8 Tempat Menarik yang Boleh Anda Kunjungi Di Cherating, Malaysia!

cherating

Cherating ialah pusat peranginan pantai yang popular di Pahang. Ia terletak kira-kira 30 km dari utara Kuantan di Pantai Timur Semenanjung Malaysia.

Desa Cherating ialah perkampungan nelayan Pantai Timur yang malas walaupun pelancongan beg galas merupakan sumber pendapatan utama di sini. Kampung ini terletak tidak jauh dari jalan utama Pantai Timur antara Kuantan dan Kuala Terengganu ,ia dihiasi dengan rumah tumpangan dan hotel kecil (disebut chalet di sini).

Kelab Med yang pertama di Asia juga terletak di sini. Tempatnya sangat sesuai untuk  bersantai serta pantainya bagus dan luas, walaupun tidak secantik dengan pantai di pulau-pulau Pantai Timur.

Mari lihat tempat-tempat menarik yang boleh anda lawati di Cherating.

1. Ombok Cherating Surf Cafe

Ombok Cherating Surf Cafe, Cherating — Cherating, 26080 Balok, Pahang,  Malaysia, phone 09-581 9275, opening hours

Dijadikan sebagai sekolah meluncur ketika angin monsun bertiup dan dikendalikan oleh kakitangan peluncur yang berpengalaman, tempat ini yang menyeronokkan ialah pilihan yang bagus untuk sarapan pagi, sarapan lewat pagi atau makan tengah hari dengan hidangan yang disajikan di meja-meja yang dilukis dengan kucing.

Menunya termasuk hidangan seperti salad alpukat, roti bakar keju tuna atau ikan dan kerepek, atau anda boleh menikmati kopi atau smoothie sahaja.  

2. Pantai Cherating

Pantai Cherating Tempat Menarik Di Kuantan Pahang - Tempat Menarik

Pasir yang panjang di pantai ini berlanjutan jauh sehingga ke utara Club Med. Ia lebih senyap dan tenang berbanding dengan Pantai Cherating, pasirnya keemasan dan pemandangannya amat menarik.

Belok ke kiri sebelum anda sampai di Kelab Med atau memilih salah satu jalan sampingan ke pasir.

3. Santuari Penyu Cherating (Tempat Perlindungan Haiwan di Cherating)

Turtles In Cherating Beach Malaysia

 Tempat perlindungan penyu yang kecil tetapi mesra haiwan ini terletak di sebelah Kelab Med dan mempunyai beberapa besen yang diletakkan bayi dan penyu hijau pemuliharaan, ia menawarkan maklumat mengenai waktu bertelur dan menetas.

Untuk memperolehi pengalaman penyu yang sepenuhnya, sertailah salah satu lawatan untuk melepaskan anak-anak kecil penyu.

4. Cherating Beach Bar

Cherating Beach Bar - Restaurant Reviews, Phone Number & Photos -  Tripadvisor

Pada waktu penyelidikan, pilihan tepi pantai ini sedang dibina semula, tetapi sebelum ini ia merupakan tempat yang menyeronokkan dan pusat minum utama, menjadi lebih meriah setelah matahari terbenam, serta dilengkapi dengan koktel yang baik dan pelanggan yang ramai.

5. Kelab Luncur (Live Music di Cherating)

Club Med Cherating Review - 10 Facts You Need To Know

Muzik langsung dimainkan pada setiap malam dari jam 10 malam di bar dua tingkat yang berfashion dan restoran yang terletak di lokasi utama semasa anda masuk ke dalam kampung.

6. Ecobar Don’t Tell Mama

Entrance - Picture of Don't Tell Mama Beach Cafe Cherating, Kuantan -  Tripadvisor

Don’t Tell Mama terkenal dengan burger legendarinya tetapi terdapat banyak pilihan lain di menunya, termasuk makanan vegetarian.

Ia terletak di tepi pantai yang sejuk, mempunyai muzik reggae dan layanan yang ramah. Oleh itu, mudahlah kita mendapati sebab tempat ini menjadi pilihan pertama untuk merehatkan diri pada waktu malam.

Kelemahannya ialah terdapat anjing yang agresif.

See Also
kereta api

7. Kafe Nabill

Nabill Cafe - 14 tips from 252 visitors

Makan di tempat yang bersama dengan penduduk tempatan dan menjimatkan wang. Pilih makanan laut segar kemudian menyaksikannya dipanggang dengan sambal pedas yang enak.

8. Restoran Duyong (Makanan Cina di Cherating)

as close as one can get for riverside eats !!! - Picture of Restoran Duyong,  Kuantan - Tripadvisor

Pernah terletak di tepi pantai dan kini terletak di tepi sungai, Duyong ialah tempat yang bagus untuk menikmati makanan Cina dan Thailand ataupun minuman.

Restoran ini menyajikan kepelbagaian menu masakan Cina. Jika anda peminat makanan Cina, bolehlah cuba ke Restoran Duyong ini nanti.

Selepas membaca artikel ini, kami harap anda lebih tahu tentang tempat-tempat menarik yang boleh anda kunjungi di Cherating. Bolehlah ke Cherating selepas PKP tamat nanti bersama-sama keluarga dan sahabat-sahabat anda. Selamat bercuti!

Sumber:

https://wikitravel.org/en/Cherating

https://www.lonelyplanet.com/malaysia/peninsular-malaysia-east-coast/cherating/top-things-to-do

error: Content is protected !!