporan yang mendokumentasikan dosis tinggi vitamin C, iaitu 60 gram sehari boleh menyebabkan batu ginjal oksalat yang dapat menetap di tubulus ginjal dan menyebabkan kerosakan.
 • Creatine 
  • Creatine sering digunakan dalam kombinasi dengan pembinaan otot yang berat. Gabungan ini memberikan kesan yang buruk terhadap buah pinggang, terutamanya apabila digabungkan dengan dehidrasi. Dalam kes yang melampau, orang boleh mengalami rhabdomyolysis dan mati.
 • Kromium (Chromium)
  • Kromium sering digunakan untuk menurunkan berat badan. Terdapat 3 laporan kes kromium yang terlibat dalam disfungsi buah pinggang. Ginjal membesar dan meradang. Semua pesakit pulih setelah kromium dihentikan, 2 pesakit menerima hemodialisis.

Penggunaan herba seperti bawang putih, kunyit dan kayu manis adalah sihat dalam amaun normal yang dimakan dalam makanan. Namun, pengambilan dalam bentuk pil herba ini dapat mengubahkan enzim hati, menipiskan darah serta mengubahkan fungsi buah pinggang. Pusat kawalan racun penuh dengan laporan kes kejadian seperti ini.

Perkara Penting Yang Perlu Diketahui

Ada beberapa kes di mana logam berat terdapat di dalam ubat-ubatan Cina dan Ayurveda, yang berasal dari tanah dan air pengairan yang sangat tercemar di China dan India, kerana tanaman mengambil logam berat melalui akarnya. 

Tahap plumbum dan kadmium dalam tanaman perubatan dari India adalah paling tinggi di dalam daunnya. Dan ubat-ubatan herba yang menggunakan bahagian tanaman pada umumnya mempunyai kandungan logam berat yang lebih tinggi di persekitarannya.

Sebilangan ubat herba boleh menyebabkan keracunan buah pinggang melalui sifat semula jadinya. Sekiranya didapati mempunyai tahap ketoksikan, risiko patut ditimbang dengan faedah penggunaaannya yang berlanjutan.

Adalah penting untuk meneliti bahawa sifat semula jadi herba bukan sahaja sumber gangguan buah pinggang. Ia juga berkaitan dengan ramuan, interaksi ubat-ubatan herba, kesilapan dan pengenalpastian dos serta bahan cemar dalam campuran adalah semua masalah yang menjadi perhatian. 

Kawalan yang ketat terhadap ubat-ubatan herba, pelabelan dos dan kontraindikasi serta teknik penghasilan mesti dijaga untuk memastikan keselamatan mereka yang menggunakan ubat-ubatan herba.

Mendapatkan nutrien yang mencukupi setiap hari adalah penting untuk kesihatan. Nutrien memberikan anda tenaga untuk menyelesaikan tugas harian, membina otot, memperbaiki tisu badan, mencegah jangkitan dan mengekalkan berat badan yang sihat. Nutrien “kunci” adalah seperti protein, kalori, vitamin dan mineral. Tubuh anda memerlukan semua ini setiap hari.

Oleh itu, ia adalah sangat penting untuk berjumpa dengan penyedia penjagaan kesihatan atau pakar diet anda sebelum mengambil sebarang suplemen tambahan kerana sebilangannya sebenarnya boleh membahayakan orang dengan penyakit buah pinggang atau kegagalan buah pinggang. Penyedia penjagaan kesihatan anda dapat memberitahu anda suplemen tambahan tertentu yang sesuai untuk anda.

Sumber:

https://www.kidney.org/atoz/content/herbalsupp

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3544088

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18620964

https://www.pharmacytimes.com/view/5-natural-products-that-can-trigger-renal-failure

Tagged: