Now Reading
Adakah Bedung Bayi Membahayakan Anak Anda?

Adakah Bedung Bayi Membahayakan Anak Anda?

bedung bayi

Bedung bayi adalah cara untuk membalut bayi anda dengan selimut dengan selamat dan hanya kepala mereka melekap dari atas. Lengan dan kaki mereka selesa di dalam selimut.

Kebanyakan bayi berasa tenang apabila bedung bayi digunakan kerana ia serupa dengan keselesaan yang mereka rasai sebelum dilahirkan. Ia biasanya digunakan untuk bayi yang baru lahir sehingga umur sekitar dua bulan.

Membedung Bayi Mempunyai Banyak Faedahnya

Ramai ibu bapa memilih untuk membedung bayi jika bayi mereka mempunyai refleks kejutan yang kuat yang sering membangunkan mereka ketika tidur. Bayi anda belum mengetahui kawalan motornya lagi, ini bermakna mereka mungkin tidur satu minit dan kemudian mengalami gerakan menyentak pada saat berikutnya.

Sama ada bayi anda tersentak di lengan atau kaki, ia akan membangunkannya daripada tidur yang nyenyak.

Teknik membedung bayi ini boleh menjadi kaedah yang bermanfaat untuk menenangkan bayi jika mereka menghadapi masalah tidur. Ia juga sangat berguna untuk menenangkan bayi yang menangis.

Berat tambahan yang diletakkan daripada bedung dapat menyerupai dipegang oleh ibu, yang mempunyai kesan menenangkan dan membantu bayi anda tidur dengan lebih selesa.

Penggunaan bedung bayi boleh mengelakkan penggunaan selimut kerana selimut boleh menimbulkan ancaman kesesakan nafas dan lemas yang serius bagi bayi anda.

Bedung bayi membantu bayi anda tidur secara berbaring di belakangnya (sehingga mereka belajar cara bergolek), yang merupakan posisi tidur yang paling selamat.

Bukan sahaja menjaga bayi anda dalam keadaan selesa ketika berada dalam posisi terbaik untuk tidur, tetapi juga bertindak sebagai pelindung untuk mengingatkan ibu bapa yang terlalu letih untuk membaringkan bayi mereka di belakangnya.

Apakah Risiko Membedung Bayi?

 • Sekiranya bayi tidak dibedung dengan betul atau tergolek ke hadapan perutnya semasa dibedung, ini menjadi sangat berbahaya dan boleh membawa maut.
  • Apabila bayi yang dibalut bergolek ke perutnya, ini akan meningkatkan risiko untuk SIDS kerana kemungkinan besar dia tidak akan dapat kembali berbaring di belakangnya. Dan terdapat bukti kukuh bahawa bayi muda yang tidur di perutnya berisiko lebih tinggi mendapat SIDS.
  • Sudden infant death syndrome (SIDS) iaitu sindrom kematian bayi secara tiba-tiba adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan apabila bayi yang sihat di bawah 12 bulan mati secara tiba-tiba tanpa sebab yang diketahui.
  • SIDS sering berlaku semasa tidur. Bayi yang dibedung boleh tersesak nafas dalam tidur jika mereka diletakkan di atas perut mereka atau jika mereka tergolek ke perut mereka.
 • Sekiranya bayi dibalut terlalu longgar dan bedung terlepas, ia mempunyai risiko bedung menutupi wajah bayi dan berpotensi menyebabkan sesak nafas. Bayi tidak boleh tidur dengan bedung atau selimut yang longgar kerana ini juga membahayakan dan menyebabkan SIDS.
 • Membedung bayi secara tradisional menjadikan kaki bayi rapat dan lurus, yang boleh menyebabkan masalah ke pada pinggul dan kemungkinan displasia pinggul (hip dysplasia).
  • Di dalam rahim, kaki bayi dibengkokkan dan saling bersilang. Sekiranya kaki diluruskan atau dibalut rapat, sendi boleh terkehel dan tulang rawan dirosakkan. Adalah penting untuk membiarkan pinggul bayi bergerak.
 • Membalut bayi boleh menyebabkan bayi anda terlalu panas. Ini juga meningkatkan risiko SIDS. Anda boleh memakaikan bayi anda dengan pakaian ringan atau memilih pakaian yang terdiri daripada kapas ringan atau bahan yang serupa. Anda boleh mengetahui sama ada bayi anda terlalu panas jika mereka:
  • berpeluh
  • mempunyai rambut yang lembap
  • mendapat ruam panas atau pipi yang merah
  • nampaknya menarik nafas berat
 • Membedung bayi sebaik sahaja dilahirkan telah terbukti menyukarkan penyusuan. Bayi yang mendapat lebih banyak masa kulit ke kulit dengan ibu sejurus selepas kelahiran cenderung lebih kerap disusui. Namun begitu, adalah penting untuk memastikan bayi anda kekal hangat. Gunakan selimut sederhana akan mencukupi bagi bayi pada masa-masa awal.

Apakah Yang Boleh Dilakukan?

Bayi anda mungkin lebih suka dibedung, tetapi anda tidak boleh membedungnya sepanjang hari. Bayi anda memerlukan masa untuk belajar bagaimana untuk bergerak, belajar di mana bahagian tubuh mereka dan menggunakan mobiliti dan kebebasan mereka.

Sebilangan besar pakar pediatrik menasihatkan agar ibu bapa berhenti membedung bayi pada umur 2 bulan.

Ini adalah kerana bayi akan mula bergolek dengan sengaja pada umur 4 bulan dan doktor ingin memastikan pembedungan berhenti sebelum bayi dapat bergolek ke perutnya dan mungkin berada dalam bahaya.

Ibu bapa tidak perlu risau akan bayi mereka tidur, bayi akan mula menenangkan diri pada usia ini. Refleks yang mengejutkan akan mula berkurangan.

See Also
sistem imun

Adalah normal bagi bayi untuk bangun pada waktu malam?

Bayi tidak mempunyai kitaran tidur yang teratur sehingga berumur 6 bulan. Namun, walaupun pada usia itu, bangun lewat malam masih dianggap normal.

Berikut adalah beberapa cara untuk menenangkan bayi untuk tidur setelah berhenti membedung:

 • Gunakan pacifier.
 • Tetapkan suasana yang tenang sebelum tidur.
 • Kerap ikuti jadual tidur yang teratur.
 • Mainkan mesin bunyi putih untuk menenggelamkan suara yang mungkin mengejutkan bayi daripada tidur.
 • Kekalkan suhu bilik yang betul (tidak terlalu sejuk dan tidak terlalu panas).

Sumber:

https://momlovesbest.com/swaddling-safety

https://www.healthline.com/health/parenting/when-to-stop-swaddling#TOC_TITLE_HDR_1

https://blog.cincinnatichildrens.org/healthy-living/swaddling-dos-and-donts

error: Content is protected !!