makanan tiktok viral

Sejak beberapa minggu lalu dalam keadaan berkurung, individu dari seluruh dunia telah ribut  memasak di dapur mereka – dan banyak perkara ini mengejutkan kerana aplikasi video bentuk pendek, TikTok. Daripada penggemar makanan kepada tukang masak profesional, pengguna telah berkongsi resipi makanan unik mereka pada platform untuk menghiburkan dan menggalakkan pengguna masuk ke dapur dan mencuba makanan TikTok viral.

Bosan dalam rumah?

Walaupun sukar untuk mengisi semua resipi yang trendy, kami telah melakukan kerja keras dan menyenaraikannya untuk anda di bawah.

Ayuh kita lihat:

1. Kopi Dalgona

Jika anda belum mencuba kopi dalgona yang terkenal, apa yang anda lakukan? Ia memakan masa yang lebih sedikit berbanding membuat secawan joe biasa anda, tetapi masa yang lebih baik untuk mencuba ini semasa kuarantin? Jika anda bukan peminat kopi, resipi untuk versi matcha, milo dan teh susu juga tersedia!

2. Bijirin Pancake

Perlukan sesuatu yang enak pada waktu pagi? Resipi bijirin pancake telah beredar di internet – kerana alasan yang baik. Hanya ambil adunan pancake biasa anda dan bentukkan pancake bersaiz syiling di atas kuali. Letakkannya dengan susu atau sirap maple (atau kedua-duanya, kami tidak menilai) dan pencake sarapan anda tidak akan sama seperti kebiasaan lagi.

3. Bijirin Biskut

Setelah membuat susulan tentang trend bijirin pancake, mengapa tidak mencuba bijirin biskut? Anda berkemungkinan besar sudah mempunyai doh biskut yang terletak di sekeliling dari semua baking yang telah anda lakukan selama kuarantin, jadi bakar itu dan tuangkan sedikit susu dan anda mendapat sedikit bijirin biskut.

4. Sandwic Telur

Sekarang yang ini lebih kepada resipi mudah. Semasa anda mengambil 5 minit untuk membakar roti, 5 minit lagi untuk memasak telur dadar cheesy dan 2 minit lagi untuk menggabungkan semuanya – Pengguna TikTok telah menemui cara yang cekap untuk membuat sandwic telur cheesy ini dalam masa 3 minit sahaja.

5. Biskut Chip Coklat Tanpa Tepung

Tiada tepung? Tiada masalah! Resipi Biskut Chip Coklat Tanpa Tepung ini mendapat lebih 6 Juta ‘likes’ di TikTok – dan itu sepatutnya cukup sebab untuk anda mencubanya. Ia cepat dan mudah untuk dilakukan dan anda mungkin mempunyai semua lima bahan di pantri anda!

6. Kek Oreo Dalam Cawan

Anda mungkin mempersoalkan jika ini benar-benar berkesan, tetapi percayalah kepada kami, Oreo sebenarnya akan meningkat kepada konsistensi seperti kek. Bukan pilihan yang paling sihat, tetapi anda kini mempunyai resipi cepat 2 minit untuk snek tengah malam yang baharu!

7. Mac dan Keju Dalam Cawan

Satu lagi resipi dalam cawan! Jika anda terlalu malas untuk menyediakan dan memasak hidangan atau hanya mahukan sesuatu yang cepat untuk menghilangkan rasa lapar anda, anda pasti ingin mencuba resipi mac dan keju dalam cawan!

8. Susu Strawberi

Sudah tentu, anda boleh membeli susu strawberi di kedai, tetapi apa yang menyeronokkan di dalamnya? Resipi ini hanya menggabungkan tiga bahan – strawberi segar, gula dan susu. Jika anda tidak mempunyai strawberi di tangan, cuba dan bereksperimen dengan buah-buahan lain yang ada seperti beri biru atau mangga. Taburkan dengan ais dan ia akan menjadi minuman yang paling menyegarkan!

Tagged: