8 Tempat Menarik di Selangor untuk Kanak-Kanak

Kanak-kanak

Saya telah menyusun senarai tempat menarik kegemaran saya di Selangor untuk kanak-kanak berdasarkan perjalanan dan lawatan keluarga saya sejak 10 tahun kebelakangan ini.

Selangor atau Selangor Darul Ehsan adalah negeri Malaysia yang paling maju dan padat penduduknya (dianggarkan penduduk pada Januari 2012 melebihi 5.5 juta). Selain itu, Selangor juga menjadi tumpuan sebahagian besar perdagangan negara dan industri besar yang lain.

Selangor sepenuhnya mengelilingi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya yang dibina di atas tanah yang pernah menjadi milik Selangor.

Selangor menanggung parut pembangunan lebih dari 100 tahun. Perlombongan bijih timah telah banyak meninggalkan kesan dan banyak penggalian yang dilakukan telah bertukar menjadi tasik yang dijadikan tempat rekreasi atau kegunaan lain. Di sebagian besar negeri, terdapat sedikit jejak hutan hujan primer yang telah dibersihkan sejak dulu lagi. Awalnya ia dijadikan kebun getah, namun telah digantikan kepada penanaman kelapa sawit atau untuk pembangunan.

Senarai tempat menarik di Selangor untuk kanak-kanak yang saya senaraikan adalah gabungan aktiviti bandar dan alam semula jadi dan, jika anda menetap di lembah Klang, semuanya hanya memakan dalam satu atau dua jam perjalanan sehingga menjadi sangat sesuai untuk lawatan hujung minggu atau lawatan sehari.

Terdapat 8 tempat menarik di Selangor untuk kanak-kanak:

1. i-City

kanak-kanak

Ini mesti menjadi salah satu tarikan keluarga paling popular di Malaysia. Anda boleh bersantai di Snowalk, sebuah taman bertemakan salji dengan rumah salji, orang salji dan larian mini-bobsled, sementara di luar rumah adalah hutan fantasi lampu digital yang sungguh menakjubkan. Penambahan terkini termasuklah roda besar dan perjalanan pameran lain.

2. Sunway Lagoon

Mali_2 - Sunway Lagoon, Malaysia

Menurut saya, Sunway Lagoon adalah taman tema terbaik di Malaysia dan salah satu yang terbaik di Asia dengan taman air, taman hiburan, taman hidupan liar, taman aktiviti lasak dan taman ‘scream Park’.

3. Zoo Negara

M'sian Reddit Users Raise Funds For Charity & Adopt 3 Primates, A Tapir & A  Tiger From Zoo Negara

Terletak di pinggir KL, zoo ini adalah tarikan pelancongan Selangor yang popular. Ini adalah taman binatang yang luas landskapnya dan bertemakan tropikal dengan suasana seperti hutan biasa. Penambahan baru di sini adalah Pusat pemeliharaan panda giant yang telah dibuka.

4. Skytrex Adventure

Skytrex Adventure, Shah Alam: How To Reach, Best Time & Tips

Tempat terkenal untuk hujung minggu di kalangan penduduk tempatan, Skytrex Adventure adalah tempat yang mesti dilawati di Shah Alam jika anda ingin merasakan kepuasan adrenalin. Anda boleh terbang, berayun, meluncur, dan berjuntai di ayunan jaringan tali udara di atas Hutan Hujan Malaysia tropika yang rimbun. Selain itu, tempat ini juga menawarkan aktiviti yang menarik seperti berbasikal, ATV, Zoo, Four Season House, mendaki dan berkayak.

5. Wet World Water Park

Wet World Water Park at Shah Alam - Klook Malaysia

Wet World Waterpark adalah taman air yang bertemakan kekeluargaan yang berpusat di sekitar tema hutan tropika, lengkap dengan formasi batu yang unik dan pokok-pokok yang menjulang tinggi memberikan suasana teduhan yang luas. Dengan pelbagai persisiran sungai atau air seperti Pirate Challenge, Kiddy Typhoon Lagoon, Pirate Cove, dan perjalanan Monsoon Buster, semuanya sesuai untuk pelbagai golongan umur.

6. Aviary & Bunny Park

Aviary & Bunny Park @TBNSA - Animal Park in Shah Alam

Terletak di sekitar Taman Botani Negara Shah Alam, Aviary & Bunny Park adalah zoo mini untuk kanak-kanak. Selain itu, Pendidikan Haiwan Peliharaan (PE) juga disediakan untuk kanak-kanak mempelajari tentang kebun binatang dan mendorong mereka untuk mencintai dan memelihara haiwan.

See Also
hobi

7. Perpustakaan Raja Tun Uda

PPAS (Public Library) Raja Tun Uda

Terletak di sekitar Golf Club House, Perpustakaan Raja Tun Uda dijuluki dengan panggilan ‘perpustakaan di taman’. Dikelilingi oleh pemandangan bukit yang hijau, perpustakaan yang mampu menarik banyak pengunjung ini bukan hanya untuk peminat buku malah turut sesuai untuk golongan peminat seni bina kaca kontemporari. Selain pilihan jenis buku yang banyak, perpustakaan ini juga dilengkapi dengan komputer dan teater 6D berteknologi tinggi untuk disewa.

8. Bukit Melawati

What to do at Bukit Malawati, Kuala Selangor | The Star

Suasana yang tenang di daerah Selangor ini mempunyai sejumlah tarikan termasuklah Bukit Melawati yang mempunyai tarikan rumah api lama, kumpulan monyet yang nakal , lokasi utama yang didatangi oleh koloni kunang-kunang terbesar di dunia dan taman alam. Selain itu, Lebuhraya LATAR baru ke Kuala Selangor dibuka pada tahun 2011 untuk mengurangkan masa perjalanan.

Sumber:

https://www.malaysia-traveller.com/top-selangor-attractions.html

https://www.klook.com/en-MY/blog/kid-friendly-attractions-kl/

error: Content is protected !!