Glamping Malaysia

Terdapat banyak tempat glamping Malaysia yang menarik sebenarnya. Anda pasti tahu tempat-tempatnya sekiranya anda adalah peminat aktiviti sebegini.

Namun begitu, bagi mereka yang baru mahu berjinak-jinak dengan glamping, mereka mungkin tidak tahu lokasi glamping Malaysia yang terbaik.

Kita semua mengatakan bahawa kita ingin berhubungan dengan alam , tetapi berapa ramai dari kita yang ingin mereka membawa kemudahan moden bersama mereka dalam perjalanan berkhemah?

Sekiranya anda tidak dapat meninggalkan penghawa dingin dan tandas yang berfungsi, cubalah aktiviti glamping, yang juga dikenali sebagai perkhemahan yang serba glamor. Tidak perlu menjelajahi pusat membeli-belah dan menghabiskan banyak wang untuk peralatan perkhemahan, atau menghabiskan berjam-jam mencari tempat perkhemahan terbaik.

Mari kita lihat 8 tempat glamping menarik di sekitar negara kita untuk anda yang ingin ke sana.

1. Sailor’s Rest Resort, Pahang

Sailor’s Rest Resort menawarkan pelbagai jenis penginapan. Dua pilihan paling unik adalah “Boathouse” dan “Glamping”.

Bentuknya seperti rumah anak kapal yang mempunyai tempat tidur bersaiz besar, bilik mandi, serta ruang tamu peribadi.

Glamping membolehkan anda menikmati kehijauan alam yang subur di Janda Baik bersama keluarga atau rakan-rakan anda tanpa menjejaskan keselesaan. Khemah dilengkapi dengan cadar hotel dan tilam berkualiti.

Semasa anda berada di Sailor Rest, anda juga dapat menikmati jungle trekking air terjun dan mendaki untuk melihat Banjaran Titiwangsa yang menakjubkan dan juga perkampungan Orang Asli.

Lokasi: Lorong Dato ’Panglima, Kuala Lurah, Kampung Janda Baik, 28750, Malaysia

Harga: Dari RM95 (Dewasa) Semalam

2. Tiarasa Escapes, Pahang

Tiarasa Escapes adalah resort glamping Malaysia yang berusia setahun, hanya 45 minit dari Kuala Lumpur

Dengan 20 khemah gaya safari dan 5 rumah pokok, Tiarasa Escapes benar-benar memungkinkan seseorang untuk “hidup seperti raja” sambil menikmati alam semula jadi, menjadikan perjalanan glamping anda di sana sebagai pengalaman yang tidak boleh dilupakan.

Nikmati tinggal dikelilingi oleh hutan dengan penyaman udara, Wi-Fi percuma dan bahkan kemudahan membuat kopi, semuanya untuk keselesaan anda. Anda dapat menikmati sarapan percuma yang akan disajikan di bilik anda juga.

Antara kemudahan lain termasuklah BBQ.

Lokasi: Persiaran Enderong, Kampung Janda Baik, 28750 Bentong, Pahang, Malaysia

Harga: RM1800 / Bilik

3. Caravan Serai Exclusive Private Villas & Eco Resort

Caravan Serai Exclusive Private Villas & Eco Resort memberikan pengalaman berkhemah, kecuali khemah anda dilengkapi dengan penyaman udara. Caravan Serai Resort adalah resort pertama yang memperkenalkan konsep “Safari Tent”.

Ecolodge yang santai ini berjarak 14km dari pusat bandar, menjadikan anda cukup jauh dari kebisingan dan kebimbangan anda.

Caravan Serai Resort juga sempurna untuk keluarga besar kerana kemudahannya untuk sukan berkumpulan, permainan dan unggun api, menjadikannya sempurna untuk aktiviti yang merapatkan hubungan.

Lokasi: Lot 3159 & Lot 3160, 12 3/4 Mile Jalan Tras, 28700 Bentong, Pahang, Malaysia

Harga: Dari RM219 / Bilik

4. The Sticks, Kuala Kubu Bharu

Perjalanan dari KL dengan kereta mengambil masa lebih kurang selama 1 jam & 20 minit. Terletak di hutan hujan Kuala Kubu Bharu, adalah resort hutan mesra alam ini.

Untuk menuju ke resort ini adalah satu pengembaraan kerana anda harus melalui laluan hutan selama 10 minit dan melintasi jambatan yang tergantung di atas sungai yang cetek!

5. Gopeng Glamping Park, Gopeng

Perjalanan dari KL dengan kereta mengambil masa lebih kurang selama 2 jam. Bagi mereka yang suka tidur di khemah di bawah langit berbintang, dikelilingi oleh bukit, sungai, gua, dan hutan yang subur, ini adalah lokasi yang sesuai untuk anda.

Terletak di kota bersejarah Gopeng, Perak, ia adalah tempat percutian hujung minggu yang sempurna untuk percutian santai dengan rakan, keluarga, atau pasangan.

Tapak glamping ini dibina untuk keselesaan dan bersantai walaupun kesederhanaannya. Bahagian terbaik? Ipoh berjarak hanya 30 minit dari tempat ini!

6. Glamz @ Genting

Perjalanan dari KL dengan kereta mengambil masa lebih kurang 45 minit sahaja. Ingin bangun dalam kabus yang sejuk? Anda wajib ke sini!

Tempat glamping ini terletak 28 minit dari Genting Highlands. Anda boleh pilih penginapan di khemah berbentuk loceng atau kubah cantik yang dilengkapi dengan jakuzi peribadi!

Ruang yang dihiasi dengan lampu cantik dan khemah putih menjadikan latar belakang gambar anda sempurna.

7. Tadom Hill Resorts @ Selangor

Mencari laman glamping yang menenangkan dan menyegarkan dengan pemandangan tasik yang indah dan pada masa yang sama, anda tidak mahu ia terlalu santai sehingga tidak membosankan? Ini adalah tempat untuk anda dan rakan anda kerana mereka mempunyai pelbagai aktiviti menarik untuk anda!

Sekiranya anda seorang yang hidup dengan adrenalin yang tinggi dan suka melompat dari platform menyelam, anda perlu ke sini sekali seumur hidup anda! Setelah menghabiskan masa di tasik, terus ke pondok anda untuk menikmati tempat tidur yang selesa. Menarik kan?

Kemudahan / Aktiviti : Tasik Rekreasi, Penyewaan ATV, Flying Fox, Tempat Letak Kereta

Harga: Dari RM130

Jarak: 48.4km dari Kuala Lumpur (melalui Lebuhraya Kuala Lumpur – Putrajaya / E20)

8. Tanjung Inn @ Pahang

Tanjung Inn adalah percutian pantai tropika dengan pemandangan Pantai Cherating yang menakjubkan. Dikelilingi oleh kehijauan alam yang subur, hotel ini menyediakan suasana yang sempurna untuk menikmati angin laut dalam persekitaran semula jadi yang tenang.

Anda juga boleh melihat kelip-kelip, dan melawat tempat perlindungan penyu. Kedengaran sangat menarik kan!

Kemudahan: Playhouse Kanak-kanak, Menonton Api Api, Tempat Perlindungan Penyu, Kiteboarding

Harga: RM100 – RM400 (2 hingga 4 orang)

Jarak: 30km ke utara Kuantan

Sekarang anda tahu ke mana hendak pergi untuk percutian anda seterusnya! Pilihlah pengembaraan di alam yang indah dengan melakukan aktiviti glamping ini. Sangat bagus untuk mula menghargai alam sekitar kita sebelum terlambat.

Source :

https://www.klook.com/en-MY/blog/camping-glamping-sites-malaysia

https://blog.wego.com/12-best-glamping-spots-in-malaysia/

https://foodie.my/10-best-glamping-sites-in-malaysia-for-a-nature-getaway/

Summary
8 Tempat Glamping Malaysia Yang Terbaik
Article Name
8 Tempat Glamping Malaysia Yang Terbaik
Description
Terdapat banyak tempat glamping Malaysia yang menarik sebenarnya. Anda pasti tahu tempat-tempatnya sekiranya anda adalah peminat aktiviti sebegini.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: