Now Reading
8 Tempat Menarik Yang Mesti Dikunjungi di Batu Ferringhi

8 Tempat Menarik Yang Mesti Dikunjungi di Batu Ferringhi

Batu Ferringhi

Batu Ferringhi adalah tempat yang tenang dan mesra sehingga anda mungkin dapat melihat sendiri brosur harta tanah sebelum perjalanan anda berakhir.

Walau bagaimanapun,tidak banyak yang dapat dilihat dan dilakukan di sini – sebaliknya, sama ada anda membasahkan diri anda di dalam air, atau anda hanya berminat untuk membudayakan budaya tempatan.

Batu Ferringhi mempunyai tujuan untuk menarik minat pelancong untuk mengunjunginya. Dari mempelajari cara melukis batik, mengunjungi taman rama-rama yang menawan, berjalan-jalan di kebun rempah yang unik, atau menikmati keseronokan dan tumpahan berair di taman hiburan, kawasan ini mempunyai sesuatu untuk semua orang.

Mari lihat 8 tempat menarik di Batu Ferringhi yang boleh anda lawati sekiranya anda ke sana nanti.

1. Moonlight’s Bay Wet World Wild

Slaid, flume, dan terowong air – semuanya boleh didapati di Moonlight Bay’s Wet World Wild di sepanjang Jalan Batu Ferringhi.

Tempat yang bagus untuk membuat pelbagai aktiviti air. Ia mempunyai sepuluh rakit biru, kuning dan hijau raksasa, kembung yang telah dirancang untuk membolehkan kanak-kanak dan orang dewasa berlari, memanjat, dan melompat dengan mudah dan selamat.

Bahkan terdapat rakit ‘panjat tebing’ menegak dengan tangan dan kaki yang memudahkan seseorang mencapai puncak yang anda panjat.

Dua jam di taman ini dikenakan harga tiket RM40 untuk orang dewasa dan RM30 bagi kanak-kanak, tetapi sangat berbaloi untuk keseronokan yang ia berikan di tempat ini.

2. Pasar Malam Batu Feringghi

Jalan Batu Feringghi menjadi hidup setiap malam ketika penjual memasang gerai di sepanjang hamparan ini menawarkan segala-galanya dari beg pereka palsu dan DVD cetak rompak yang murah, hingga cenderahati buatan tangan tempatan dan karya seni tempatan.

Salah satu tarikan Pulau Pinang yang paling terkenal, ia adalah ciri yang tidak boleh dilupakan bukan hanya untuk ukurannya yang cukup besar yang merangkumi jalan dari Shangri-La’s Rasa Sayang Resort hingga ke Hard Rock Hotel, tetapi juga suasananya yang sejuk dan nyaman.

Yang terbaik, anda masih boleh menawar dengan harga terbaik: satu nasihat, jika anda suka sesuatu, jangan beli terlebih dahulu – berjalan di sepanjang jalan, periksa gerai lain untuk melihat apakah mungkin ada barang yang sama ditawarkan di perjanjian yang lebih baik.

Sekiranya tidak, kembalilah ke gerai asal dan tawar-menawar untuk mendapatkan harga terbaik yang biasanya separuh daripada harga yang dinyatakan pada asalnya.

3. Pantai Batu Feringghi

Hanya 15 minit pemanduan dari pusat Georgetown, Pantai Batu Ferringhi adalah salah satu badan air Pulau Pinang yang paling menakjubkan – anggap pasir putih serbuk yang mengalir ke perairan biru pirus, yang membentang sepanjang semenanjung utara.

Cara terbaik untuk menikmati jalur pasir yang indah ini adalah dengan membawa selimut pantai dan berendam di bawah sinar matahari, tetapi jika anda bukan jenis berjemur, kami mengesyorkan anda memukul salah satu pengendali sukan air seperti yang terletak di seberang Pantai Waverunner Chalet yang didirikan di sepanjang pantai untuk menyewa kayak, jet ski atau kapal pisang untuk bersenang-senang.

Sebilangan besar kawasan pantai ini diambil oleh hotel-hotel mewah seperti Shangri La Rasa Sayang, Hard Rock Hotel dan lain-lain, tetapi terdapat beberapa pantai awam yang menarik.

4. Kilang Batik

Kilang Batik Pulau Pinang adalah salah satu pelopor pembuatan batik di pulau ini. Ditubuhkan pada tahun 1973 oleh Craft Batik Sdn Bhd, ia terletak di Teluk Bahang, dalam jarak berjalan kaki singkat dari Penang Botanic Gardens.

Kompleks ini terbahagi kepada tiga bahagian iaitu galeri seni, butik, dan bengkel. Dikelilingi oleh banyak kehijauan tropika, ini adalah salah satu tempat pelancongan terkenal di Pulau Pinang dan menawarkan pelbagai jenis batik berkualiti, dari batik cetak hingga potongan tangan.

Di kilang batik ini, tidak seperti cetakan satu sisi yang biasa, setiap bahagian mempunyai corak dan warna di kedua sisi kain dan kompleks ini menyediakan lawatan harian berpandu secara percuma.

5. Penang Butterfly Farm

Dibuka pada tahun 1986, Penang Butterfly Farm yang terletak di Teluk Bahang adalah salah satu tarikan pelancongan Pulau Pinang yang paling terkenal dan popular.

Tempat perlindungan rama-rama seluas lapan hektar ini mempunyai koleksi spesies rama-rama yang sangat beragam dan juga serangga lain. Ladang ini terletak di kaki bukit Teluk Bahang iaitu di antara Taman Taman Rimba dan kampung Teluk Bahang.

Ia menampilkan lebih daripada 4,000 rama-rama dari lebih daripada 120 kumpulan serta serangga dan reptilia lain. Walaupun kebanyakan orang tahu Penang Butterfly Farm sebagai tarikan pelancong, kupu-kupu ‘safe haven’ ini telah mendapat reputasi antarabangsa dalam industri ini.

‘Muzium hidup’ menempatkan pelbagai spesies rama-rama eksotik termasuk Rajah Brooke dan rama-rama sayap Burung Kuning yang terancam dan juga menjadi tuan rumah kepada lebih dari 300 spesies tumbuhan.

6. Dusun Buah Tropikal

Dari bufet sarapan pagi hingga makanan jalanan dan gegaran, buah tropika segar ada di mana-mana di Malaysia dan ia sungguh sedap.

Ladang Buah Tropika Pulau Pinang adalah rumah bagi buah-buahan dari seluruh dunia, dan tentu saja kegemaran tempatan. Berjalan selama 20 minit ke arah barat daya untuk menjamu selera di ladang dan mencuba pelbagai jenis buah yang anda tidak tahu ada! Ini adalah cara yang unik, sihat dan menyegarkan untuk menghabiskan beberapa jam.

Pilih dari lawatan berpandu, mencicipi buah atau pakej makan tengah hari atau pun makan malam.

7. Taman Rempah Tropika

Taman Rempah Tropika berada di tengah-tengah antara Batu Ferringhi dan bandar Teluk Bahang yang berdekatan dan anda boleh sampai ke sana dengan mudah dengan bas Pulau Pinang yang menuju ke barat atau anda boleh pilij untuk menaiki teksi yang mahal.

See Also
Badminton

Tempat tarikan ini hanya berharga RM5 untuk masuk ke sini. Pagi anda pasti terasa hebat dengan kehijauan alam di sini. Bersiar-siar di taman tropika dan perhatikan tanaman, bunga dan tumbuhan herba dan rempah yang indah.

Terdapat lebih daripada 500 variasi untuk dilihat! Anda boleh memilih lawatan kebun berpandu atau melibatkan anak-anak dalam beberapa aktiviti pengembaraan.

Terdapat juga kelas memasak bagi mereka yang suka belajar membuat beberapa makanan tradisional Melayu.

8. Galeri Seni Yahong

Galeri Seni Yahong adalah pusat seni dan pertukangan terbesar di Pulau Pinang. Mempamerkan karya seniman Malaysia dan Asia, terbahagi kepada empat bahagian iaitu Galeri Seni, Kraftangan, Batik dan pusat perhiasan & Antik. Ia terkenal kerana menempatkan karya seni Chuah Thean Teng.

Teng terkenal sebagai bapa percetakan batik moden: tingkat atas Galeri Seni Yahong dengan jelas memperlihatkan karya asalnya dan karya anak-anaknya, Chuah Siew Kek, Chuah Seow Keng dan Chuah Siew Teng.

Selain cetakan batik Teng, pameran di Galeri Seni Yahong merangkumi karya batik oleh artis lain hingga perhiasan, barang antik, karya timah dan cat Cina yang indah, tinta Cina dan cetakan minyak. Di samping itu, pameran lain yang terkenal termasuk tanduk perubatan kuno Malaysia, kakitangan ketua suku Sarawak, cloisonné Cina yang indah, gambar jubin Cina dan banyak lagi.

Juga semasa anda mengunjungi galeri, pastikan untuk menyaksikan demonstrasi mencetak batik dan mengambil beberapa produk timah dan pakaian batik sebagai cenderahati.

Perkara yang hebat mengenai Batu Ferringhi adalah banyak yang boleh dilakukan dan anda boleh melakukan seberapa banyak atau sesedikit aktiviti yang anda mahukan. Kami harap senarai kami memberi inspirasi kepada anda untuk merancang perjalanan anda sendiri ke pantai terkenal ini dan mencuba sesuatu yang mungkin anda tak mahu terlepas.

Source

https://worldtraveltoucan.com/things-to-do-batu-ferringhi-penang/

https://penang.hardrockhotels.net/6-reasons-why-batu-ferringhi-is-the-preferred-location-in-penang/

http://www.penang.ws/penang-top-10s/10-attraction-batu-ferringhi.htm

error: Content is protected !!