taiping

Anda mungkin menganggap percutian ke Taiping sebagai kurang berbaloi. Namun anda salah! Ini kerana Taiping adalah permata yang kaya dengan sejarah negara, makanan yang lazat, pemandangan pergunungan, tasik dan pohon-pohon yang berabad-abad umurnya.

Jadi, apa kata kali ini anda cuba bercuti di Taiping. Ada banyak daya tarikan yang menarik yang berbaloi masa dan wang anda.

Di sini kami senaraikan beberapa daya tarikan di bandar Taiping yang penuh dengan sejarah ini untuk anda lawati apabila anda ke sana nanti.

1. Stesen bukit pertama di Malaysia

Stesen bukit tertua dan terkecil di Malaysia terletak di Maxwell Hill atau Bukit Larut yang terletak sekitar 10 kilometer (6.2 batu) dari Taiping.

Kereta tidak dibenarkan ke sini jadi sebilangan besar pelancong menyewa jeep 4 × 4 yang membawa mereka ke puncak Bukit Larut yang terletak pada ketinggian 1,036 meter (3,399 kaki) di atas permukaan laut.

Terdapat resort puncak gunung yang akan memberikan kepuasan yang menyegarkan dari panas terik tropika. Pada tahun 1884, British mendirikan sebuah kampung kecil di puncak bukit ini dan banglo-banglo gaya kolonial dan bakat Inggeris yang tersisa masih ada.

Pada masa itu, orang Inggeris menginginkan suhu yang lebih sejuk. Jadi, dari stesen bukit ini, anda dapat menikmati persekitaran yang serupa dengan musim panas di luar negara.

2. Muzium Perak: Muzium pertama di Malaysia

Muzium Perak adalah muzium pertama di Malaysia dan ia dibuka pada tahun 1883.

Di muzium ini, ada dipamerkan bahagian sejarah semula jadi dan temui orang asli Malaysia, koleksi seramik, paparan etnografi yang jarang dilihat dan beberapa galeri yang mempunyai koleksi bermula dari spesimen zoologi hingga sejarah semula jadi.

Sebilangan besar objek yang dipamerkan berusia lebih dari 100 tahun. Untuk membuat façade luar pada bangunan muzium ini, arkitek menggunakan campuran gaya Neoklasik dan Victoria dan memberikan sentuhan eksotik melalui unsur-unsur Moor. 

3. Kolam Burma semula jadi

Kolam Burma semula jadi ditemui oleh tentera Burma dan ia terletak berhampiran pusat Taiping.

Kolam ini dijadikan tempat beriadah oleh rakyat tempatan. Anda boleh berkelah dan barbeku sambil menikmati ketenangan di hutan hujan. Ramai pengunjung yang suka menikmati pengalaman barbeku di sini bersama-sama keluarga tau.

Untuk lebih segar, anda boleh berenang sambil menghirup udara tropika yang lembap. Airnya yang sejuk dan dingin pasti membuatkan badan anda terasa segar selepas berenang di dalam kolam ini.

4. Kelip-kelip di Kampung Dew

Untuk melihat kelip-kelip di Kampung Dew, anda harus bertahan semasa menaiki kapal bergelombang terlebih dahulu!

Tukang perahu yang berpengalaman akan membimbing anda ke tempat jajahan kunang-kunang dan perjalanan menaiki bot ini akan mengambil masa lebih kurang 15 minit. Jam 7.00 malam hingga 11.00 malam adalah waktu terbaik untuk melihat kunang-kunang, di malam yang cerah.

Selain itu, jangan lupa menjamu selera di gerai mi ketam yang terkenal berhampiran dengan Kampung Dew ini. Rugi tak cuba mi ketam di gerai tersebut tau!

5. Zoo Taiping

Zoo Taiping adalah satu-satunya zoo di Malaysia yang menawarkan safari malam. Jadi tidak hairanlah jika Zoo Taiping menjadi antara tarikan paling terkenal di Taiping.

Zoo taiping dibuka pada tahun 1961. Kini, Zoo Taiping mempunyai 140 spesis haiwan dengan jumlah lebih daripada 1200 haiwan. Keistimewaan zoo ini berbanding zoo lain di Asia Tenggara adalah Zoo Taiping berfungsi sebagai pusat pemuliharaan dan penyelidikan.

Orang utan, buaya dan badak adalah antara haiwan yang berlindung di Zoo Taiping. Pelbagai usaha dilakukan untuk menjaga spesis-spesis yang terancam pupus.

Di sini, anda akan melihat banyak sungai, kolam dan bunga yang dibuat untuk menjadi habitat semula jadi haiwan.

6. Bekas lombong bertukar menjadi taman awam pertama di Malaysia

Sejak dibuka pada tahun 1880, Taman Tasik Taiping yang juga merupakan taman pertama di Malaysia, terletak di sekitar pertengahan antara Zoo Taiping dan pusat bandar.

Ia telah dipelihara dengan rapi selama hampir seratus lima puluh tahun. Terdapat sepuluh tasik buatan, trek joging dan Zoo Taiping di tempat bekas lombong timah ini.

Dari sini, anda boleh berjalan ke jambatan dan menyaksikan kolam teratai dan bukit yang diliputi kabus. Nikamati warna-warni yang ada, duduk di tempat redup dan rasakan angin yang mirip dengan angin di kawasan pedalaman Inggeris.

7. Menara Jam Taiping

Menara Jam adalah tempat yang wajib anda kunjungi ketika bercuti di Taiping. Menara ini memperlihatkan reka bentuk vintaj yang dilhamkan oleh reka bentuk Eropah klasik.

Sehingga tahun 1950, menara ini dijadikan sebagai balai polis dan bomba. Bersama dengan beca tradisional dan gerai telefon lama, Menara Jam ini menjadi tempat terbaik untuk anda mengambil foto.

8. Taman Eco Spritzer

Anda boleh menghabiskan masa yang berkualiti dengan keluarga dan rakan anda di Taman Eco Spritzer. Di taman ini, terdapat kemudahan rekreasi yang menyeronokkan dengan tarikan bersejarah dan lawatan, golf mini dan udara yang menyegarkan.

Akhir kata, percutian ke Taiping mungkin bukan dalam senarai utama percutian anda, tetapi ia pasti berbaloi masa dan wang anda kerana Taiping mempunyai keunikannya yang tersendiri. Jadi, jangan lupa ke Taiping dan selamat bercuti!

Sumber:

https://www.traveloka.com/en-sg/explore/tips/things-to-do-in-taiping/48526

https://www.thecrazytourist.com/25-best-things-to-do-in-taiping-malaysia/

https://penangfoodie.com/8-attraction-spots-to-visit-in-taiping/

Tagged: