Bagan Lalang

Kira-kira satu jam perjalanan dari Kuala Lumpur, Pantai Bagan Lalang atau Pantai Bagan Lalang seperti yang diketahui juga, menjadi tempat percutian pantai kegemaran keluarga. Terletak di daerah Sepang, pihak Majlis Perbandaran telah mengambil langkah-langkah untuk meningkatkan kemudahan fasiliti seperti pembangunan medan selera baru, jalan pejalan kaki dan tandas awam.

Pada masa ini, pantai Bagan Lalang dipenuhi pada hujung minggu dengan mereka suka melakukan aktiviti seperti memancing, bermain layang-layang, sesi BBQ, aktiviti sukan air seperti berkayak dan juga berkhemah, yang tidak dikenakan sebarang bayaran.

Pantai Bagan Lalang juga terkenal dengan “ikan bakar” atau ikan bakar yang dijual di food court tepi pantai. Restoran dan gerai yang menyajikan pelbagai hidangan ikan dan makanan laut lain dibuka hingga larut malam untuk memenuhi jumlah pelancong yang semakin meningkat.

Berjalan di sepanjang persiaran di tepi pantai untuk menikmati suasana yang tenang, atau menyewa kapal dari PNK Sepang Resort, yang terletak kira-kira 500 meter dari pantai, untuk pelayaran sungai selama dua jam di sepanjang Sungai Sepang Besar serta lawatan ke kerang dan ikan ladang.

Bagaimana untuk ke Pantai Bagan Lalang ?

Bagan Lalang terletak 45 minit pemanduan daripada Kuala Lumpur menggunakan Lebuhraya PLUS dengan menuju ke arah KLIA.

Alamat: Bagan Lalang, 43950 Tanjong Sepat, Selangor

Koordinat: N02° 36.386′ E101° 41.277′

Pantai Bagan Lalang terletak hanya ~ 20 minit pemanduan dari Tanjung Sepat, destinasi pantai yang lain.

Aktiviti menarik apabila anda sampai di sana.

  • Mandi laut dan pemandangan waktu senja

Pantai ini sememangnya sangat sesuai untuk datang bersama keluarga dan anak-anak samaada untuk bermain air laut mahupun hanya sekadar untuk mengambil angin pantai serta menikmati pemandangan di waktu senja. Air laut di sini mungkin tidak sejernih kebiruan seperti yang ada di kepulauan Sabah mahupun pulau di Terengganu, namun mempunyai keluasan pantai yang agak lapang yang sesuai untuk aktiviti seperti main pasir pantai, main layang-layang, bola sepak pantai ataupun bola tampar.

Pantainya yang landai dan ombak yang tidak kuat sangat sesuai untuk anak-anak kecil berlari di gigian pantai sambil bermain air dan pasir. Pada hujung minggu memang ramai yang datang berkelah dan bersantai di tepi Pantai Bagan Lalang dan ada yang siap pasang khemah untuk ber’camping’ di sini. Tak perlu nak sewa tapak perkhemahan, pilih lokasi yang sesuai dan pacakkan khemah sekukuh mungkin.

  • Suasana air laut pasang surut

Boleh dikatakan pada setiap hari air laut di Pantai Bagan Lalang ini sentiasa surut terutamanya pada waktu tengahari sehinggalah sekitar pukul 3-4 petang. Kadang-kadang ada juga air laut surut sehingga jam 5 petang. Ketika air laut tengah surut ini, anda boleh berjalan kaki ketengah pantai sehingga 300-500 m dan paras air hanya di bawah lutut dan kadang-kadang tiada air langsung. Masa ini sesuailah anak-anak untuk berkejaran di dalam laut.

Namun berwaspada selepas sekitar pukul 3 petang atau mungkin lebih awal, air laut akan mula pasang dan secara perlahan paras air akan lebih dalam. Waktu ini memang best bagi yang lebih dewasa untuk bermandi manda kerana paras air yang lebih dalam.

Kemudahan Prasaran di sekitar Pantai Bagan Lalang memang lengkap untuk para pengunjung yang ke sini seperti tapak perkhemahan, mesin ATM,  tandas awam, kedai makan, pasar, surau, taman permainan, gazebo, masjid dan sebagainya.

  • Avani Goldcost Resort Sepang – resort atas air

Salah satu resort yang ada di sekitar Bagan Lalang ini ialah Avani Sepang Gold Coast Resort yang mempunyai resort di atas air laut dan membentuk seperti pokok kelapa sawit. Pemandangan dari atas di resort ini amat mengagumkan. Resort mewah atas air ini menempatkan 315 bilik dan beberapa villa atas air untuk yang berkeluarga ataupun pasangan yang ingin berbulan madu.

Resort ini sememangnya popular di peringkat antarabangsa dan banyak kali dianggap antara resort yang paling best untuk melihat matahari terbenam. Satu resort yang sangat romantik, mewah dan cantik untuk percutian bersama insan tersayang ketika honeymoon. Boleh makan dan bersantai di balkoni sambil mengadap pantai dan menikmati pemandanga matahari terbenam di sudut barat, amatlah enjoy sangat.

  • Popular dengan restoran seafood yang murah dan sedap

Kalau datang bercuti ke Bagan Lalang ataupun menginap di sini selama beberapa malam, antara aktiviti wajib yang disyorkan ialah bagi penggemar makanan laut atau seafood yang segar dan sedap di restoran sekitar Pantai Bagan Lalang.

Memandangkan kebanyakan kedai makan di sini di tepi pantai dan dekat dengan bekalan ikan dari nelayan, maka anda mempunyai banyak pilihan makanan laut segar untuk dijamah seperti udang, pepahat, lala, ketam, aneka ikan laut dan sebagainya dengan harga yang murah dan sangat berpatutan.

Kebiasaanya kedai makan di sini memang ramai orang terutamanya pada hujung minggu khususnya hari Sabtu. Namun kalau anda bercuti di hujung minggu juga, hari Ahad lebih kurang orang dan seeloknya datang seawal pukul 6 petang untuk mendapatkan meja makan yang menarik untuk makan sambal melihat pemandangan indah matahari terbenam.

  • Jeti Wak Sempuh

Setelah puas menikmati keseronokan di Pantai Bagan Lalang, anda sekeluarga boleh rancang untuk singgah ke Jeti Wak Sempuh untuk memancing ikan pula.  Memang rugi kalau tak singgah memandangkan bayaran masuk dan sewa jorannya sangat murah!

Kalau ada nasib, sambil menikmati udara di sekitar anda boleh dapat ikan segar seperti siakap, kerapu, jenahak ataupun senangin. Bolehlah buat BBQ lepas dapat hasil baik. Selain itu, di Jeti Wak Sempuh ini juga terdapat sebuah kafe yang menghidangkan makanan enak dalam harga yang sangat berpatutan.

  • Sepang F1 Litar Antarabangsa

Tidak asing lagi untuk melihat Sepang F1 litar antarabangsa yang biasanya kita tengok di kaca televisyen anda di rumah. Apabila sudah sampai ke kawasan sekitar ni, singgah-singgahlah untuk melihat bagaimana rupanya Litar Antarabangsa Sepang di depan mata.

Litar yang siap pada tahun 1998 dengan bajet jutaan ringgit ini merupakan sebuah litar kebanggaan negara yang telah dijadikan tempat berlangsungnya bermacam perlumbaan peringkat negara dan antarabangsa seperti Grand Prix A1, Grand Prix Motorsikal dan banyak lagi perlumbaan tahap antarabangsa yang lain. Betapa tinggi teknologinya dan lengkapnya litar ini sehingga menjadi pujian ramai orang termasuklah pelancong daripada luar negara.

  • Aktiviti GO kart

Untuk penggemar litar F1 memang tidak cukup dengan sekadar melihat sekitar Litar Antarabangsa Sepang, maka bolehlah anda menambahkan lagi memori indah sewaktu ke sini dengan mencuba aktiviti go-kart yang tersedia di sini. Waktu inilah anda boleh merasa seperti membawa kereta F1 bersama rakan-rakan atau keluarga anda.

  • Restoran Bayu Malam Wak Lan Ikan Bakar & Seafood

Restoran ini terletak hanyalah dalam sekitar 5 ke 8 minit berjalan kaki dari AVANI Sepang Goldcoast Resort, Restoran Bayu Malam Wak Lan Ikan Bakar & Seafood adalah restoran yang perlu disinggahi untuk tujuan menjamu selera pelbagai juadah yang enak dan segar seperti ikan masak pedas, ikan bakar dan pelbagai lagi makanan laut yang segar di sini.

Harganya makanan laut ini juga pada kadar yang sangat berpatutan. Waktu yang terbaik untuk ke sini adalah dalam sekitar pukul 6.00 ke 6.30 petang supaya anda mudah mendapatkan tempat duduk dan tempat parking kerana restoran ini akan mula padat selepas pukul 7.00 petang.

Kalau anda hanya berkunjung ke Pantai Bagan Lalang semata-mata nak makan seafood, sebaiknya datang pada weekday. Lagi tenang dan tidak serabut dengan pelanggan lain yang ramai. Makanan pun cepat sampai dan tahap kesabaran anda tidak perlu diuji nanti. Sekian saja perkongsian saya. Selamat berkunjung and beriadah bersama keluarga anda nanti.  

Sumber :

https://www.visitselangor.com/pantai-bagan-lalang-beach/

https://www.caridestinasi.com/pantai-bagan-lalang-sepang

https://www.maisinggah.com/pantai-bagan-lalang/

Summary
8 Perkara Paling Menarik di Pantai Bagan Lalang
Article Name
8 Perkara Paling Menarik di Pantai Bagan Lalang
Description
Kira-kira satu jam perjalanan dari Kuala Lumpur, Pantai Bagan Lalang atau Pantai Bagan Lalang seperti yang diketahui juga, menjadi tempat percutian pantai kegemaran keluarga. Terletak di daerah Sepang, pihak Majlis Perbandaran telah mengambil langkah-langkah untuk meningkatkan kemudahan fasiliti seperti pembangunan medan selera baru, jalan pejalan kaki dan tandas awam.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: