bacaan gula normal

Mendapat bacaan gula normal adalah satu perkara yang menggembirakan. Sekiranya anda sedang berusaha untuk mendapatkan bacaan gula pada tahap yang normal, teruskan baca artikel ini.

Semasa anda makan, karbohidrat dalam makanan anda dipecahkan menjadi bentuk tenaga yang boleh digunakan yang disebut glukosa. Glukosa atau dikenali sebagai gula akan memasuki aliran darah dan hormon yang disebut insulin yang akan membantu memindahkannya ke dalam sel badan kita.

Proses ini menurunkan jumlah glukosa dalam aliran darah. Apabila proses ini berfungsi dengan berkesan, otot dan organ anda akan mempunyai bahan bakar yang mereka perlukan tanpa terlalu banyak glukosa yang tersisa di dalam darah.

Pemakanan adalah perkara yang paling penting untuk mendapatkan bacaan gula pada tahap yang baik. Oleh itu, kami akan kongsikan dengan anda 8 makanan yang terbaik untuk dapatkan bacaan gula normal.

FAKTOR YANG MEMPENGARUHI BACAAN GULA DALAM BADAN

Sebelum kita ketahui dengan lebih lanjut mengenai 8 makanan tersebut, mari kita ketahui dahulu apakah faktor yang mempengaruhi bacaan gula di dalam badan kita.

Sekiranya anda menghidap prediabetes atau diabetes, anda mungkin mengalami ketahanan insulin atau ketidakupayaan untuk menghasilkan insulin. Ini bermakna badan anda sukar mengatur kadar gula darah dengan sendirinya.

Mengapa tahap gula dalam darah anda mungkin tinggi?

Jika gula darah anda melebihi 180 mg / dL dalam masa dua jam selepas makan, ia dianggap melebihi julat normal. Apa yang boleh menyebabkan glukosa atau gula darah anda meningkat? Anda mungkin boleh mempertimbangkan faktor-faktor berikut:

 • Mengambil makanan karbohidrat lebih banyak daripada biasa
 • Tidak mengambil cukup insulin atau ubat diabetes oral berdasarkan karbohidrat atau tahap aktiviti
 • Pengurangan aktiviti fizikal
 • Penyakit, tekanan dan kesakitan (jangka pendek dan jangka panjang)
 • Tempoh haid
 • Dehidrasi
 • Kesan sampingan daripada ubat-ubatan seperti steroid atau antipsikotik

Mengapa tahap gula dalam darah anda rendah?

Sekiranya gula darah turun di bawah 70 mg / dL, ia berada di bawah tahap normal. Ini boleh disebabkan oleh pelbagai faktor seperti:

 • Tidak cukup makan
 • Mengurangkan jumlah karbohidrat yang biasa anda makan
 • Pengambilan alkohol – terutamanya jika anda minum semasa perut kosong
 • Mengambil terlalu banyak insulin atau ubat diabetes oral berdasarkan karbohidrat atau tahap aktiviti
 • Peningkatan aktiviti fizikal
 • Kesan sampingan dari ubat-ubatan selain steroid atau antipsikotik

Sekiranya anda menghidap diabetes, jaga meter glukosa darah dan sumber glukosa bertindak pantas sekiranya gula dalam darah anda turun. Ini amat penting bagi orang yang tidak sedar tentang hipoglikemia, yang merupakan keadaan yang menyebabkan gejala gula dalam darah rendah tanpa mereka disedari.

8 MAKANAN YANG TERBAIK UNTUK DAPATKAN BACAAN GULA NORMAL

Sekarang ini, mari kita lihat 8 jenis makanan yang terbaik untuk mendapatkan bacaan gula normal di dalam darah anda.

1. Roti gandum atau roti pumpernickel

Wholemeal Bread - Recipe | Arla UK

Banyak jenis roti yang terdapat di pasaran adalah tinggi karbohidrat dan cepat meningkatkan kadar gula dalam darah. Akibatnya banyak roti harus dielakkan.

Walau bagaimanapun, roti pumpernickel dan roti gandum 100% batu gandum mempunyai skor GI yang rendah, pada 55 atau kurang pada skala GI.

Roti gandum dan roti pumpernickel mempunyai skor GI yang lebih rendah daripada roti gandum biasa kerana bahan-bahannya kurang diproses.

Proses tersebut akan membuang kulit luar berserat dari biji-bijian dan bijirin. Serat melambatkan pencernaan dan membantu menstabilkan kadar gula dalam darah.

2. Kebanyakan jenis buah-buahan

This One Fruit Can Help Lower Your Blood Sugar, Doctor Says | Eat This Not That

Kebanyakan buah-buahan mempunyai skor GI yang rendah iaitu 55 atau kurang, kwcuali buah nanas dan tembikai.

Ini kerana kebanyakan buah mengandungi banyak air dan serat untuk mengimbangi gula mereka yang semula jadi, yang disebut fruktosa.

Namun, apabila buah masak, skor GI mereka meningkat. Jus buah juga mempunyai skor GI yang sangat tinggi kerana jus menghilangkan kulit dan biji berserat.

Satu kajian besar yang dijalankan pada tahun 2013 oleh sumber yang dipercayai mendapati bahawa orang yang mengambil buah-buahan terutamanya buah blueberry, anggur, dan epal, mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menghidap diabetes jenis 2 dan membantu untuk mendapatkan bacaan gula normal.

3. Ubi keledek dan keladi

The Real Difference Between Yams And Sweet Potatoes

Kentang biasa mempunyai skor GI yang tinggi, tetapi ubi keledek dan keladi mempunyai skor rendah dan sangat berkhasiat untuk dapatkan bacaan gula normal.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa isi ubi keledek mengandungi lebih banyak serat daripada kulitnya.

Walaupun masih belum ada bukti yang pasti bahawa ubi keledek dan keladi dapat menstabilkan atau menurunkan kadar gula dalam darah pada manusia, ia adalah makanan yang berkhasiat dan sihat dengan skor GI yang rendah.

4. Oat

Oatmeal for diabetes: Benefits, nutrition, and tips

Oat mengandungi B-glukan, yang membantu mengekalkan kawalan glisemik. Oat juga mempunyai skor GI 55 atau lebih rendah, menjadikannya bermanfaat untuk penurunan kadar gula dan seterusnya mendapatakan bacaan gula normal.

Oat juga mengandungi B-glukan, yang dapat melakukan perkara berikut:

 • mengurangkan tindak balas glukosa dan insulin selepas makan
 • meningkatkan kepekaan insulin
 • membantu mengekalkan kawalan glisemik
 • mengurangkan lipid darah (lemak)

5. Kebanyakan jenis kacang

Types of Nuts | What Nuts are Good for You?

Kekacang sangat kaya dengan serat makanan dan mempunyai skor GI 55 atau lebih rendah. Kacang juga mengandungi kadar protein tumbuhan, dan nutrien lain yang tinggi, termasuklah:

 • vitamin antioksidan
 • fitokimia, seperti flavonoid
 • mineral, termasuklah magnesium dan kalium

Seperti makanan lain dalam artikel ini, lebih baik makan kekacang yang tidak diproses. Kacang dengan lapisan atau perasa mempunyai skor GI yang lebih tinggi daripada kacang biasa.

6. Bawang putih

5 Swaps for Fresh Garlic Cloves

Sebatian dalam bawang putih dapat membantu mengurangkan gula darah dan menyebabkan bacaan gula normal dengan meningkatkan kepekaan dan rembesan insulin.

Dalam kajian yang dijalankan pada tahun 2013 oleh sumber yang dipercayai, 60 orang dengan diabetes jenis 2 dan obesiti mengambil metformin sahaja atau gabungan metformin dan bawang putih dua kali sehari selepas makan selama 12 minggu.

Orang yang mengambil metformin dan bawang putih mengalami penurunan kadar gula darah puasa dan selepas makan yang lebih ketara.

Anda boleh makan bawang putih mentah, menambahkannya ke dalam hidangan salad, atau menggunakannya dalam makanan yang dimasak.

7. Ikan air sejuk

5 Healthiest Fish to Eat (and 5 to Avoid) | EatingWell

Ikan dan daging lain tidak mempunyai skor GI kerana tidak mengandungi karbohidrat. Walau bagaimanapun, ikan air sejuk dapat membantu anda mendapatkan bacaan gula normal dengan lebih baik berbanding jenis ikan daging lain.

Satu kajian pada tahun 2014 yang dijalankan oleh sumber yang dipercayai yang merangkumi data yang diambil dari 33,704 wanita dari luar negara dalam jangka masa 5 tahun, para penyelidik mendapati bahawa makan 75-100 gram ikan kod, saithe, haddock, atau pollock setiap hari mengurangkan risiko terkena diabetes, secara tidak langsung ini juga adalah [enyebab bacaan gula normal.

Walau bagaimanapun, para penyelidik tidak pasti sama ada pengurangan risiko adalah punca dari memakan ikan air sejuk ini atau faktor gaya hidup sihat lain, seperti bersenam misalnya.

8. Yogurt

yogurt | Definition, Production, & Uses | Britannica

Yogurt mungkin satu-satunya produk tenusu yang mampu memberikan anda bacaan gula normal. Walau bagaimanapun, yogurt biasa biasanya merupakan makanan rendah GI. Kebanyakan yogurt tanpa gula mempunyai skor GI 50 atau kurang.

Sebaiknya elakkan yogurt manis atau berperisa, yang sering mengandungi terlalu banyak gula bagi seseorang yang ingin menurunkan kadar gula darahnya. Yogurt ala Yunani boleh menjadi alternatif yang sihat.

Kesimpulannya, bacaan gula normal sangat mudah untuk anda dapatkan – anda hanya perlu menjaga pemakanan anda terutamanya! Ingatlah bacaan gula yang tinggi akan memberikan anda pelbagai penyakit berbahaya, seperti diabetes. Oleh itu, anda seharusnya mula menjaga pemakanan dan gaya hidup anda mulai hari ini.

Sumber:

https://medlineplus.gov/bloodsugar.html

https://agamatrix.com/blog/normal-blood-sugar-level-chart/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322861#yogurt

Summary
8 Makanan Yang Terbaik Untuk Bacaan Gula Normal
Article Name
8 Makanan Yang Terbaik Untuk Bacaan Gula Normal
Description
Mendapat bacaan gula normal adalah satu perkara yang menggembirakan. Sekiranya anda sedang berusaha untuk mendapatkan bacaan gula pada tahap yang normal, teruskan baca artikel ini.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: