kesihatan jantung

Menjaga kesihatan jantung adalah perkara yang wajib dilakukan oleh semua orang tanpa mengira peringkat umur, baik yang tua mahu pun yang muda.

Anda mungkin tidak memikirkan tentang kesihatan jantung anda sepanjang hari, tetapi jantung anda bekerja sepanjang masa untuk anda.

Jantung anda adalah organ yang paling penting dalam badan anda kerana ia mengepam darah dan oksigen ke semua organ-organ lain dalam tubuh badan.

Apabila jantung anda tidak mendapat penjagaan yang diperlukan, masalah serius akan timbul di lapisan arteri, yang kemudian menyebabkan pembentukan plak. Plak adalah apa yang membawa kepada serangan jantung dan penyumbatan aliran darah di dalam arteri.

Oleh itu, anda perlu sentiasa menjaga kesihatan jantung anda. Berikut kami kongsikan 8 tips untuk menjaga kesihatan jantung anda.

8 TIPS UNTUK MENJAGA KESIHATAN JANTUNG

Terdapat banyak cara untuk menjaga kesihatan jantung. Tetapi, kami kongsikan dengan anda 8 tips yang paling mudah untuk anda.

1. Mengekalkan kesimbangan kolesterol pada tahap yang baik

Cholesterol & Blood Glucose Screening | Wellbeing People

Kolesterol, bahan berlemak dalam darah, adalah bahagian penting dalam tubuh badan anda. Ada kolesterol baik, yang mencegah penumpukan kolesterol di arteri, dan ada kolesterol jahat, yang dapat menyebabkan serangan jantung dengan menyebabkan penyumbatan di arteri.

Penting untuk memastikan anda mengekalkan keseimbangan kolesterol yang baik dalam tubuh badan anda. Pemakanan dan senaman yang sihat memainkan peranan penting dalam memastikan tubuh anda mengekalkan tahap kolesterol yang sihat.

2. Menjaga tahap tekanan darah anda

How to take your blood pressure at home - CNET

Tekanan darah di dinding arteri ketika beredar di sekitar badan disebut tekanan darah. Secara semula jadi, tekanan darah anda turun dan turun bergantung pada aktiviti yang anda lakukan, tetapi jika tekanan darah secara konsisten lebih tinggi dari biasa, ia perlu diberi perhatian.

Tekanan darah tinggi boleh menyebabkan serangan jantung, jadi penting untuk memeriksa tekanan darah anda secara berkala. Sekiranya tekanan darah anda tinggi, perubahan gaya hidup seperti menyesuaikan diet anda dan bersenam lebih banyak dapat membantu.

3. Makan makanan yang sihat dan bernutrisi

Salah satu cara terbaik untuk menjaga kesihatan jantung anda adalah memastikan diet anda terdiri daripada pelbagai jenis makanan yang sihat.

Diet dan pemakanan yang sihat untuk jantung mestilah mengandungi:

 • Buah-buahan dan sayur-sayuran
 • Protein yang sihat
 • Kacang, bijirin, dan biji-bijian
 • Tenusu rendah lemak

Juga penting untuk anda mengehadkan jumlah garam yang anda makan, kerana terlalu banyak garam boleh memberi kesan negatif terhadap tekanan darah dan kesihatan jantung anda.

4. Melakukan senaman

Kerap bersenam tetapi berat dan lemak masih sama? Anda mungkin tersalah bersenam! | Iluminasi

Bersenam adalah cara yang baik untuk menjaga kesihatan jantung dan mencegah penyakit jantung, dan ia juga dapat membantu menurunkan berat badan dan mengawal tekanan darah dan kolesterol.

Anda perlu melakukan senaman setiap hari atau beberapa kali dalam seminggu. Bahkan berjalan kaki selama 30 minit di sekitar blok cukup untuk membuat perbezaan pada kesihatan jantung anda. Bersenam akan menjadikan anda lebih kuat, lebih bertenaga, dan santai.

Selain itu, semakin banyak masa yang anda habiskan untuk bersenam, semakin sedikit masa yang anda habiskan untuk duduk. Penyelidikan menunjukkan bahawa duduk untuk jangka masa yang panjang mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan keseluruhan.

Cuba berehat dari duduk di meja anda di tempat kerja, dan pertimbangkan untuk berjalan atau berbasikal untuk ke sesuatu tempat daripada memandu atau menaiki bas.

5. Berhenti merokok

How to Quit Smoking - HelpGuide.org

Merokok boleh meningkatkan risiko serangan jantung. Seorang perokok adalah:

 • 2x lebih cenderung mengalami serangan jantung
 • 20x lebih cenderung untuk mengembangkan Angina
 • 5x lebih cenderung menghidap Penyakit Arteri Periferal

Merokok berbahaya bagi jantung dan kesihatan anda secara keseluruhan. Sekiranya anda seorang perokok, anda harus mengambil langkah untuk menghapuskan merokok dari kehidupan anda seawal mungkin.

6. Kawal berat badan anda

Can I Trust My Bathroom Scale? | Wirecutter

Mengekalkan berat badan yang sihat dapat menjaga dan mengekalkan kesihatan jantung anda.

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda amalkan untuk menjaga dan mengawal berat badan anda agar berada pada tahap yang sihat dan normal, seperti:

 • Buat pilihan diet yang sihat, dan makan di luar hanya sekali-sekala
 • Bersenam setiap hari
 • Kurangkan masa untuk duduk di hadapan komputer atau TV
 • Minum lebih banyak air dan kurangkan minuman bergula dan alkohol

Cuba tetapkan berat badan atau diet dan tujuan senaman untuk diri anda sendiri. Makan dan minum secara sihat akan menjadikan jantung anda, dan seluruh badan anda, bahagia dan sihat.

7. Utamakan kesihatan mental anda

10 Proven Habits of Happy People | Inc.com

Sangat mudah untuk mengutamakan kesihatan fizikal berbanding kesihatan mental ketika menjaga kesihatan jantung anda.

Walau bagaimanapun, serangan jantung dan penyakit jantung adalah fizikal, dan banyak langkah yang harus anda lakukan untuk mencegahnya juga. Tetapi tahukah anda bahawa menjaga kesihatan mental anda adalah bahagian penting untuk menjaga kesihatan jantung anda?

Kajian menunjukkan bahawa penyakit jantung adalah risiko yang lebih tinggi bagi orang yang mengalami kemurungan. Depresi adalah penyakit mental dengan gejala di luar perasaan sedih. Sekiranya anda fikir anda mungkin mengalami kemurungan, berbincanglah dengan doktor anda.

8. Dapatkan tidur yang mencukupi

Tidur adalah bahagian penting untuk menjaga kesihatan jantung anda. Sekiranya anda tidak cukup tidur, anda mungkin berisiko lebih tinggi terkena penyakit kardiovaskular tidak kira usia atau tabiat kesihatan yang lain.

Satu kajian yang melibatkan 3,000 orang dewasa berusia lebih dari 45 tahun mendapati bahawa mereka yang tidur kurang dari enam jam adalah dua kali lebih mungkin mengalami serangan strok atau jantung berbanding orang yang tidur enam hingga lapan jam setiap malam.

Para penyelidik percaya bahawa tidur terlalu sedikit menyebabkan gangguan dalam keadaan kesihatan yang mendasari dan proses biologi, termasuk tekanan darah dan keradangan.

Oleh itu, jadikan tidur sebagai salah satu keutamaan anda. Tidur 7 hingga 8 jam hampir setiap malam. Sekiranya anda mengalami apnea tidur, anda harus dirawat kerana keadaan ini berkaitan dengan penyakit jantung dan aritmia.

Kesimpulannya, kesihatan jantung perlu dijaga dari awal lagi. Tinggalkan semua tabiat buruk yang boleh membawa risiko kepada jantung anda. Jantung yang sihat dapat menjamin kehidupan yang lebih bahagia dan bermakna bukan sahaja buat anda, malah untuk orang-orang yang anda sayangi di sekeliling anda.

Sumber:

https://crispregional.org/7-tips-to-keep-your-heart-healthy/

https://health.clevelandclinic.org/5-things-to-do-every-day-to-keep-your-heart-healthy/

https://www.muhealth.org/our-stories/4-tips-maintaining-heart-health

Summary
8 Tips Untuk Menjaga Kesihatan Jantung
Article Name
8 Tips Untuk Menjaga Kesihatan Jantung
Description
Menjaga kesihatan jantung adalah perkara yang wajib dilakukan oleh semua orang tanpa mengira peringkat umur, baik yang tua mahu pun yang muda.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: