sunblock

Pelindung matahari atau sunblock merupakan perkara yang tidak boleh anda lupakan dalam rutin penjagaan kulit pada siang hari.

Sunblock atau nama lainnya sunscreen yang baik bukan sahaja dapat membantu melindungi anda dari sinaran UV yang kuat, ia juga dapat membantu menghentikan penuaan, mengurangkan selaran matahari yang menyakitkan dan juga mengurangkan risiko barah kulit.

Walau bagaimanapun, mencari sunblock yang sesuai dengan anda mungkin tidak begitu mudah. Dengan pelbagai jenis sunblock yang terdapat di pasaran, yang mana pelindung yang menjadi pilihan hati anda?

Sunplay Skin Aqua Whitening Moisture Gel SPF50

Sunplay Skin Aqua Whitening Moisture Gel mempunyai tekstur gel bewarna putih. Walaupun ia menyerap dengan cepat ke dalam kulit tetapi ia langsung tidak meninggalkan rasa melekit atau berminyak di wajah anda.

Sunscreen ini mengandungi 3 jenis bahan pelembap yang terkenal akan kehebatannya iaitu Hyaluronic Acid, Carrot Root Extract dan Arbutin.

Ketiga-tiga bahan ini digabungkan dengan formula yang bukan sahaja melindungi kulit dari sinaran UV, tetapi juga memberikan rasa lembapan, menghaluskan kulit dan mencerahkan kulit.

Oleh itu, ia sangat sesuai untuk penggunaan wajah malah badan anda.

Dermalogica Clearing Defense SPF30

Dermalogica Clearing Defenese SPF30 ini mengandungi ekstrak antioxidant willow bark, ekstrak teh hijau dan Vitamin C yang dapat mengatasi kesan berbahaya dari mana-mana bahan berbahaya di luar sana.

Seterusnya, sunblock ini mengandungi broad spectrum yang melindungi kulit daripada sinaran UV yang mengakibatkan warna kulit tidak sekata.

Manakala, natural tapioca pula mampu mengurangkan kesan berkilat yang menjadikan wajah anda kelihatan lebih berminyak.

Dengan menggunakan sunblock ini, anda boleh memanfaatkan bahan di dalamnya.

Anessa Perfect UV Sunscreen Skincare Milk

Anessa Perfect UV Sunscreen Skincare Milk ini diperkaya dengan ekstrak bunga kuning dan ekstrak daun teh hijau yang mampu menjaga kulit anda dari kekeringan.

Walaupun ia datang dengan formula susu, ia memberi anda rasa tidak melekit yang menyenangkan. Sunblock ini juga mempunyai wangian sabun citrus yang akan membuat anda puas dan segar!

Ia juga menampilkan teknologi Thermo Booster yang memberi perlindungan UV daripada peningkatan haba. Oleh itu, ia dapat menahan panas yang kuat pada musim panas, terutamanya di negara tropika seperti Malaysia.

Innisfree Perfect UV Protection Cream

Innisfree Perfect UV Protection Cream adalah sunblock kalis air yang menjanjikan penghidratan intensif semasa anda menggunakannya. Ia mengandungi bahan pelindung matahari fizikal seperti titanium dioksida dan zink oksida, yang meminimumkan risiko alergi.

Selain itu, minyak bunga matahari, teh hijau Jeju dan ekstrak centella asiatica bergabung dalam menjaga kulit kita supaya sentiasa terhidrat. Walaupun teksturnya krim, ia cepat kering dan tidak meninggalkan rasa melekit.

Oleh itu, ia boleh menjadi pelindung matahari yang baik untuk aktiviti air anda dan acara luar yang lain.

BIORE UV Aqua Rich Watery Essence SPF 50

BIORE UV Aqua Rich Watery Essence SPF 50 adalah yang sunblock yang mesti dimiliki oleh wanita dengan kulit berminyak.

Tekstur gelnya akan mudah meresap ke dalam kulit anda, menjadikannya lembut dan sangat lembap. Terima kasih kepada asid hyaluronik dan mix citrus essence!

Lebih-lebih lagi, sunblock ini juga mempunyai kapsul mikro aqua yang disertakan dengan bahan penyerap UV, memberikan anda perlindungan matahari yang tahan lama dengan rasa segar seperti air.

Yadah Oh My Sunscreen

Dibuat dengan bahan-bahan semula jadi seperti ekstrak chamomile dan lavender, Yadah’s Oh My Sunscreen adalah pelindung matahari yang sempurna untuk wanit berkulit sensitif!

Kerana bahannya yang bersifat bunga, sunblock ini juga berfungsi untuk melembapkan wajah tanpa merasa berminyak. Lebih-lebih lagi, ia bebas dari bahan berbahaya seperti minyak mineral, parabens, talc dan pewarna tar, yang lebih menjadi alasan bagi pengguna kulit sensitif untuk mencubanya.

Pelindung matahari berkrim dikatakan lembut, menenangkan dan melembapkan kulit tanpa rasa berminyak dan melekit.

Biore UV Perfect Milk Sunscreen

Bagi wanita yang mempunyai kulit berminyak, agak susah untuk mencari pelindung matahari yang akan kekal pada kulit pada masa yang sama membuat kulit anda meras selesa.

Oleh itu, pelindung matahari ini mengandungi zink oksida yang dapat membantu merawat ruam ringan atau masalah kulit yang lain.

Ia juga mampu melindungi sel kulit dari kerosakan UV dan membantu melambatkan proses penuaan kerana mencegah kekeringan kulit.

Neutrogena Ultra Sheer, Dry-Touch Sunscreen SPF 100+

Dengan nombor perlindungan SPF 100+, pelindung matahari ini menawarkan formula ringan yang akan menyerap ke dalam kulit dengan cepat.

Dengan itu, tidak ada kemungkinan penumpukan minyak yang tidak selesa terutama untuk kulit yang berjerawat. Lebih-lebih lagi, sunblock ini tahan air sehingga 80 minit!

Apa yang paling penting, ahli dermatologi juga menyokong formula sunblock ini bahawa ia tidak menyebabkan kerengsaan pada kulit.

Oleh itu, walau ke mana anda ingin pergi, anda wajib memakan sunblock ini supaya anda tidak kelihatan tua sebelum umurnya.

Di atas juga sudah saya berikan beberapa pilihan sunblock yang sesuai untuk anda. Oleh itu, selamat membeli belah!

SUMBER:

https://www.theweddingvowsg.com/best-sunscreens-oily-skin-malaysia/

https://productnation.co/my/9951/best-face-sunscreen-sunblock-malaysia/

https://www.shopback.my/blog/best-sunscreen-in-malaysia

https://www.theweddingvowsg.com/best-sunscreen-malaysia/

Summary
8 Sunblock Terbaik Yang Digilai Ramai!
Article Name
8 Sunblock Terbaik Yang Digilai Ramai!
Description
Pelindung matahari atau sunblock merupakan perkara yang tidak boleh anda lupakan dalam rutin penjagaan kulit pada siang hari.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: