muar

Muar merupakan bandar kedua terbesar di negeri Johor di selatan Malaysia. Muar juga adalah salah satu bandar di Johor yang menjadi tarikan para pelancong paling popular di Malaysia kerana dikelilingi oleh makanan lazat, alam semula jadi yang indah, dan juga bangunan bersejarah.

Oleh itu, anda harus berkunjung ke Muar untuk lebih banyak pengalaman percutian terbaik.

Mari kita lihat tempat-tempat menarik yang terdapat di bandar Muar ini.

Tempat-tempat menarik di Muar

Berikut adalah tempat menarik di Muar yang boleh anda lawati.

1. Tanjung Emas

Sekiranya anda seorang pencinta alam dan menghargai pertemuan berharga bersama keluarga, Tanjung Emas pastinya merupakan tempat yag sesuai untuk anda kunjungi.

Dengan berjalan di kaki lima Tanjung Emas sambil menikmati angin hangat dan lembab membelai wajah anda, pada masa yang sama anda juga dapat menyaksikan pemandangan sungai yang indah.

Tanjung Emas juga menyediakan perkhidmatan kapal pesiaran di sepanjang Sungai Muar selama 45 minit hingga satu jam berlepas dari taman. Pada waktu petang, Taman Tanjung Emas ini akan bertukar menjadi tempat yang menarik untuk keluarga, kekasih, dan rakan-rakan. Anak-anak dapat bersenang-senang di taman permainan serta menyertai pelbagai aktiviti luar.

2. Masjid Sultan Ibrahim Jamek

Masjid Sultan Ibrahim Jamek adalah tempat yang sesuai bagi mereka yang  gemar meneroka budaya atau agama yang berbeza, atau jika ingin memperluas pandangan dalam bidang sendiri.

Masjid ini terletak tepat di sebelah Sungai Muar, yang juga berdekatan dengan Tanjung Emas. Apa yang menjadikan masjid ini berbeza dari masjid-masjid lain adalah ia dicat dengan warna biru dan putih.

Selain itu, ia juga dibina dengan lajur Rom klasik, elemen tradisional Melayu, serta campuran reka bentuk Eropah vintaj.

3. Menara Jam Muar

Menara ini terletak berhampiran dengan Terminal Bas Muar dan dianggap sebagai mercu tanda tempatan di Muar. Ia dapat dilihat dari jauh dan menarik perhatian ramai orang untuk singgah kerana dicat dengan warna putih dan kuning.

Menara ini adalah seni bina Inggeris lama yang menjadikannya unik. Walau bagaimana pun, tangga di menara terkunci untuk langkah keselamatan.

4. Wetex Parade

Wetex Parade adalah pusat membeli-belah terkemuka di bandar dan terletak berhampiran dengan salah satu hotel lima bintang.

Di sini, anda dapat menemui semua restoran dan pasar terkenal seperti The Store, McDonald, Popular, Watson, dan lain-lain.

5. Jambatan Sultan Ismail

Jambatan Sultan Ismail adalah jambatan di bandar Muar di seberang Sungai Muar. Ia dibina untuk menghubungkan Bandar Maharani Muar dengan Tanjung Agas di Kabupaten Ledang.

Sering kali akan ada acara yang diadakan di sekitar jambatan sehingga menyebabkan penutupan jambatan sementara.

Selain itu, jambatan ini seronok dilalui pada waktu petang untuk menikmati pemandangan matahari terbenam yang menakjubkan.

6. Air Panas Grisek

Mata air panas ini terletak di antara Parit Jawa dan Batu Pahat, dan suhu airnya adalah antara 50 hingga 70 darjah Celsius. Menariknya lagi, pintu masuk ke mata air panas ini adalah percuma bagi pengunjung.

Oleh itu, mata air panas ini adalah suhu yang ideal bagi semua pelancong untuk menikmatinya dengan berendam ke dalam 3 gelanggang kolam untuk mengurangkan keletihan sepanjang hari.

Bagi pelancong yang datang bersama anak-anak, tempat ini juga merupakan tempat yang disyorkan untuk anda menikmati waktu bahagia bersama keluarga kerana terdapat satu gelanggang kolam yang direka khas untuk kanak-kanak.

7. Don Hu Jurassic Park

Don Hu Jurassic Park adalah tempat yang paling sesuai bagi mereka yang merancang untuk melakukan kunjungan yang bajet kerana yuran memasuki taman ini adalah percuma sahaja.

Taman ini menerima bayaran masuk sifar untuk anda nikmati. Ini pastinya tempat yang tepat untuk berkumpul keluarga, terutama dengan anak-anak kerana anda dapat melihat lebih dari 30 patung dinosaurus yang kelihatan realistik di taman.

Di taman ini, anak-anak pasti dapat bersuka-ria dan pada masa yang sama belajar pelbagai spesies dinosaur.

 

8. Kuil Nan Hai Fei Lai

Kuil Nan Hai Fei Lai adalah Biara Guan Yin dan didirikan pada tahun 1923. Ia adalah kuil Cina dan dibina dengan gaya seni bina Cina.

Kuil ini menyediakan perkhidmatan yang berbeza untuk para penyembah seperti perundingan kekayaan, ramalan, tai sui, dan sebagainya.

Oleh itu, jika anda ingin mengubah nasib yang lebih baik atau mengetahui lebih banyak mengenai masyarakat Buddha, Kuil Nan Hai Fei Lai selalu menjadi tempat terbaik untuk anda kunjungi.

9. Gunung Ledang

Gunung Ledang adalah sebuah taman nasional yang dikelilingi oleh Gunung Ophi dan, terletak di sempadan Johor dengan negeri Melaka sehingga memerlukan 30km perjalanan dari bandar Muar.

Gunung ini disenaraikan di kedudukan 64 tertinggi di Malaysia dan juga gunung ke-6 yang paling sukar untuk didaki.

Kesimpulan

Demikianlah tempat-tempat menarik di Muar yang boleh anda kunjungi bersama keluarga tersayang anda. Hari minggu boleh diisi dengan bersiar-siar di tempat menarik Muar untuk menenangkan fikiran dan lari daripada kesibukan pekerjaan.

Anda tidak perlu ke tempat yang jauh untuk merasai pelbagai pengalaman menarik kerana di Malaysia juga banyak tempat-tempat menarik, salah satunya adalah Muar.

Sumber:

https://sgmytrips.com/12-best-attractions-in-muar/

https://www.mpmuar.gov.my/ms/pelawat/info-muar/page/0/1

Summary
9 Tempat Menarik di Muar Yang Wajib Anda Lawati
Article Name
9 Tempat Menarik di Muar Yang Wajib Anda Lawati
Description
Muar merupakan bandar kedua terbesar di negeri Johor di selatan Malaysia. Muar juga adalah salah satu bandar di Johor yang menjadi tarikan para pelancong paling popular di Malaysia kerana dikelilingi oleh makanan lazat, alam semula jadi yang indah, dan juga bangunan bersejarah.
Author
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: