Now Reading
8 Tempat Menarik Di Kuching, Sarawak!

8 Tempat Menarik Di Kuching, Sarawak!

tempat menarik di kuching

Ibu kota Sarawak di Malaysia dapat mempersona dan menangkap perhatian anda dengan keindahannya yang memukau. Bandar kecil ini merupakan suatu destinasi percutian yang menarik. Walaupun  terdapat banyak tempat lain yang boleh dilawati, tetapi terdapat beberapa tempat menarik di Kuching untuk anda membuat persinggahan.

Kuching memiliki landskap yang indah di sepanjang Sarawak, serta menyediakan kawasan hiburan dan restoran yang akan membuatkan anda jatuh cinta. Terdapat ukiran, bangunan-bangunan bersejarah dan permandangan menarik yang menyerlahkan lagi keindahan di situ.

Kewujudan flora dan fauna serta spesis hutan hujan yang jarang ditemui adalah tarikan utama untuk melawat landskap di sini. Anda boleh menaiki bot panjang di sebelah semenanjungnya untuk menikmati permandangan ekosistem hutan hujan yang berbeza. Keunikan tempat ini menjadikan bandar Kuching amat bernilai untuk dilawati. Berikut adalah beberapa tempat yang disyorkan untuk anda lawati di Kuching:

1. Taman Negara Bako, Kuching

Meliputi 2727 hektar kawasan, Taman Negara Bako merupakan taman negara yang tertua di Sarawak. Destinasi ini terletak hampir 37km dari Kuching dengan keindahan alam semula jadi yang menakjubkan dan koleksi hidupan liar yang pelbagai. Destinasi ini boleh dituju dengan perjalanan melalui Bas Petra Jaya No 6 ke Kampung Bako kemudian anda perlu menaiki bot selama 20 minit untuk tiba ke Taman Negara Boko.

Taman ini terdapat tujuh sistem eko hutan hujan yang tersendiri. Kemudian ia merupakan trek hutan yang indah untuk meneroka kepelbagaian hidupan liar yang berhabitat di sini dan sampai ke pantai yang terpencil.

Seseorang boleh menyewa bot tempatan di pantai ini untuk menyaksikan timbunan laut. Langurs (monyet daun), babi hutan, tupai terbang, monyet ekor panjang, dan memantau cicak serta ratusan sepsis burung yang berbeza boleh didapati di sini.

Terdapat kafeteria yang menghidangkan makanan ringan dan kawasan perkhemahan di dalam taman untuk penginapan.

Lokasi: Tebing Sungai Tabo    Harga: RM10 seorang    Masa: 8:00 pagi hingga 5:00 petang

2. Perkampungan Budaya Sarawak

Terletak di kawasan seluas 17 ekar tanah di kaki bukit Gunung Santubong sekitar 40 minit di luar Kuching, Perkampungan Budaya Sarawak merupakan sebuah muzium hidup dan paparan kebudayaan yang menarik dan berkarisma. Tempat ini merupakan paparan pelbagai gaya budaya di rantau ini dengan pameran rumah mereka yang menunjukkan gaya hidup dan keadaan suasana. Pelawat boleh mengambil iktibar daripada setiap budaya dan jika berkesempatan anda juga boleh meneroka kesenian dan hiasan di situ. Terdapat pelbagai koleksi kraftangan yang terdapat di sini seperti Kain Songket (kain Melayu dengan hiasan emas), parang Iban (pedang), Tambok Bidayuh (bakul), Melanau Terendak (sunhat), Pua Kumbu (tekstil suri rumah), permaidani kayu Orang Ulu dan lain-lain.

Keistimewaan: Anda berpeluang menyaksikan program tarian budaya oleh pelbagai kaum yang akan mempersembahkan bakat mereka dan menunjukkan budaya warisan mereka yang kaya.

Masa: 9:00 pagi hingga 5:15 petang dan dibuka setiap hari

Lokasi: Pantai Damai

Harga: RM60 untuk orang dewasa dan RM30 untuk kanak-kanak

3. Mengunjungi Muzium Kucing

Salah satu tempat yang menyeronokkan yang menarik untuk dilawati khususnya bagi peminat kucing adalah Muzium Kucing yang pertama di dunia. Perkataan Kuching bersempena dengan nama Kucing dalam bahasa Melayu. Anda akan berjumpa dengan beberapa patung kucing di kawasan yang terkenal di bandar Kuching. Tetapi apa yang lebih menarik ialah muzium yang terdapat di Petra Jaya di dewan bandaraya Utara Kuching. Bagi pencinta kucing tempat ini ialah dunia baharu yang dilengkapi dengan lebih daripada 4000 gambar, cenderahati, dan seni pelbagai jenis kucing yang telah ditemui. Meliputi kawasan 1035meter persegi  tempat ini merupakan salah satu destinasi yang menghiburkan terutamanya kanak-kanak.

Lokasi: Dewan Bandaraya Utara di puncak bukit yang disebut “Bukit Siol”, Kuching Waktu : 9 pagi hingga 5 petang setiap hari (tutup pada cuti umum)

Harga: Kemasukan adalah percuma untuk semua pengunjung tetapi terdapat caj RM3 untuk kamera dan RM5 untuk kamera video

4. Waterfront Kuching

Waterfront di Kuching merupakan tempat yang menarik dan salah satu zon yang paling aman dan menyegarkan. Sebelum ini, waterfront tersebut hanyalah sebuah tebing sungai dengan gudang lama dan bangunan usang tetapi pihak Majlis Bandaraya kemudiannya, mencantikkan kawasan ini dengan laluan berturap sejauh 1km bagi memudahkan pengunjung  berjalan santai dan menjadikan tempat ini begitu popular bagi penduduk tempatan dan pelancong. Dengan jumlah mentol lampu yang tidak dapat dikira, udara yang sejuk dan menyegarkan serta beberapa kafe minuman ini telah mentransformasikan tempat ini kepada salah satu pilihan destinasi romantis di Kuching. Tempat ini juga sangat menarik pada waktu malam. Selain keindahan permandangannya ,bangunan warisan gergasi seperti The Sarawak Steamship Company dan Menara Square juga menambahkan keindahan lokasi ini lagi.

Keistimewaan: Anda boleh menaiki bot atau cruise untuk menangkap beberapa gambar tempat yang indah

Lokasi: Jalan Tunku Abdul Rahman, Kuching

5. Menemui Orang Utan Di Rizab Alam Semula Jadi Semenggoh

Menemui orang utan merupakan salah satu keistimewaan lawatan ke Sarawak, oleh itu tidak hairanlah bahawa Rizab Alam Semenggoh berada dalam senarai tempat yang mesti dikunjungi sekiranya anda di Kuching. Semenggoh terletak hanya 45 minit dari Kuching. Pusat pemulihan orang utan ini mengajar orang utan yang diselamatkan tentang cara untuk hidup di alam liar. Semenggoh menawarkan peluang yang baik untuk melihat orang utan separa liar dalam persekitaran semula jadi. Lebih daripada 20 ekor orang utan tinggal di Rizab Alam Semenggoh. Mereka sering turun ke platform pemakanan untuk hidangan percuma. Waktu memberi makan ialah setiap hari pada jam 9 pagi dan 3 petang.

6. Bersiar-siar di sekitar Bazar Utama dan  Jalan Carpenter

Bazar Utama serta jalan-jalan dan lorong-lorong di belakangnya seperti Jalan Carpenter dan Jalan Ewe Hai membentuk Chinatown lama di Kuching. Kawasan ini juga adalah sebahagian daripada keistimewaan bandar tersebut. Walaupun kedai-kedai di Bazar Utama menjual kraftangan dan cenderamata, terdapat lebih banyak jenis kedai di dalam lorong belakang. Di sini anda akan menemui perniagaan tradisional seperti tinsmiths, tukang kayu, penjual keranda, kaunter Perubatan Cina, gerai makanan dan banyak lagi. Terdapat juga beberapa kuil di kawasan ini termasuk kuil Tua Pek Kong dan Hong San Si.

7. Menikmati Makanan Kuching

Kuching mempunyai beberapa tempat menyediakan makanan yang sedap untuk makan. Terdapat pelbagai jenis pilihan makanan dengan harga yang berpatutan disediakan. Terdapat banyak gerai makanan dan kedai kopi yang menjual makanan dan minuman kurang daripada RM 10.

Dua hidangan yang terkenal ialah Kolo mi dan Laksa Sarawak. Mendiang Anthony Bourdain pernah menyebutkan Laksa Sarawak sebagai “sarapan dewa-dewa”. Hidangan ini mesti dicuba apabila berada di Kuching. Anda boleh pergi ke Kafe Choon Hui yang terletak di Ban Hock Rock atau Kafe Chong Choon di 275 Jalan Chan Chin Ann. Choon Hui juga menyediakan Kolo mi yang sangat sedap.

Untuk merasa sampel kopi yang ditanam anda bolehlah melawat ke Kopi Kacang Hitam di Ewe Hai Street. Manakala, pusat pemakanan See Good Food di Ban Hock Road (berhampiran Hotel Telang Usan) mempunyai beberapa jenis makanan laut terbaik yang terdapat di Kuching. Di sini anda juga boleh mencuba hidangan tempatan seperti paku-pakis hutan (midin). Untuk Kek Lapis (Kek Lapis Sarawak) anda perlu menuju ke Bazar Utama yang terdapat beberapa gerai dan kedai yang menjual kek yang berwarna-warni ini.

8. Melawati Kampung Bidayuh atau Rumah Panjang

Melawat ke rumah panjang sering menjadi keistimewaan dalam lawatan ke Sarawak. Ramai pengunjung yang melawati Sarawak menuju ke tanah besar Iban Batang Ai. Walaubagaimanapun, mustahil bagi anda untuk berkunjung sekiranya masa lawatan anda adalah terhad. Namun, masih terdapat beberapa pilihan rumah panjang yang lebih dekat dengan Kuching.

Orang Bidayuh merupakan salah satu daripada suku kaum yang banyak di Sarawak. Kebanyakan orang Bidayuh tinggal di kawasan Kuching yang lebih luas. Terdapat banyak perkampungan Bidayuh yang terletak di lokasi yang memerlukan perjalanan masa sejam atau lebih dari Kuching. Walaubagaimanapun, hanya terdapat beberapa rumah panjang yang ditinggalkan. Rumah panjang Annah Rais terletak agak dekat dengan Semenggoh. Rumah Panjang Mongkos terletak sedikit jauh, kira-kira 2 jam perjalanan jika memandu dari Kuching. Anda boleh menginap di Mongkos atau menginap di kawasan program inap desa.

Homestay Peraya juga merupakan kawasan yang menerapkan persekitaran budaya Bidayuh. Walaupun tiada rumah panjang di Peraya, anda boleh meneroka kampung, mengunjungi air terjun dan melatih tangan anda mendayung dalam berakit buluh tradisional.

Sumber:

https://www.thrillophilia.com/places-to-visit-in-kuching

https://borneoadventure.com/blog/2019/04/things-to-do-kuching/

error: Content is protected !!