Now Reading
8 Tempat mesti dikunjungi di Kundasang, Sabah

8 Tempat mesti dikunjungi di Kundasang, Sabah

Kundasang

Adakah anda tahu bahawa Kundasang adalah sebahagian kecil dari langit di bumi? Anda tidak perlu terbang ke seluruh dunia untuk mencari syurga; bukan ketika anda dapat mengalaminya di sini di Sabah.

Selalunya, ketika menyebut Sabah, orang biasanya memikirkan Pulau Sipadan atau pulau-pulau di sekitarnya, tetapi hari ini semuanya berkaitan dengan Kundasang, sebuah bandar di Ranau.

Bandar terdekat dengan Gunung Kinabalu dan penempatan tertinggi di Malaysia dengan ketinggian hampir 1,900 meter, Kundasang mempunyai banyak tempat untuk dikunjungi dan perkara yang boleh dilakukan seperti bergaul dengan orang tempatan.

Mari kita lihat tempat yang mesti dikunjung apabila anda berada di syurga kecil ini.

1. Pasar pagi Kundasang

Pertama dari senarai tarikan Kundasang ialah Pasar Kundasang. Pasar Kundasang mempunyai pelbagai buah segar dan sayuran (beberapa di antaranya langsung dari ladang!).

Ia juga merupakan tempat untuk mengamati dan menikmati budaya setempat. Lihatlah gerai selepas gerai barangan tempatan, dan mungkin juga membeli beberapa barang dari rumah untuk berkongsi!

Terletak di tepi jalan, anda tidak akan ketinggalan walaupun anda mencuba.  Tingkatkan kemahiran berbahasa anda dengan bergaul dan berinteraksi dengan orang lokal di kawasan ini.

2. Bukit Sosodikon

Juga dikenal sebagai Bukit “Piramid” kerana bukitnya yang berbentuk piramid, Bukit Sosodikon adalah berjalan kaki yang mudah dan pendek. Tidak ada pengalaman, tidak ada masalah!

Sebaik sahaja anda mencapai puncak, anda akan mendapat pemandangan Lembah Kundasang yang menakjubkan, dan Gunung Kinabalu sebagai latar belakang gambar anda.

Pemandangan matahari terbit dikatakan menakjubkan di sini, dan kerana jaraknya hanya 5 km dari kota Kundasang, anda tidak mempunyai alasan untuk tidak berkunjung!

3. Ladang Tenusu Desa Cattle

Juga digelar “Little New Zealand of Sabah”, Desa Cattle Dairy Farm mungkin merupakan tarikan Kundasang yang paling terkenal. Gunung Kinabalu berada di latar belakang ketika lembu berkeliaran bebas di padang rumput hijau. Digabungkan dengan cuaca sejuk dan ais krim buatan sendiri, anda akan benar-benar bertanya pada diri sendiri, “Eh, saya di New Zealand ah?”

Anda boleh memberi makan lembu, tetapi tarikan terbesar mereka adalah ais krim. Dibuat di ladang, ada yang mengatakan lebih baik daripada Baskin Robbins dan Haagen Daaz!Kenangan yang tidak akan anda lupakan

4. Taman Kinabalu

Pencinta alam, bergembira! Ini adalah tempat yang anda tidak mahu ketinggalan untuk dunia. Terletak hanya 6km dari Kundasang, Kinabalu Park adalah titik permulaan bagi mereka yang ingin mendaki Gunung Kinabalu.

Pendaki mesti mendaftar di pejabat ibu pejabat sebelum kenaikan. Anda juga mesti menyewa pemandu gunung tempatan, sementara jangkaan kenaikan untuk mencapai puncak biasanya memerlukan 2 hingga 3 hari.

Walaupun anda bukan pendaki, anda boleh menikmati pemandangan Gunung Kinabalu yang indah serta kehijauan yang subur dan suhu yang sejuk.

5. Taman Peringatan Kundasang

Di tengah-tengah pemandangan indah Kundasang terletak sejarah suram yang dapat disaksikan di Peringatan Kudasang.

Taman peringatan ini didedikasikan untuk tentera Inggeris dan Australia, yang ditangkap dan dibunuh oleh tentera Jepun pada perarakan kematian terkenal ke Ranau semasa Perang Dunia II.

Anda boleh mengambil gambar semasa mengunjungi taman peringatan, yang terdiri daripada empat taman unik: Taman Australia, Taman Bunga Inggeris, Taman Borneo dan Taman Kontemplasi.

6. Taman Alam Mesilau

Berikut adalah taman lain berhampiran Kundasang yang membolehkan anda berhubung dengan alam semula jadi. Anda boleh berjalan-jalan sambil menikmati pemandangan pelbagai pokok, bunga dan tanaman lain.

Cuaca sejuk juga merupakan kelebihan utama di sini. Sekiranya itu tidak mencukupi, anda boleh berehat di rumah rehat di mana anda boleh menikmati secawan teh Sabah yang baru diseduh.

Bayangkan minum teh panas di tengah persekitaran yang sejuk. Sekarang, itulah jenis pengalaman yang patut dihargai.

7. Taman Teh Sabah

Mencari tempat untuk peremajaan di Kundasang? Pemandangan yang tenang yang diliputi dengan kebun teh hijau yang rimbun di seluruh pergunungan di Sabah pasti akan memberikan anda berehat yang terbaik.

Tempat ini bebas dari kos masuk tetapi jika anda ingin memahami proses pembuatan teh, anda boleh mengikuti lawatan kilang berpandu dengan harga RM 14.

Anda juga dapat menikmati teh terbaik yang dihasilkan oleh Sabah.

8. Mata Air Panas di Poring

Mata air panas semula jadi di Poring terletak sejauh 45 minit pemanduan dari Kundasang. Ini adalah salah satu tempat rekreasi yang popular di Kundasang.

Pelancong mempunyai banyak alasan untuk datang ke tempat ini sementara alasan utamanya adalah sumber air panas yang kaya dengan belerang.

Terdapat pelbagai kolam yang tersedia untuk orang dengan kos yang berbeza untuk berendam dan berehat.

Dengan ini tamatlah sudah senarai tempat menarik di Kundasang, banyak juga kan? Apatah lagi kalau anda berpeluang untuk meneroka seluruh pelusuk Sabah. Nak tahu di mana lagi tempat menarik di serata Sabah, pergilah kunjungi dengan mengikut tempat saranan kami ini.

Source

https://tallypress.com/places-to-go/7-must-visit-places-kundasang-sabah/

https://www.laceybunny.com/my/12-places-to-visit-in-kundasang-sabah/

https://pickyourtrail.com/blog/things-to-do-kundasang-sabah/

error: Content is protected !!