Now Reading
Kenapa Asid Borik Ada Dalam Makanan Harian Kita?

Kenapa Asid Borik Ada Dalam Makanan Harian Kita?

Asid borik juga dikenali sebagai hidrogen borat, asid borarik, asid ortoborik dan asidum borikum. Ia mempunyai formula kimia (H3BO3) dan wujud dalam bentuk kristal tanpa warna atau serbuk putih yang larut dalam air. Asid Borik sering digunakan sebagai antiseptik, insektisida, tahan api, penyerap neutron, atau pendahulu sebatian kimia lain.

Apakah asid borik dan penggunaannya?

Asid Borik (H3BO3) adalah antiseptik, racun perosak dan racun kulat yang lemah. Ia selalu digunakan untuk pengendalian serangga, pengawet kayu dalam industri perabot, industri kaca dan juga dalam bidang perubatan.

Adakah itu pengawet?

Pengawet bermaksud bahan yang apabila ditambahkan ke makanan, mampu menghambat, menunda atau menghentikan proses penguraian, penapaian atau pengasidan makanan tersebut tetapi tidak termasuk asap herba, rempah, cuka atau kayu.

Adakah pengawet yang dibenarkan dalam Peraturan Makanan 1985?

Peraturan Makanan 1985 hanya membenarkan pengawet tertentu (sulfur dioksida, asid benzoat; asid propionik, juga natrium, kalium, garam kalsium; natrium nitrat, natrium nitrit, kalium nitrat dan kalium nitrit) dan antimikroba (klorin dioksida dan hidrogen peroksida) dalam makanan tertentu. Oleh itu, asid orik tidak termasuk dalam senarai.

Di bawah Undang-undang Makanan, adakah menjadi suatu kesalahan menggunakan asid borik dalam makanan dan apakah hukumannya?

Penggunaan asid borik dalam makanan dilanggar Sub Seksyen 13 (1) Akta Makanan 1983 yang menyatakan bahawa “Setiap orang yang menyediakan atau menjual makanan yang ada di dalamnya atau ada bahan yang beracun, berbahaya atau memudaratkan kesihatan, melakukan suatu kesalahan dan boleh apabila disabitkan, didenda tidak melebihi seratus ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi sepuluh tahun atau kedua-duanya”.

Apakah makanan yang selalu mengandungi asid borik?

Walaupun asid borik tidak diperbolehkan dalam makanan, ia terdapat dalam jenis makanan pasta seperti mi kuning, kueh teow, laksa, loh se fun, mie wantan, mie Hokkien, bihun, pembungkus lumpia dan bak chang.

Kehadiran asid borik dalam makanan atau produk makanan disebabkan oleh sikap tidak beretika dari beberapa pengeluar makanan yang tamak tanpa mempertimbangkan aspek keselamatan makanan kepada pengguna. Asid Borik digunakan oleh pengeluar makanan ini untuk memanjangkan jangka hayat produk dan kesegarannya.

Apakah kesan sampingan jika asid borik terdapat dalam makanan?

Individu yang memakan makanan yang mengandungi asid borik tahap tinggi akan mengalami:

  • mual
  • cirit-birit
  • muntah
  • dermatitis
  • fungsi ginjal yang tidak normal
  • disfungsi akut peredaran darah
  • kematian

*tetapi bergantung kepada tahap asid borik yang diserap oleh badan.

Bagaimana mengesan kehadiran asid borik dalam makanan?

Analisis menggunakan air kunyit adalah ujian kasar untuk mengesan kehadiran asid borik, namun ujian tersebut bukan ujian yang disahkan. Ia boleh memberikan hasil positif yang salah. Dalam pemprosesan mee misalnya, tambahan air soda (Natrium bikarbonat) telah digunakan untuk mendapatkan tekstur yang diharapkan. Tindak balas antara air soda dan kunyit dapat menyebabkan perubahan warna dari kuning ke merah. Oleh itu, kehadiran asid borik hanya dapat disahkan melalui analisis makmal.

5 Fakta Menarik Tentang Asid Borik

1. Asid Borik mungkin terdapat pada skrin televisyen anda.

Asid Borik digunakan untuk membuat kaca paparan panel rata LCD berteknologi tinggi. Ia boleh meningkatkan ketahanan kaca dalam keadaan pembuatan yang kasar sekali gus mampu menghasilkan produk yang lebih berkualiti.

2. Rata-rata orang memakan asid borik setiap hari.

Secara semulajadi terdapat dalam sayur-sayuran, kebanyakan buah-buahan, biji-bijian dan kacang-kacangan. Tetapi anda tidak akan dapat mengetahui kerana kristal asid borik tidak berbau dan pada dasarnya tidak sedap. Tidak perlu risau kerana ia tidak beracun dalam jumlah yang sangat kecil.

3. Asid Borik mempunyai banyak kegunaan dalam perubatan.

Asid borik boleh digunakan sebagai antiseptik untuk luka kecil dan luka terbakar. Kualiti antibakteria membantu merawat jerawat, mata merah (konjungtivitis) dan mencegah kaki atlet. Ia bukan sahaja membunuh bakteria, tetapi bertindak sebagai racun serangga dengan mengeringkan exoskeletons serangga. Dalam larutan yang sangat cair, asid borik boleh digunakan sebagai pencuci mata.

4. Asid Borik meningkatkan daya tahan dalam produk kaca khas.

Produk khas seperti peralatan kaca tahan panas, kaca gentian tekstil dan lampu halogen ditingkatkan dengan menambahkan asid borik semasa proses pembuatannya. Sifatnya membantu meningkatkan ketahanan kimia dan suhu kaca, menghasilkan produk yang lebih tahan lama.

Rumusan dan nasihat:

Pengguna disarankan untuk tidak menggunakan air kunyit sebagai ujian untuk mengesahkan kehadiran asid borik. Pengguna harus melaporkan kepada mana-mana Pejabat Kesihatan Daerah terdekat, Jabatan Kesihatan Negeri atau melalui laman web Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (https://fsq.moh.gov.my) berkaitan dengan kecurigaan adanya asid borik dalam makanan.

Sumber:

https://www.healthline.com/health/womens-health/boric-acid-for-yeast-infection#research

error: Content is protected !!