Now Reading
Acai Berry: Kebaikan Luaran dan Dalaman

Acai Berry: Kebaikan Luaran dan Dalaman

acai berry

Acai berry adalah beri ungu gelap bersaiz sederhana yang kelihatan seperti campuran antara beri biru dan anggur. Secara teknikalnya, Acai berry ini bukanlah sejenis beri – bahkan mereka sebenarnya adalah drupes. Drupes adalah buah yang mempunyai  biji di tengah. Drupes lain termasuk buah pic, plum, ceri, aprikot, dan zaitun.

Acai berry telah menjadi bahan makanan yang popular atau ‘superfood’ sejak kebelakangan ini. Tetapi bagaimana “super” sebenarnya Acai berry ini? Selain keindahannya luarannya, adakah Acai  berry benar-benar bermanfaat untuk dimakan? Sekarang mari kita lihat manfaat buah ini.

Sifat Anti-kanser

Buah Acai mengandungi pigmen yang dipanggil antosianin, yang memberikan buah dan sayur-sayuran warna tertentu seperti ungu tua mereka. Kajian makmal yang mengkaji pelbagai sel barah menunjukkan bahawa antosianin:

  • bertindak sebagai antioksidan
  • mengaktifkan enzim detoksifikasi
  • mencegah percambahan sel barah
  • menyebabkan kematian sel barah
  • mempunyai kesan anti-radang
  • menghalang sebahagian awal pembentukan tumor
  • mencegah pencerobohan sel barah

Fungsi ini telah diperhatikan melalui pelbagai kajian terhadap haiwan dan budaya.

Satu kajian kecil terhadap 25 pesakit dengan barah kolorektal mendapati bahawa pengambilan 7-hari antosianin 0,5-2,0 gram (g) menghasilkan peningkatan yang  hampir sama dengan terapi kanser yang lain.

Mereka Mampu Melindungi Otak Anda

Polifenol dalam Acai berry mungkin dapat melindungi otak anda daripada penyakit neurologi yang biasa.

Kajian in-vitro (tabung uji) tahun 2013 yang diterbitkan dalam Neuroscience Letters mendapati bahawa ekstrak Acai berry melindungi daripada penumpukan beta-amyloid.

Beta amyloids adalah protein yang terlibat dalam perkembangan penyakit Alzheimer. Mereka bergumpal bersama dan pada dasarnya menghalang jalan otak anda. Ini mengganggu sel otak anda untuk berkomunikasi, menyebabkan keradangan di otak, dan akhirnya menyebabkan sel otak mati.

Satu lagi kajian in vitro yang dilakukan pada tahun 2016 menunjukkan satu kemungkinan  bagi beriacai digunakan dalam rawatan gangguan bipolar disebabkan kesan positifnya pada metabolisme otak.

Selanjutnya, otak anda menggunakan proses yang disebut autophagy untuk menjaga kebersihan dan  fungsinya. Ini bermaksud membuang sel-sel lama yang tidak berfungsi lagi atau beracun secara berkala – kadang-kadang juga dipanggil sebagai “pengemasan saraf”. Ekstrak Acai berry terbukti dapat meningkatkan pembersihan otak ini.

Bantu Menjaga Kesihatan Kulit Anda

Antioksidan dalam acai beri melawan radikal bebas, yang boleh merosakkan kulit anda.

Oleh kerana kita selalu terdedah kepada radikal bebas ini, sama ada daripada pencemaranalam sekitar, tekanan, pemakanan yang buruk, atau terlalu banyak sinar ultraviolet, kita memerlukan dos antioksidan biasa untuk memperbaiki sel kulit kita. Tetapi ini bukan satu-satunya cara Acai berry dapat melindungi anda.

Kajian 2017 yang diterbitkan dalam Toxicological Research mendapati bahawa ekstrak air Acai berry berpotensi membantu kulit anda menyembuhkan luka. Ini mungkin disebabkan kandungan polifenolik dan antosianin, yang ditunjukkan oleh kajian lain untuk meningkatkan kolagen kulit dan elastin.

Mereka Boleh Meningkatkan  Sistem Pencernaan Anda

Serat dan antioksidan dalam Acai berry baik untuk usus anda.

Para penyelidik melakukan kajian awal pada tahun 2017, yang diterbitkan dalam Kimia Makanan, yang melihat kesan memakan buah Acai pada saluran pencernaan manusia. Mereka dapat memerhatikan beri ketika dimakan dan juga mengesan polifenol mereka melalui pencernaan. Menariknya, kira-kira separuh daripada polifenol asli membawanya sekurang-kurangnya sejauh usus besar, yang berada di hujung saluran pencernaan anda.

Ini menunjukkan bahawa Acai berry mungkin bertindak sebagai prebiotik pada usus besar. Ini bermakna mereka mempunyai kemampuan untuk memberi makan kepada bakteria usus yang baik, yang meningkatkan kesihatan pencernaan anda secara keseluruhan.

Kesihatan Jantung

Penggunaan antosianin sangat berkaitan dengan perlindungan tekanan oksidatif.

Satu kajian mendapati bahawa penggunaan antosianin secara berkala dapat mengurangkan risiko serangan jantung sebanyak 32 peratus pada wanita muda dan pertengahan usia.

Serat dan lemak sihat di acai juga menyokong kesihatan jantung. Lemak sihat jantung meningkatkan kolesterol HDL (“baik”) dan menurunkan kolesterol LDL (“buruk”).

Beberapa kajian panjang telah melaporkan risiko penyakit kardiovaskular yang lebih rendah dan kematian semua penyebab dengan pengambilan serat yang tinggi. Pengambilan serat juga mengurangkan kolesterol LDL.

Pengambilan serat bukan sahaja dikaitkan dengan kejadian penyakit kardiovaskular yang lebih rendah, tetapi juga perkembangan penyakit yang lebih perlahan pada individu berisiko tinggi.

Pusat Nasional untuk Pelengkap dan Integratif dan Kesihatan (NCCIH) mencatat bahawa pengambilan buah Acai dapat membantu mengurangkan kadar kolesterol dan gula darah bagi orang dengan berat badan berlebihan.

Fungsi Kognitif

Penyakit otak yang disebabkan usia seperti penyakit Alzheimer dan penyakit Parkinson tidak dapat disembuhkan, tetapi penyelidikan menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan antioksidan dan sebatian polifenolik anti-radang dapat menurunkan risiko penyakit ini.

Secara khususnya, antosianin antioksidan, yang terdapat banyak dalam buah Acai, dapat menurunkan tekanan dan keradangan oksidatif, yang meningkatkan kesihatan otak.

Anthocyanin juga terbukti dapat meningkatkan ingatan. Mereka berfungsi dengan menghalang radang saraf, mengaktifkan isyarat sinaptik, dan meningkatkan aliran darah ke otak.

Pendek kata, diet keseluruhan atau pola makan secara  seimbang adalah paling penting dalam pencegahan penyakit dan mencapai kesihatan yang baik. Se-eloknya, amalkan diet yang pelbagai daripada menumpukan perhatian pada satu jenis makanan sebagai kunci kesihatan yang baik.

SUMBER:

foodrevolution.org/blog/acai-berry-benefits/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/305576#risks

KREDIT GAMBAR:

https://www.scmp.com/lifestyle/health-beauty/article/2100601/why-acai-berries-probably-wont-boost-your-sex-drive-or

https://slate.com/technology/2016/03/how-big-is-the-brain-who-knows-even-our-best-efforts-to-calculate-its-capacity-are-flawed-and-meaningless.html

https://www.123rf.com/photo_117964507_acai-bowl-and-pitaya-dragonfruit-smoothie-healthy-breakfast-bowls-young-friends-eating-together-coup.html?downloaded=1

error: Content is protected !!