Now Reading
Pos Online – Ketahui 9 Perkara Ini Sebelum Melakukannya

Pos Online – Ketahui 9 Perkara Ini Sebelum Melakukannya

pos online

Penggunaan media sosial dalam kalangan anak muda terutamanya apabila mereka rancak pos online di platform media sosial seperti Facebook, Instagram dan Twitter.

Pos membawa maksud menerbitkan mesej di ruangan atas talian atau kumpulan berita. Manakala, ejaan ‘Pos’ sendiri membawa maksud kepada “Power On”.

Tidak dinafikan bahawa sejak pandemik melanda negara ini, media sosial menjadi tempat yang menyeronokkan untuk berkongsi foto, jenaka, kekecewaan, idea baharu dan kecaman.

Oleh itu, bentuk komunikasi juga telah berubah yang mana sekumpulan pengguna akan mewujudkan sebuah komuniti. Adakalanya komuniti tersebut dijadikan tempat untuk berkongsi maklumat, idea, mesej peribadi dan video terkini.

Namun begitu, disebabkan hari ini generasi dipupuk dari kecil dengan penggunaan di media sosial yang berterusan akan memberi kesan kepada kehidupan yang sebenar tidak kiralah bersifat peribadi atau profesional.

Oleh itu, segala pemikiran, tindakan dan sikap anda akan berubah mengikut sejauh mana anda didedahkan dengan kandungan di media sosial.

Oleh itu, yang berikut adalah 9 perkara yang anda perlu ambil tahu sebelum berkongsi di media sosial atas talian.

1. Tidak ada yang bersifat peribadi.

Jika anda belum tahu, kebanyakan data anda telah dikongsi oleh beberapa agensi secara umum. Ini akan mendedahkan anda dengan bahaya seperti perkongsian lokasi, tempat tinggal, nombor telefon dan butiran peribadi.

Dan, ingatlah. Jangan cepat berkongsi maklumat peribadi kepada kenalan baru anda atau sesiapa sahaja yang menyebabkan data anda dapat digodam dengan mudah.

2. Semua senarai kawan adalah kawan anda.

Walaupun anda menetapkannya sebagai ‘private’, namun sebenarnya media sosial sentiasa meningkatkan data dan mengemaskini tetapan privasi. Jadi sebenarnya ia tidak selamat.

3. Setiap posting mempunyai jangka hayat yang lama.

Segala tangkapan gambar di skrin, pos anda dan arkib memungkinkan untuk menyimpan kandungan anda untuk generasi yang akan datang.

4. Pos anda boleh dicari.

Laman web seperti Twitter, Facebook dan LinkedIn telah meningkatkan ciri carian mereka untuk mempromosikan topik dan isu yang sedang trending. Ini bermaksud bahawa kandungan anda menjadi lebih mudah dicari oleh sebilangan besar orang di dalam dan di luar rangkaian anda.

Ini secara tidak langsung dapat meningkatkan peluang untuk sesuatu yang anda fikir akan tiba-tiba muncul di paparan feed.

5. Tidak semua jenaka itu lucu.

Anda mungkin menganggap anda orang paling lucu yang anda kenali, tetapi apabila anda pos “jenaka” dalam talian jatuh pada orang yang salah, itu boleh menyinggung perasaan dan menyakitkan hati mereka.

Sekiranya ini berlaku secara langsung, anda mungkin akan meminta maaf atas kesalahan itu dan berharap kesalahan itu dilupakan dari masa ke masa.

Apabila ini berlaku dalam talian, penerima mungkin tidak memberi komen langsung kepada anda, tetapi dapat berkongsi rasa tidak peka dengan hubungan dan rakan mereka dan menimbulkan kemarahan orang ramai atas “jenaka” anda. Lebih parah, anda mungkin akan menghadapi krisis reputasi sekiranya viral.

6. Majikan membuat carian dalam talian.

Statistik menunjukkan bahawa semakin banyak majikan mengesahkan dan menilai pekerja mereka sekarang berdasarkan profil media sosial mereka.

Sama ada mereka menilai potensi pertumbuhan anda di syarikat, atau daya maju anda untuk kekal dalam pekerjaan anda sekarang, pengurus atau penyelia anda mungkin memerhatikan apa yang anda pos online.

Contohnya, jika anda mengaku sebagai pengasuh dan majikan anda melihat anda menyerang kenalan dalam talian, mereka mungkin mempersoalkan kemahiran kepemimpinan anda.

7. HR akan memeriksa calon secara dalam talian.

Sebelum anda diambil bekerja, HR atau majikan mencari melalui pos online anda untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kriteria anda.

Kesalahan mudah seperti meletakkan tarikh tamat pengajian di profil dalam online berlainan daripada yang terdapat di resume anda boleh membuatkan anda gagal mendapatkan jawatan yang dikehendaki.

Majikan juga berpotensi besar untuk melihat bahawa anda bersemangat dan fokus pada perkara yang sama seperti yang anda nyatakan secara langsung.

Sekiranya anda bercakap mengenai komitmen untuk ingin membantu veteran, tetapi tidak ada yang dipos dalam media sosial, mereka akan mula menyoal anda.

8. Pelanggan, pelabur, pesaing, dan vendor anda mencari dalam talian.

Orang yang bersaing dengan anda boleh menggunakan kandungan media sosial anda untuk meletakkan diri mereka lebih baik dengan pelanggan anda.

Pelabur atau pelanggan semasa anda mungkin menganggap apa yang anda pos dalam online sebagai “berisiko” atau tidak selaras dengan nilai mereka, sehingga menjejaskan kadar nilai anda.

See Also
artis

Malah vendor yang berpotensi besar untuk menawarkan sumber yang lebih besar atau potongan harga, mungkin tidak meneruskan jika mereka melihat anda pos online dengan posting yang tidak menyenangkan.

9. Reputasi.

Apabila kerjaya anda mula berkembang, maka satu-satunya untuk menjaga reputasi anda adalah berhati-hati sebelum pos online di media sosial.

Dengan ini, anda akan mempunyai banyak peluang untuk menyatakan nilai, kepercayaan, dan perkhidmatan anda melalui perbualan dan tingkah laku secara peribadi dan dalam talian.

Sekiranya aktiviti anda dalam talian bertentangan dengan apa yang anda katakan secara langsung, orang di sekitar anda boleh kehilangan kepercayaan kepada anda, hingga menyebabkan masa depan anda gelap.

Jadi, sentiasalah beringat sebelum meneruskan pos online dengan memikirkan banyak aspek dan berfikir secara waras.

Jadi, inilah senarai yang mungkin dapat membantu anda dengan perkara-perkara bermanfaat sebelum pos di media sosial.

  • Menjadi Youtuber – kongsi tentang DIY.
  • Jurugambar di Flickr – meletakkan koleksi gambar sebagai portfolio
  • Vlogger – Mendekati audiens dengan bercerita lebih dekat mengenai diri anda.
  • Menjadi Pereka Grafik
  • Webinar
  • Podcast
  • Fokus kepada muzik jika anda seorang pemuzik
  • Paparkan format teks pos blog video anda
  • Isu Semasa
  • Kongsi humor anda

Anda perlu ingat bahawa setiap jenis kandungan atau “content digital” yang bermanfaat akan membuatkan anda menjadi terkenal atau menjadi seorang ‘influencer’ dalam alam maya.

Sumber:

https://www.webopedia.com/definitions/post/

https://www.jeffbullas.com/20-things-you-should-share-on-social-media/

https://www.military.com/veteran-jobs/career-advice/job-hunting/9-reasons-to-be-careful-about-what-you-post-online.html

error: Content is protected !!