Now Reading
9 Tempat Menarik di Pulau Pangkor Selepas Pandemik

9 Tempat Menarik di Pulau Pangkor Selepas Pandemik

tempat menarik di pulau pangkor

Pasir pantai memutih, langit biru, laut yang bersih, batu karang cantik, flora dan haiwan adalah tempat menarik di Pulau Pangkor yang ada.

Tidak mengejutkan ramai pengunjung datang ke Pulau Pangkor mempunyai pengaruh positif terhadap pulau ini, sesuai dengan namanya syurga pulau. Di dalam Thai juga disebut sebagai “Pang koh” yang membawa maksud pulau cantik, kena dengan persekitarannya.

Pulau Pangkor, terletak di persisiran barat Semenanjung Malaysia, dilindungi dengan baik dari kesan monsoon. Cuaca di sini sangat baik, tidak terlalu sejuk atau panas, menjadikan ia salah satu destinasi pelancongan popular oleh pelancong setiap tahun.

Luangkan waktu siang di pantai kosong

Pulau Pangkor hanya beberapa kilometer dari persisiran Pulau Pangkor, juga beberapa pulau terbiar. Hamparan pasir keemasan yang cantik di sepanjang pantai ini pernah dihancurkan oleh binaan hotel dan rumah tumpangan beberapa kali.

Mereka yang suka berjemur boleh lah berbaring di sini dan melihat gelombang laut berwarna zamrud. Di belah selatan pula, boleh singga ke Pantai Pasir Bogak. Guna jalan bukit di sebelah barat, anda akan jumpa Teluk Ketapang dan Teluk Nipah.

Daki Bukit Pangkor: puncak tertinggi di Pangkor

Kebanyakan hiasan dalaman Pangkor diliputi dengan kawasan berbukit dan hutan lebat. Bukit Pangkor, puncak tertinggi di pulau ini boleh didaki melalui jalan berdekatan Pasir Bogak. Jumlah ketinggian puncaknya ialah 350 meter.

Bunyian dari serangga boleh didengari bila anda mula masuk ke dalam hutan dengan tanda di sepanjang jalan ini. Terdapat burung enggang besar berterbangang di atas, juga monyet.

Cabaran mendaki di bukit ini boleh tahan susah juga. Pendaki biasa mengambil masa satu jam untuk sampai ke puncak. Bawa bersama sebotol air okay.  Beri ganjaran kepada diri sendiri dengan menyaksikan pemandangan indah Pulau Pangkor dari atas.

Menyelam di Pulau 9: sebuah oasis rahsia

Pulau Sembilan, terletak di selatan Pangkor, ianya merupakan sebuah gugusan pulau kecil. Antara tempat snorkeling dan menyelam terbaik di Malaysia boleh dijumpai di pulau terbiar ini. Naik bot dari Teluk Nipah dan sambung dalam 20 kilometer, dihalangi ombak tenang.

Para penyelam boleh nampak karang keras juga ikan alu-alu. Beratus ikan lanun berkerumun di Batu Putih, menarik minat penyelam. Mikroorganisma di dalam laut boleh mengubah air kepada warna berkilauan.

Akan tetapi, anda kena datang sini pada waktu yang tepat, sekali seumur hidup je boleh tengok ni. Pulau Sembilan tidak dibuka sepanjang tahun. Antara bulan November dan Mac sahaja ketika orang ramai melakukan snorkeling.

Coral Beach tempat menarik di pulau pangkor

Singkapan berbatu yang membelah Coral Beach dari Teluk Nipah di pantai barat. Di sebalik kelapa palma, terdapat pepasir seperti gula di sepanjang pantai yang keemasan. Di antara pepohon, buaian berhayun dengan sayup.  Sekita 7 petang, matahari akan mula terbenam.

Duduk dan nikmati pertunjukan ini depan mata. Ataupun, boleh juga sambil-sambil minum air sejuk dari balkoni kafe. Bawa lampu suluh ya. Dalam beberapa minit, kawasan pantai akan menjadi gelap dan malap menyukarkan anda untuk balik tanpa bantuan lampu suluh.

Pelangi di Chinatown tempat menarik di pulau pangkor

Perumahan berbumbung dua tingkat ini dihiasi dengan tanglung merah. Suasananya lain dari tempat lain di Pangkor ini, di mana kebanyakannya di dominasi oleh masyarakat Melayu. Jalan-jalan di jalan berbata. Ambil gambar di tempat yang penuh warna dan dekorasi tradisional ini.

Lawati juga tempat makan milik keluarga yang menghidangkan makanan jalanan gaya Cina. Di lama belakang, mereka duduk dan makan di meja kerusi plastic. Pangkor kelihatan sedikit berbeza dari Chinatown.

Beri makan enggang di Sunset View Chalet

Burung enggang sangat biasa di pangkor, lebih kurang biasanya burung merpati di London. Ini disebabkan oleh mereka memberi makan kepada burung ini kalau anda tidak percaya.

Setiap hari jam 6:30pm di chalet, anda berpeluang untuk melihat sekumpulan Burung Enggang Oriental Pied (yang besar) dan Enggang Lesser (yang kecil). En Noordin akan tunjuk cara beri enggang makan kepada anda kalau anda menginap di chalet ini.

Bermain-main dengan ombak Pangkor

Alatan snorkeling deisediakan di jeti dan di pulau yang mana anda boleh berenang di anatara pink-green parrotfish, luminous moon wrasses dan batu karang yang berwarna-warni seperti stag horn coral, feather stars, and sea fans

Makan malam di Fisherman Cove

Seafood Pyramid ialah makanan laut yang pelbagai, dipanggang dan dipadankan dengan sos makanan pencuci mulut pula ialah sepinggan brownie chocolate yang mencair di dalam mulut anda.

Duduk di atas teres berkayu untuk menyaksikan matahari terbenam, kena sampai di Fisherman Cove sebelum ia terbenam lah okay.

Dutch Fort

Kalau anda ingin melawat kubu pertahanan bersejarah di Malaysia, Dutch Fort di Pangkor lah tempat wajib pergi. Bangunan Lego berdinding tiga yang diperbuat dari bata using dengan lubang yang diperas untuk membuat tingkap.

Bagaimanapun, Belanda membina kubu pertahanan ini sangat kuat untuk pertahankan timah pemberian Kesultanan Perak. Walaupun sekarang dah tidak nampak, lokasi ini pernah menjadikan lokasi menyimpan senjata.

Pantai, matahari terbenam, tempat bersejarah, burung enggang dan makanan adalah antara tempat menarik di Pulau Pangkor yang unik dari pulau lain yang wujud di Malaysia ini. Jadikan keunikan ini tempat percutian anda yang seterusnya. Rancang perjalanan dan percutian dengan betul.

Sumber:

https://www.summerbayresort.com.my/paradise-of-an-island-pangkor-island/

https://www.thecrazytourist.com/15-best-things-to-do-in-pangkor-island-malaysia/

https://theculturetrip.com/asia/malaysia/articles/top-things-to-see-and-do-on-pangkor-island-malaysia/

error: Content is protected !!