kematu

Kematu berlaku disebabkan oleh tekanan yang diberikan secara berulang pada kulit anda. Lapisan kulit tambahan tumbuh di kawasan yang terjejas sehingga benjolan yang lebih keras dan tebal muncul. Tubuh badan anda menghasilkannya untuk melindungi kulit anda daripada terkena perengsa atau patah. Kematu biasanya tidak sakit dan paling kerap berlaku pada bahagian tumit, telapak tangan, jari kaki, dan lutut. Pemakaian kasut yang ketat, berjalan kaki tanpa tanpa memakai kasut atau selipar, bermain alatan muzik, dan bekerja menggunakan tangan adalah penyebab utama kematu.

Kematu tidak menunjukkan masalah perubatan dan bukan alasan untuk mendapatkan rawatan kecemasan. Sekiranya anda ingin membuang kematu kerana anda tidak menyukai penampilannya, di sini terdapat beberapa ubat semula jadi yang boleh anda cuba di rumah.

Rawatan dan Ubat untuk Kematu:

1. Air suam

Anda boleh rendam kaki dengan air suam untuk 20 minit. Setelah itu, keringkannya dengan tuala anda kemudian perhatikan sekiranya anda boleh menggosok dengan lembut menggosok dengan hanya menggunakan jari anda. Sepanjang beberapa sesi rendaman, anda mungkin dapat menghilangkan kematu satu lapisan pada satu masa. Rendaman air suam sederhana adalah ubat pertama yang disyorkan.

2. Pembalut Kematu tanpa ubat

Pelapik kematu terdiri daripada silikon dan pelekat lembut yang dapat digunakan pada kawasan yang terkena dan dipakai pada kasut, sarung tangan atau kemeja. Pelapik ini akan membantu kematu anda kelihatan baik semasa sembuh. Anda dinasihatkan agar mengelakkan pembalut kalus yang diubati dan mengandungi asid salisilat, iaitu sejenis bahan yang boleh merengsakan dan menembusi kulit anda.

3. Cuka Epal Sider

Kandungan asid dalam cuka epal sider dapat melembutkan kulit kalus yang keras. Campurkan larutan empat bahagian air dan satu bahagian cuka epal sider dan rendam kalus anda selama kira-kira 20 minit. Setelah rendaman ini, anda mungkin dapat mengupas lapisan atau dua kalus dengan lebih baik. Jangan terlalu kuat, dan cuba bersabar. Memecahkan kulit di sekitar atau di atas kalus boleh mengakibatkan jangkitan.


Bragg Apple Cider Vinegar 946ml

RM 22.90

Bragg Organic Raw Apple Cider Vinegar disahkan organik dan mengandungi Mother of Cuka yang terkenal. Produk ini tidak dipanaskan, tidak ditapis dan tidak dipasteurisasi dan mengandungi hanya 5% keasidan untuk menghasilkan produk yang paling semula jadi. Cuka Sari Apel diketahui mempunyai manfaat dalaman seperti menyokong sistem imun, membantu mengawal berat badan, membantu menenangkan dan menyembuhkan kerongkong kering serta melancarkan pencernaan dan membantu membuang toksin. Di antara banyak kelebihan luarannya, ia membantu menenangkan kulit yang jengkel, meningkatkan penampilan yang awet muda dan sihat, mengekalkan kulit yang bersinar dan mengurangkan kesakitan senaman. Produk ini secara semula jadi Bebas Gluten.

4. Minyak Kastor

Minyak kastor mempunyai khasiat sumber yang dipercayai boleh menjadikannya pelincir kulit semula jadi. Ini dapat membantu apabila anda berusaha menganjalkan kulit anda untuk menggosok kalus. Rendam kematu anda dalam campuran air suam dengan 5 sudu minyak kastor secukupnya untuk melincirkan kulit yang sukar dan melegakan kawasan yang terkena.

5. Batu Apung

Batu apung sangat berguna apabila anda mempunyai kematu di bahagian bawah kaki atau di siku, di mana ia sukar dilihat. Setelah merendam kematu, berikan tekanan batu apung ke kematu anda dan gosokkan dengan gerakan bulat. Jangan cuba membuang keseluruhan kematu sekali gus.

6. Garam Epsom

Garam epsom dianggap sebagai pengelupas. Rawatan ini sangat berguna jika anda ingin berehat setelah bekerja menggunakan tangan seharian dan menghilangkan kematu pada masa yang sama. Biji garam halus larut untuk meregangkan otot dan menenangkan kulit anda. Campurkan 2 hingga 3 sudu besar ke dalam lembangan atau mangkuk air suam sebelum merendam kematu mungkin menjadikannya lebih mudah dikupas.


Real Epsom Salt 400g

RM 6.50

Garam Epsom atau magnesium terhidrat, ubat semula jadi telah digunakan sebagai strategi detoksifikasi maju yang murah dengan faedah kesihatan yang luar biasa.

7. Kertas pasir

Menggunakan kertas pasir halus dengan sangat lembut juga dapat menyingkirkan kematu. Gunakan ubat ini dengan salah satu ubat rendaman yang lain dalam senarai ini untuk mendapatkan hasil terbaik. Sebaiknya rendam kematu anda terlebih dahulu sebelum mencuba kertas pasir. Tekan perlahan-lahan kematu dengan lembut dan lihat sekiranya anda boleh menyapu lapisan kematu atau dapat membuangnya sepenuhnya dari kulit anda. Sekiranya kematu sukar dikeluarkan, ulang semula rendaman tersebut atau cuba lain kali. Jangan sesekali menggosok kulit anda dengan tekanan yang kuat menggunakan kertas pasir.

8. Minyak pokok teh

Minyak pokok teh adalah antibakteria, antikulat, dan antiseptik semula jadi. Letakkan beberapa titis minyak pokok teh di dalam lembangan yang penuh dengan air suam dan rendam kematu anda sehingga merasakan kulit mulai lembut dan dikeluarkan. Jangan rendam ubat ini selama lebih dari 15 minit. Ini kerana minyak pokok teh sangat kuat dan boleh merosakkan lapisan kulit anda jika anda terlalu lama terkena.


Thursday Plantation Tea Tree Oil 10ml

RM 27.90

Thursday Plantation Tea Tree Oil telah membuktikan sifat antiseptik, antibakteria dan antimikroba. Penyelesaian semula jadi yang kuat ini dapat mencegah jangkitan, melegakan keradangan dan membantu proses penyembuhan semula jadi untuk luka ringan, kerengsaan kulit ringan, jerawat, luka, calar dan serangga / sengatan serangga.

9. Serbuk penaik dan jus lemon

Ubat ini melibatkan penggabungan komponen asid (jus lemon) dan komponen kimia (natrium hidrogen karbonat, juga dikenali sebagai serbuk penaik) untuk menjadikan kematu lebih mudah dikeluarkan. Anda memerlukan air suam, lembangan dan 2 hingga 3 sudu besar jus lemon untuk memulakannya. Setelah beberapa minit merendam kematu dalam larutan ini, masukkan serbuk penaik. Biji-bijian halus dari serbuk penaik akan menghasilkan buih. Menambahkan jus lemon ke dalamnya mungkin memberikan ini kekuatan melarutkan kematu.


MERIAH Pure Baking Soda (500 g)

RM 7.00

Serbaguna:

  • Baking
  • Membersihkan
  • Menghilangkan bau
  • Disahkan halal

Gaya hidup dan rawatan di rumah

Sekiranya anda menghidap diabetes atau keadaan lain yang menyebabkan aliran darah lemah, berjumpa dengan doktor anda sebelum merawat kematu dengan sendiri.

Sekiranya anda tidak mempunyai masalah kesihatan yang mendasari, cubalah petua ini untuk membantu membersihkan kematu:

  • Gunakan alas meja. Sapukan pad untuk melindungi kawasan di mana kematu berada. Ini mengandungi asid salisilat yang dapat memburukkan keadaan kulit yang sihat dan boleh menyebabkan jangkitan, terutamanya pada orang yang mempunyai penyakit diabetes atau penyakit lain yang menyebabkan aliran darah yang buruk.
  • Rendam tangan atau kaki anda. Merendam tangan atau kaki anda dengan air sabun yang hangat dapat melembutkan kematu. Ini dapat memudahkan bagi menghilangkan kulit yang menebal.
  • Kulit menebal nipis. Semasa atau selepas mandi, gosokkan kematu dengan batu apung, paku kuku, papan emeri atau kain lap untuk membantu menanggalkan lapisan kulit yang mengeras. Jangan gunakan objek tajam untuk memotong kulit. Jangan gunakan batu apung jika anda penghidap diabetes.
  • Melembapkan kulit anda. Sapukan pelembap pada tangan dan kaki anda untuk membantu penjagaan kulit yang lembut.
  • Pakai kasut dan sarung kaki yang selesa. Pastikan saiz kasut dan sarung kaki tidak terlalu besar atau terlalu kecil sehingga kematu hilang.

Sumber:

https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-calluses#outlook-and-prevention

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/corns-and-calluses/diagnosis-treatment/drc-20355951

Summary
9 Cara Menghilangkan Kematu yang Anda Wajib Tahu!
Article Name
9 Cara Menghilangkan Kematu yang Anda Wajib Tahu!
Description
Kematu berlaku disebabkan oleh tekanan yang diberikan secara berulang pada kulit anda. Lapisan kulit tambahan tumbuh di kawasan yang terjejas sehingga benjolan yang lebih keras dan tinggi muncul. Tubuh badan anda menghasilkannya untuk melindungi kulit anda daripada terkena perengsa atau patah. Kematu biasanya tidak sakit dan paling kerap berlaku pada bahagian tumit, telapak tangan, jari kaki, dan lutut. Pemakaian kasut yang ketat, berjalan kaki tanpa tanpa memakai kasut atau selipar, bermain alatan muzik, dan bekerja menggunakan tangan adalah penyebab utama kematu.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: