Now Reading
8 Tempat Menarik Yang Mesti Dikunjungi di Lumut, Perak

8 Tempat Menarik Yang Mesti Dikunjungi di Lumut, Perak

Lumut

Lumut adalah sebuah bandar pesisir dengan populasi penduduk sekitar hampir 32000 orang. Ia terletak di daerah Manjung, Perak, Malaysia.

Lumut terletak sekitar 84 km atau 52 batu dari Ipoh, 12 km atau 7.5 batu dari bandar Sitiawan dan merupakan pintu masuk utama ke Pulau Pangkor sebelum didirikan Marina Island Pangkor sebagai pintu masuk kedua.

Ia terkenal dengan pelbagai spesis kerang laut dan juga batu karang.

Bandar nelayanini yang dulunya tidak begitu terkenal ini telah menjadi pangkalan tentera laut Tentera Laut Diraja Malaysia dan tapak kapal kapal tentera laut terbesar di Malaysia, Boustead.

Mari lihat 8 tempat menarik yang boleh dilawati di Lumut, Perak.

1. Bandar Lumut

Lumut adalah sebuah bandar yang sangat kecil, hanya mempunyai beberapa jalan. Kebanyakan penduduk kampung mencari nafkah dalam industri perikanan dan pelancongan.

Lumut pernah menjadi pangkalan terbesar Tentera Laut Nasional di pantai barat Malaysia. Bandar Lumut juga mempunyai stesen terminal feri untuk para pelancong yang ingin mengunjungi Pulau Pangkor.

Sekiranya anda mencari pencuci mulut terbaik untuk dimakan di Lumut, anda wajib mencuba cendol dari Mr. Cendol! Anda juga boleh menikmati pemandangan dengan berjalan-jalan hanya selepas anda meletakkan kenderaan anda di sana.

Kerana tempat ini sangat kecil, anda akan dapat melihat laut yang indah ketika berjalan di sepanjang bandar ini.

2. Honey Bee Farm

Bees - Atlas Obscura

Di Honey Bee Farm ini, mereka dapat membimbing anda semua untuk mengetahui tentang demonstrasi bagaimana madu dimasukkan ke dalam botol dari sisir madu.

Pengalaman demo ini hanya tersedia pada hari Ahad sahaja. Lebih baik bawa anak-anak anda belajar banyak tentang bagaimana lebah menjadikan madu itu sangat sedap!

Anda juga boleh cuba memakan madu mentah dari sarang lebah. Mereka juga menjual produk seperti botol madu, debunga lebah (250g) dan sarang lebah 500g / 250g.

Kami mencadangkan agar anda mencuba makan sarang lebah mentah, ia sangat segar, manis dan juga sedap.

3. Tokong Tua Pek Kong

Tokong Tua Pek Kong terletak di Kampung Pasir Panjang Laut Sitiawan, Perak. Masyarakat setempat mengatakan bahawa tokong besar ini berusia lebih dari 100 tahun.

Terdapat binaan gunung, kolam Ikan dan air pancut buatan yang cantik. Terdapat lebih dari 98 patung dewa dan haiwan dari kalendar lunar Cina. Menariknya, di tokong ini, raksasa besar dari 11 patung diletakkan menghadap ke laut.

Anda pasti tidak pernah menyangka tokong ini berubah menjadi tempat yang indah dengan begitu banyak patung raksasa! Ia menjadi tarikan pelancong yang popular di Lumut.

4. Lumut Waterfront

Attractions / Place Of Interest / Things To Do in Lumut

Berada disekitar 1 km dari Jeti Lumut adalah sebuah lagi tarikan, iaitu Lumut Waterfront yang cukup sesuai untuk dijadikan lokasi berjalan-jalan atau rekreasi bersama keluarga sambil menikmati pemandangan air tenang di sepanjang pesisir laut.

Anda juga boleh menikmati makanan seperti ais kacang yang terdapat di sini dengan ditemani angin sepoi-sepoi bahasa yang menyapa tubuh.

Di samping itu, anda boleh juga menyewa basikal ataupun skuter elektrik dalam harga yang berpatutan untuk makan angin di sekitar waterfront dengan cara yang baru untuk bersantai.

5. Teluk Senangin

She Dazzle In Her Own Way~: Teluk Senangin, Lumut, Perak

Pantai ini ditumbuhi pokok rhu di sekitarnya. Pantai Teluk Senangin adalah sebuah anugerah alam yang mempesonakan dengan pasir halus dan ombak yang tenang, menjadikan ia salah satu pantai pilihan untuk bermandi-manda dan beraktiviti air oleh penduduk setempat.

Selain itu, anda juga boleh merancang menaiki bot untuk menikmati keindahan pantai dalam perspektif yang berbeza sambil disapa angin yang menyegarkan.

Kalau anda nak tahu, dari kawasan pantai ini juga anda boleh terlihat Pulau Pangkor yang terletak di tengah-tengah laut.

6. Rockbund Fishing

Tempat Rockbund Fishing adalah sebuah destinasi yang menarik untuk dilawati bersama keluarga. Seperti namanya, tak sah jika datang ke sini tanpa membawa peralatan memancing.

Di samping itu, sekitar Rockbund Fishing ini juga lengkap dengan pelbagai fasiliti seperti surau, kedai makan, dewan dan bermacam lagi.

Untuk penginapan, terdapat juga Rockbund Fishing Chalet adalah sebuah penginapan unik dan indah yang patut dipertimbangkan. Chalet-chalet comel dengan pelbagai warna ceria ini terletak bersebelahan dengan air laut yang indah. Tunggu apa lagi?

7. Kota Belanda

Kota Belanda yang terletak di Pulau Pangkor ini adalah sebuah peninggalan sejarah yang wajib dilihat oleh para pengunjung. Di sini anda dapat melihat sisa peninggalan sebuah struktur yang dibina sekitar tahun 1670 untuk tujuan penyimpanan bijih timah yang dikumpulkan dari sekitar negeri Perak.

Namun begitu, pada tahun 1690, rakyat tempatan yang tidak menyukai cara Belanda mendapatkan bijih timah telah memusnahkan kota ini di bawah pimpinan Panglima Kulup sehingga ramai orang Belanda terbunuh.

Marilah mengingati warisan bersejarah ini dengan bergambar dengannya untuk dijadikan kenangan nanti.

8. Pulau Marina

Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai |  Maha Mahu Makan

Pulau Marina ini bukanlah pulau yang biasa kerana ia adalah satu-satunya pulau buatan manusia yang terdapat di Malaysia. Pantai yang terletak bertentangan dengan Pulau Pangkor ini boleh dikunjung secara terus dari Pulau Pangkor dengan memandu melalui jambatan yang menghubungkan kedua buah pulau indah ini.

Sampai sahaja di Pulau Marina, anda pasti akan teruja melihat betapa kukuh dan luas sekali pulau buatan ini. Pulau yang berkeluasan 316.9 hektar ini mampu menampung pelbagai infrastruktur dan tarikan hebat untuk para pelancong.

Sekiranya anda dan keluarga merancang untuk tinggal lama di dekat Lumut, anda mesti tinggal di Marina Island Pangkor Resort selama 2 – 3 hari.

Jadi bagaimana, menarik kan tempat-tempat di Lumut? Lebih baik anda berehat di sepanjang pantai atau menikmati aktiviti yang menyeronokkan setelah penat memandu dalam waktu yang lama. Perjalanan ini menjadikan percutian keluarga anda yang akan mencipta kenangan baru dengan kebahagiaan anda sepanjang hayat!

Source

https://www.destimap.com/index.php?act=place&p=Lumut%2C-Malaysia

https://www.selinawing.com/2018/12/best-places-to-visit-in-lumut-trip-perak.html

https://www.maisinggah.com/tempat-menarik-di-lumut/

error: Content is protected !!