Now Reading
8 Tempat Menarik Yang Wajib Anda Lawati Di Shah Alam!

8 Tempat Menarik Yang Wajib Anda Lawati Di Shah Alam!

shah alam

Shah Alam adalah sebuah bandar di Semenanjung barat Malaysia. Shah Alam terletak kira-kira 10 batu atau 16 kilometer dari barat daya Kuala Lumpur dan di sebelah timur Klang.

Bandar ini mempunyai kawasan industri di mana produk makanan dan tembakau diproses serta mesin elektrik, simen, kimia, dan produk tekstil dihasilkan.

Bandar ini ialah tempat Institut Teknologi MARA yang ditubuhkan pada 1956, Perpustakaan Tun Abdul Razak yang dinamakan sempena perdana menteri kedua Malaysia, dan Standard dan Penyelidikan Industri Malaysia. Pop. (2000) 319,612.

Sekarang, mari kita lihat tempat-tempat menarik di Shah Alam yang boleh anda kunjungi

1. Skytrex Adventure

Skytrex Adventure Park - Taman Pertanian Malaysia Bukit Cahaya Seri Alam, ,  33 Jalan Ubin U8/1, 40000 Shah Alam Selangor Darul Ehsan

Skytrex Adventure ialah tempat yang hangat dan popular dalam kalangan penduduk tempatan untuk menghabiskan waktu hujung minggu, ia juga merupakan tempat yang mesti dilawati di Shah Alam jika anda ingin memacu jantung anda.

Anda boleh terbang, berayun, meluncur, dan menjuntai di pelbagai rintangan udara yang tergantung di atas Hutan Hujan Tropika Malaysia yang rimbun.

Selain itu mereka juga menawarkan aktiviti luaran yang menarik seperti basikal, ATV, Zoo, Four Season House, mendaki dan berkayak.

2. Taman Air Wet World Shah Alam

Ticket to Wet World Shah Alam Admission Tickets - Traveloka Xperience

Taman Air Wet World ialah taman air yang berorientasi keluarga yang bertumpu pada tema hutan tropika, ia dilengkapi dengan formasi batu yang unik dan pokok-pokok yang menjulang tinggi dan memberikan keteduhan yang mencukupi.

Dengan pelbagai tunggangan air seperti Cabaran Lanun, Lagun Taufan Kiddy , Teluk Lanun, dan tunggangan Monsoon Buster yang tidak boleh terlepas, semuanya sesuai untuk orang dewasa dan kanak-kanak.

3. Taman Arnab Aviary

Aviary & Bunny Park (Shah Alam) - 2021 What to Know Before You Go (with  Photos) - Tripadvisor

 Terletak di Taman Botani Negara Shah Alam, Taman Arnab Aviary ialah tarikan zoo haiwan peliharaan mini kepada kanak-kanak.

Selain itu, Pendidikan Haiwan Peliharaan (PE) disediakan supaya anak-anak mengetahui lebih tentang kebun binatang dan mendorong mereka untuk mencintai dan memulihara haiwan.

4. Denai Alam Riding and Recreation Club (DARC)

Travels : DARC Denai Alam Horse Riding Experience – WNDy

Denai Alam Riding and Recreation Club ialah tempat bagi ibu bapa dan anak-anak untuk menemui dan menikmati kegembiraan semasa menunggang kuda.

Selain kelab rekreasi dan kelab menunggang, Denai Alam Riding and Recreation Club juga merupakan tempat yang bagus bagi rakan-rakan untuk berkumpul, menemui dan menikmati aktiviti menunggang rekreasi pada hujung minggu.

5. Taman Tasik Shah Alam

Taman Tasik Shah Alam – Visit Selangor

Taman Tasik Shah Alam ialah salah satu tempat percutian yang hangat untuk berjalan-jalan dan berkelah pada lewat malam.

Ia ialah tasik buatan manusia yang mengelilingi kehijauan yang subur di tengah-tengah pusat bandar Shah Alam.

Terkenal dengan restoran makanan laut terapung yang menyajikan masakan Malaysia, taman rekreasi ini juga merangkumi taman permainan kanak-kanak, bangku dan kemudahan kayak untuk disewa.

6. SnoWalk @ i-City

Tarikan Terbaru di Snowalk I-City Shah Alam. Ini Pengalaman Percutian Kami.  - Blog Abah Careno

Disebut sebagai kawasan ajaib air tertutup yang pertama di Asia Tenggara, SnoWalk dikatakan selalu dikekalkan pada suhu bawah 5 darjah Celsius dengan salji 100mm bawah kaki. Ia mempunyai ruangan seluas 50 ribu kaki persegi dan lebih daripada 100 tan patung ais yang dibentuk oleh pasukan 30 seniman dari Harbin, China.

Ia juga mempunyai zon permainan untuk aktiviti yang menyeronokkan seperti pembuatan salji, gelongsor ais dan toboganning.

7. Taman Botani Nasional Bukit Cerakah, Shah Alam

National Botanical Gardens (Taman Botani Negara) - Great Runs

Taman ini dikenali sebagai “Taman Pertanian Taman Cahaya Seri Alam” pada masa dahulu, ia merupakan rumah bagi taman, empangan, tasik, chalet. Cara terbaik untuk menikmati taman ini adalah dengan menyewa basikal atau berjalan-jalan perlahan untuk meneroka keindahan semula jadi tempat ini.

8. Perpustakaan Raja Tun Uda

4 Instagram-worthy libraries in Malaysia to bookmark | The Star

Terletak di seberang Golf Club House, Perpustakaan Raja Tun Uda digelar sebagai ‘perpustakaan di sebuah taman.’

Ia dikelilingi oleh pemandangan bukit yang hijau, perpustakaan ini bukan sahaja menarik peminat buku seni bina kaca kontemporari, malah ia juga banyak menarik pengunjung lain.

Selain pilihan buku yang luas, perpustakaan ini juga dilengkapi dengan komputer yang tersedia untuk disewa dan teater 6D yang berteknologi tinggi.

Shah Alam sememangnya tempat yang menarik untuk dikunjungi. Ia merupakan salah sebuah bandar Selangor yang cantik, maju, dan moden. Oleh itu, jangan lupa kunjungi tempat-tempat menarik di Shah Alam bersama-sama keluarga anda. Semoga perkongsian ini bermanfaat buat anda semua.

Sumber:

https://www.britannica.com/place/Shah-Alam-Malaysia

https://funntaste.com/top-10-things-shah-alam-selangor/

error: Content is protected !!