Now Reading
8 Tempat Menarik di Ranau Yang Wajib Dikunjungi!

8 Tempat Menarik di Ranau Yang Wajib Dikunjungi!

ranau

Ranau terletak di Pantai Barat negeri Sabah dan ia terkenal dengan sayur-sayuran dataran tinggi dan jenama teh tempatan aromatik. Sebahagian besar Ranau diduduki oleh masyarakat Dusun.

Terdapat beberapa daya tarikan semula jadi yang terletak di Ranau, menjadikannya destinasi pelancongan yang terkenal dalam negara Malaysia.

Di sini kami kongsikan 8 daripada tempat menarik yang ada di Ranau khas untuk anda yang bercadang untuk bercuti di sini.

1. Peringatan Perang Kundasang

ranau

Kundasang War Memorial ditubuhkan pada tahun 1962. Tujuannya adalah untuk memperingati para tentera melalui monumen-monumen. Monumen tersebut untuk memperingati Tahanan Perang Australia dan British (POW) yang ditangkap oleh tentera Jepun semasa Perang Dunia II.

Dalam kejadian Marching di lokasi ini, lebih daripada 2,000 tentera dari Australia terbunuh. Kundasang War Memorial memperingati pengorbanan yang dilakukan oleh rakyat Borneo Utara untuk POW.

Taman Australia, Taman Inggeris, Taman Borneo dan Taman dan Kolam Kontemplasi yang mewakili kebangsaan yang berbeza terletak di dalam Kundasang War Memorial. Pohon pinus yang menjulang tinggi dan bunga mawar mekar mencantikkan lagi suasana di taman-taman ini.

2. Miki Survival Camp

ranau

Anda inginkan pengembaraan di kawasan berbukit dengan batu-batu, jalanan berlumpur dan lintah-lintah? Miki Survival Camp adalah jawapannya. Tapi, jangan lupa bawa kasut yang sesuai untuk mendaki dan melindungi kaki dari lintah ya!

Makanan gaya tempatan yang enak dihidangkan kepada para peserta setelah anda sampai di kem. Selain itu, anda dapat melihat beberapa spesies katak dan serangga semasa lawatan malam dan jangan lepaskan peluang untuk melihat kunang-kunang ya.

Di kem ini juga ada diajarkan panduan menggunakan dan membuat perangkap haiwan dan perkakas rumah dari buluh, yang bertujuan mendidik para peserta ilmu melangsungkan hidup.

3. Taman Teh Sabah 

ranau

Taman Teh Sabah adalah ladang teh yang luas dan dikelilingi oleh hutan hujan yang rimbun di udara gunung Ranau, Sabah yang sejuk. Ladang yang merupakan satu-satunya kebun teh organik di Borneo dan antara sebilangan kecil di dunia ini menjadi destinasi yang sempurna untuk melepaskan diri dari kesibukan kehidupan kota.

Di sini, anda boleh memilih untuk menginap di Rumah Panjang tradisional, banglo atau perkhemahan untuk tidur di bawah bintang. Nikmati juga teh segar di restoran.

Pelbagai aktiviti untuk tujuan pendidikan dan keseronokan disediakan di taman teh ini. Aktiviti tersebut termasuklah melintasi halangan di Kawasan Rekreasi Sapaon yang melibatkan trekking di sepanjang jalan Kamunsu Hill atau berjalan kaki waktu malam untuk melihat kehidupan serangga yang unik.

Sebelum pulang, jangan lupa membeli cenderamata ya!

4. Gunung Torq Via Ferrata

Laluan Gunung Torq dilengkapi dengan pegangan tangan, tangga, kabel atau garis hidup untuk para pendaki. Ini lah yang dimaksudkan dengan ‘via ferrata’, perkataan yang berasal dari bahasa Itali yang bermaksud jalan lengkap.

Gunung Torq Via Ferrata mencapai titik tertinggi pada 3,800 meter dan ia bermula di Gunung Kinabalu Panar Laban Rock. Terdapat pelbagai pakej yang tersedia di sini seperti the Torq, The Low’s Peak Circuit, The Preamble, The Balancing Act, The High Path, dan Conquer the Torq.

Ada juga aktiviti pengenalan untuk pemula di sini. Contohnya aktiviti intro to sports climbing (single pitch), intro to sports climbing (multi pitch), sports climbing level 1, sports climbing level 2, intro to rappelling (abseiling), rappelling (abseiling) level 1, dan intro to rope menaik.

Penginapan di sini mempunyai jenis katil asrama yang boleh memuatkan 30 orang di Pendant Hut dan 10 orang di Sayat-Sayat.

5. Taman Kinabalu

Taman Kinabalu menempatkan hutan hujan Borneo selama 140 juta tahun. Jadi tidak hairanlah apabila Taman Kinabalu ditetapkan oleh UNESCO sebagai tapak warisan dunia pertama di Malaysia.

Gunung Kinabalu dengan keluasan  754 kilometer persegi dengan ketinggian 1500m dari permukaan laut juga terletak di Taman Kinabalu. Ia rumah kepada anggaran 5000 – 6000 spesies tumbuhan vaskular.

Di tengah-tengah hutan gunung pula terdapat restoran. Selain itu, maklumat mengenai spesies tumbuhan yang endemik di Gunung Kinabalu ada disediakan di Taman Botani. Sesiapa sahaja boleh mengikuti aktiviti jejak alam dengan jarak yang berbeza-beza.

Bagi mereka yang ingin mendaki Gunung Kinabalu, mudah sahaja. Daftarkan diri dan dapatkan pemandu gunung. Ada hotel di Gunung Kinabalu, jadi anda boleh berehat di sana sambil menghirup udara sejuk dengan latar keindahan Gunung Kinabalu.

6. “Tagal” Sungai Moroli (Urut Ikan) – Kampung Luanti

“Tagal” adalah perkataan dari dialek kadazandusun tempatan dan ia bermaksud ‘tidak memancing’. Jadi, di sungai ini anda tidak boleh memancing di sungai Moroli, Kampung Luanti ini ya. Ini bertujuan untuk memelihara alam sekitar dan juga ekosistem untuk kepentingan generasi akan datang.

Tapi, anda boleh nikmati spa ikan atau urutan ikan di sini. Selain dianggap memberi kesan penyembuhan pada orang yang menderita psoriasis, spa ikan ini juga menjadikan kulit lebih halus dan lembut seperti bayi.

Di kampung ini juga ada menawarkan program homestay untuk anda yang bercadang untuk bercuti lebih lama di sini.

7. Taman Alam Mesilau

Taman Alam Mesilau merupakan tempat pelancongan yang paling dekat dengan Gunung Kinabalu. Dari sini, anda dapat menikmati pemandangan Gunung Kinabalu yang memukau, suhu yang sejuk sambil berjalan-jalan di kawasan sekitarnya.

Selain itu, taman ini adalah tempat perlindungan kepada tanaman kendi terbesar iaitu Nepenthes Rajah.

8. Ladang Tenusu Desa Cattle

Ladang Tenusu Desa Cattle yang terletak di kaki gunung Mt. Kinabalu ini adalah destinasi popular untuk majlis perkahwinan kerana pemandangannya yang menakjubkan.

Angin yang sejuk dan padang rumput hijau memberikan kesegaran kepada para pengunjungnya, menjadikan ladang ini menerima julukan “Little New Zealand di Sabah”.

Ladang lembu yang berkeluasan 199 hektar ini menghasilkan sekitar 90,000 liter susu setiap tahun. Kebanyakan lembu perahan ialah lembu berkualiti tinggi iaitu Friesians.

Di samping dapat menikmati produk tenusu seperti susu Desa Cattle dan ais krim, ladang ini juga membolehkan para pengunjungnya melihat pemprosesan susu untuk mendorong mereka membeli produk dari kilang-kilang ini.

Akhir sekali, 

Ranau merupakan destinasi percutian yang sempurna untuk keluarga yang mahukan kejauhan daripada kesibukan kota. Bandar kecil Ranau yang terletak di dataran tinggi Sabah ini menawarkan udara sejuk yang menyegarkan untuk para pengunjungnya.

Sumber:

https://www.sabahtourism.com/district/ranau/?locale=en

https://www.borneotravel.com/blog/ranau-sabah

https://toppeaktravel.com/dont-miss-this-when-youre-in-ranau/

error: Content is protected !!