Now Reading
8 Tempat Menarik Yang Mesti Dikunjungi di Temerloh, Pahang

8 Tempat Menarik Yang Mesti Dikunjungi di Temerloh, Pahang

Temerloh

Temerloh yang terletak di negeri Pahang adalah sebuah bandar yang mempunyai banyak unsur alam. Ia adalah rumah bagi pelbagai tumbuhan dan terdapat juga sungai.

Tidak banyak yang diketahui mengenai tempat yang terletak di Pahang bernama Temerloh. Bandar ini merupakan rumah bagi banyak kampung (kampung) dan terkenal dengan bekalan ikan patin dan ikan keli.

Fakta yang menyeronokkan adalah bahawa Menteri Pelancongan negeri Pahang sebenarnya tinggal di bandar ini juga. Bagi kebanyakan penduduk kota, pengalaman kampung adalah idea yang jauh, dengan harapan yang kecil untuk dialami.

Baiklah, jangan risau! Sekarang ada cara yang baik untuk mengalami kehidupan sederhana. Berikut adalah 8 tempat yang mesti dikunjungi semasa perjalanan anda ke Temerloh.

1. KampungStay Desa Murni

Di Malaysia terdapat lebih dari seratus kemudahan tinggal di kampung yang didaftarkan dengan Pemerintah Malaysia.

Anda boleh menghabiskan 4 hari dengan kakitangan yang hebat di Kampungstay Desa Murni untuk merasai keseronokan di kampung. Anda akan dijamu dengan makanan tradisi, dapat berinteraksi dengan beberapa penduduk tempatan dan banyak lagi.

Para tetamu boleh memilih antara penginapan kampung atau homestay. Homestay termasuk tinggal bersama keluarga di rumah mereka sementara tinggal di kampung memungkinkan untuk rumah percutian peribadi, baik di rumah moden atau tradisional.

Hanya untuk menambah sedikit keselesaan dalam menginap, resort ini juga memiliki kolam renang, berbasikal, wifi, penyejuk udara dan tandas peribadi di setiap kamar.

Ini adalah kerana sementara pengunjung dapat merasakan kehidupan kampung, mereka masih dapat menikmati percutian mereka dengan selesa.

2. Nara Deer Park

Daya tarikan seterusnya pasti memberi peluang kepada Nara Park yang terkenal di Jepun untuk mendapatkan wang mereka. Dibuka pada tahun 1996, Deerland Park telah menjadi surga sehenti bagi pencinta haiwan dan alam.

Taman itu sendiri dimiliki dan dikendalikan oleh Encik Abdullah, yang telah menjaga haiwan ini untuk sebahagian besar hidup mereka. Nama taman ini mungkin mengelirukan, kerana taman ini tidak hanya terdiri daripada rusa tetapi juga banyak haiwan kecil lainnya.

Anda boleh menjumpai banyak jenis reptilia, termasuk ular, katak dan kadal eksotik. Rakun, anjing padang rumput, burung unta, burung merak, ayam eksotik, landak dan kucing eksotik juga akan menyambut tetamu di tempat ini.

3. Taman Tema Air Kubang Gajah

Kubang Gajah Mini Waterpark Temerloh Di Pahang Lokasi Mandi Manda Yang  Sangat Menenangkan Untuk Mandi-manda - Tempat Menarik

Jauh dari kawasan kampung Temerloh terletak sebuah taman air yang dipenuhi dengan taman permainan, gelongsor air dan banyak lagi! Hanya dengan harga RM10 untuk dewasa dan RM8 untuk kanak-kanak, Taman Air Kubang Gajah sangat sesuai untuk keluarga kerana perjalanannya menyeronokkan dan selamat untuk pengunjung dari semua peringkat umur.

Taman ini juga memberikan potongan untuk orang kurang upaya dan warga tua, hebat kan. Dengan harga RM5, sehingga tidak ada yang terlepas masa keluarga yang menyeronokkan.

Kamar yang dilengkapi dengan tempat tidur, toilet, peralatan mandi, dan penyaman udara juga tersedia di taman air. Ini menjadikan keadaan lebih mudah bagi keluarga yang kemudian boleh mandi dengan selesa dan menyimpan barang untuk hari itu.

4. Pusat Pemuliharaan Gajah Nasional Kuala Gandah

Pusat Pemuliharaan Gajah Nasional Kuala Gandah Elephant Sanctuary ditubuhkan pada tahun 1989 oleh Jabatan Hidupan Liar dan Taman Negara (DWNP). Matlamat utama mereka adalah untuk memindahkan gajah liar ke bahagian negara di mana mereka bukan ancaman dan tidak diancam.

Di tempat perlindungan gajah ini, anda akan lebih dekat dan peribadi dengan gajah yang tidak pernah berlaku sebelumnya! Berinteraksi dengan gajah bayi yang diselamatkan dan berjaga-jaga ketika mahouts memandikan gajah di sungai.

Pengunjung juga dapat memberi makan buah-buahan dan kacang segar kepada gergasi lembut. Sangat menggembirakan apabila merasakan belalai mereka bernuansa dan mengosongkan makanan dari tangan anda!

Kemasukan ke taman juga percuma! Para tetamu juga dialu-alukan untuk menyumbangkan sejumlah pilihan mereka untuk melakukan peranan mereka untuk membantu organisasi dengan program penempatan semula mereka.

5. Gunung Senyum

Discover the uniqueness of Gunung Senyum – IIUM Today

Bagi anda yang memiliki tenaga dan stamina yang lebih daripada orang lain, apa kata kalau menjadikan eksplorasi Gunung Senyum sebagai salah satu rancangan apabila berada di Temerloh?

Di sini anda dapat menerokai lebih daripada 20 buah gua, melihat pokok-pokok herba dan banyak lagi kewujudan flora dan fauna lain. Gunung ini berketinggian 1,594 kaki, masa yang diambil untuk mendaki ke puncak adalah dalam sekitar 4 jam dan untuk turun ke kaki gunung pula adalah dalam sekitar 3 jam.

Jangan lupa untuk membawa bekalan air dan makanan yang cukup.

6. Pusat Pemuliharaan Seladang

Tokwan Matarun: SELADANG

Pusat ini ditubuhkan pada tahun 1976, Pusat Pemuliharaan Seladang menempatkan haiwan yang terancam di negara ini di dalam sebuah habitat semula jadi yang berpagar.

Jarang kita dengar tentang seladang kan? Inilah masanya untuk melihat dengan dekat haiwan yang berbadan ‘tegap’ ini. Dikatakan, pusat pemuliharaan ini telah berjaya membiakkan lebih daripada 30 ekor seladang daripada jenis Bos Gaurus Hubbacki yang merupakan jenis seladang yang terbesar di Malaysia.

Kesemua haiwan ini diletakkan di dalam 5 kandang yang luas di mana anda boleh mendekati sesetengah seladang yang jinak.

7. Pasar Sehari Temerloh

Pejabat Daerah & Tanah Temerloh › PEKAN SEHARI TEMERLOH

Kalau anda rasa selama ini bosan dengan pilihan yang ada di pasar yang berdekatan dengan rumah sendiri, mari singgah ke Pasar Sehari Temerloh. Pasar yang dibuka sehari dalam seminggu ini merupakan pasar hari yang terpanjang di negeri terbesar di Semenanjung Malaysia.

Lokasinya adalah di pesisir Jalan Lurah Semantan dan tidak jauh dari Sungai Pahang. Jika anda datang ke sini, boleh rambang biji mata melihat aneka barangan yang dijual di sini daripada makanan yang enak, sayuran dan buah yang segar, hinggalah kepada pakaian.

Peniaga-peniaga di sini juga sangat murah dengan senyuman, yang penting, harga barangan di sini pasti turut membuat anda tersenyum.

8. Dataran Patin

Tempat Menarik di Temerloh yang Terkini 2022 Paling Menawan

Jangan tak tahu, negeri Pahang sememangnya terkenal dengan hidangan ikan patinnya dan Dataran Patin adalah salah satu daripada restoran yang terkenal di daerah ini.

Untuk menuju ke restoran ini, anda akan melalui jambatan gantung yang merentasi sungai, agak adventure juga untuk ke sini rupanya. Sebaik menghampiri kedai ikan patin ini, anda dapat menghidu aroma ikan patin tempoyak yang menggoda jiwa.

Sementara menunggu tempahan anda dihidangkan, anda boleh menikmati pemandangan Sungai Semantan dan Sungai Pahang sepuas hati.

Jelas terpancar suasana kampung dan kedamaian yang ditawarkan Temerloh. Pekan ini sememangnya padat dengan tarikan alam semula jadi yang meminta diterokai dan keenakan masakan tempoyak yang wajib dinikmati. Tidak disangkal lagi, Temerloh adalah sebuah destinasi percutian yang dapat memberikan ketenangan penuh santai yang dicari-cari penduduk kota.

Source

https://www.tripzilla.com/temerloh-malaysia-weekend-getaway-destination/63501

https://wafflenessa.com/2018/07/05/10-things-to-do-in-temerloh-pahang-malaysia/

https://www.maisinggah.com/tempat-menarik-di-temerloh/

error: Content is protected !!