8 Kebaikan Sukan Berenang
Berenang adalah kaedah terbaik untuk melakukan senaman pada seluruh sistem badan dan kardiovaskular anda. Tambahan pula, berenang selama sejam boleh membakar kalori hampir sama seperti berlari, tetapi tanpa memberi kesan buruk pada tulang dan sendi anda.

Berenang adalah kaedah terbaik untuk melakukan senaman pada seluruh sistem badan dan kardiovaskular anda. Tambahan pula, berenang selama sejam boleh membakar kalori hampir sama seperti berlari, tetapi tanpa memberi kesan buruk pada tulang dan sendi anda.

Selain itu, aktiviti berenang juga telah disebut sebagai latihan yang sempurna. Anda boleh mendapatkan semua faedah senaman aerobik tanpa merosakkan sendi, dan ia dapat dilakukan oleh mereka daripada pelbagai peringkat umur.

Berenang mempunyai banyak kelebihan yang dapat dilihat dan adalah sangat memberangsangkan. Jadi, anda mungkin boleh mencuba aktiviti ini setelah mengetahui kebaikannya.

Oleh itu, mari tarik nafas panjang, dan selami 10 kebaikan sukan berenang seperti di bawah.

1. Membina kekuatan kardiovaskular

Latihan kardiovaskular, atau sering disebut sebagai kardio melibatkan jantung, paru-paru dan sistem peredaran darah. Rutin senaman secara menyeluruh, seperti latihan berenang akan merangkumi jenis latihan ini. Penyelidikan menunjukkan bahawa perenang mempunyai separuh kadar kematian daripada orang yang tidak aktif. Kajian dari tahun 2016 pula menunjukkan bahawa berenang dapat membantu menurunkan tekanan darah dan mengawal kadar gula dalam darah. Bukankah ini antara kebaikan sukan berenang yang sangat baik untuk individu?

2. Baik untuk paru-paru

Apabila wajah anda berada di bawah air, oksigen adalah pada tahap premium. Sebaliknya, badan anda akan menyesuaikan diri untuk menggunakan oksigen dengan lebih cekap. Selain itu, ia juga belajar untuk menghirup udara segar dengan setiap nafas, dan mengeluarkan lebih banyak karbon dioksida dengan setiap nafas. Perenang mempunyai isipadu pasang surut lebih baik (jumlah udara yang bergerak masuk dan keluar dari paru-paru semasa bernafas santai) berbanding pelari. Ini menghasilkan kadar denyutan jantung lebih rendah, tekanan darah rendah, dan , prestasi berjalan lebih baik.

3. Mengurangkan tekanan

Bersenam adalah kaedah terbaik untuk menghilangkan tekanan dan kegelisahan. Ini juga dapat mengalihkan minda daripada pemikiran yang merisaukan. Selain hormon gembira, anda juga dapat merasakan tindak balas relaks yang serupa dengan yoga. Berenang juga meregangkan badan anda secara berterusan. Gabungkan ini dengan pernafasan berirama yang dalam, dan anda dapat mengalami rasa santai yang sangat unik daripada sukan ini. Kebaikan sukan berenang ini pasti sukar ditolak terutama bagi mereka yang selalu stres disebabkan kerja atau hal peribadi. Tekanan juga boleh dikenalpasti dengan memeriksa tekanan darah anda melalui monitor tekanan darah automatik.

4. Beri kesan positif pada penyakit asma

Penghidap asma, terutamanya mereka yang menghidap asma disebabkan sukan, boleh mengalami masalah kerana kehilangan haba dan kelembapan pada tiub bronkus dan menyebabkan tiub menguncup. Tidak seperti bersenam di dalam gim dengan udara yang kering atau mengambil kira debunga bermusim, berenang membolehkan anda menghirup udara lembap semasa anda berlatih. Persekitaran kolam renang yang lembap menjadikan aktiviti berenang sebagai aktiviti hebat bagi penghidap asma. Bukan hanya itu sahaja, tetapi latihan pernafasan yang berkaitan dengan sukan seperti menahan nafas, boleh membantu meningkatkan kapasiti paru-paru dan mengawal pernafasan anda. Walau bagaimanapun, berbincanglah dengan doktor mengenai risiko berenang yang boleh berlaku jika anda menghidap asma dan jika boleh, cari kolam yang menggunakan air masin berbanding klorin.

5. Melibatkan senaman seluruh badan

Berenang melibatkan hampir semua kumpulan otot utama, yang mana ia memerlukan individu menggunakan lengan, kaki dan perut mereka. Berenang juga:

 • meningkatkan degupan jantung anda tanpa menekan badan
 • membentuk otot
 • membina kekuatan
 • membina daya tahan

Pelbagai gaya renang boleh dilakukan dengan tumpuan pada kumpulan otot yang berbeza dan air juga dapat memberikan ketahanan lembut pada badan. Tanpa mengira gaya berenang apa yang anda pilih, anda akan menggunakan sebahagian besar kumpulan otot untuk menggerakkan badan melalui air.

6. Membakar kalori

Semua orang tahu bahawa berenang adalah kaedah terbaik untuk membakar kalori, tetapi kebanyakan individu tidak menyedari bahawa ia boleh memberi kesan yang sama seperti berlari di ‘treadmill’. Apabila anda membandingkan berenang dengan berlari, anda dapat membakar lebih banyak kalori dengan berenang berbanding berlari selama satu jam. Bergantung pada gaya berenang yang anda pilih dan intensiti anda, berenang dapat membakar kalori yang sama atau lebih besar daripada berlari. Satu jam berenang dengan pergerakan yang kuat dapat membakar sebanyak 715 kalori. Dengan jangka masa yang sama tetapi bagi larian 5 mph hanya membakar sebanyak 606 kalori.

7. Baik untuk orang yang mengalami kecederaan

Berenang dapat membantu mengurangkan kesakitan atau mempercepat tempoh pemulihan anda daripada kecederaan. Ini mungkin merupakan pilihan senaman yang selamat bagi orang yang mempunyai:

 • artritis
 • kecederaan
 • kecacatan
 • masalah lain yang menyukarkan anda melakukan latihan berimpak tinggi

Memandangkan air menyokong otot dengan lembut, berenang lebih disukai oleh kebanyakan individu yang tidak dapat mengambil bahagian dalam latihan dengan daya tahan tinggi dan bertenaga tinggi. Oleh itu, berenang nampaknya mempunyai banyak manfaat yang sama seperti latihan darat lain.

8. Meningkatkan fleksibiliti

Walaupun berenang tidak akan meregangkan badan anda sehebat latihan yoga atau pilates, gerakan berenang dalam meregangkan otot dapat menjadikan sendi anda lebih lentur dan membantu pemulihan. Berenang memerlukan anda menjangkau, meregang, memutar dan menarik untuk melalui pergerakan air. Pergelangan kaki anda menjadi seperti sirip dan diregangkan dengan setiap pergerakan semasa anda menolak terhadap tekanan air. Ini tidak bermaksud bahawa anda tidak boleh melakukan regangan sendiri, tetapi regangan berulang yang terdapat dalam pelbagai pergerakan anda juga membantu dengan aspek fleksibiliti.

Peralatan Renang Untuk Pemula

Untuk anda yang beru ingin memulakan sukan renang beberapa peralatan yang anda perlu miliki untuk memulakan dan meningkatkan motivasi anda untuk berjinak dalam sukan renang.

Anda memerlukan pakaian renang. Seperti banyak perkara lain, teknologi juga memasuki arena pakaian renang. Kain direka untuk tahan minimum di dalam air, cenderung tahan lama, dan tahan terhadap pudar walaupun digunakan berulang kali di kolam berklorin. Sudah tentu, tidak semua daripada kita akan selesa dengan pakaian lumba yang minim yang anda lihat Olimpik, tetapi berita baiknya ialah anda boleh mendapatkan pakaian yang lebih sederhana di barang sukan dan gedung membeli-belah serta melalui sebilangan vendor dalam talian. Keselesaan adalah kualiti terpenting dalam memilih pakaian renang.


DeFacto Burkini

RM 164.90

Label penjagaan

-Cuci dengan warna yang serupa.
-Cuci produk dari dalam ke luar.
-Gunakan pencuci yang disyorkan untuk warna.
-Jauhkan dari api.
-Jangan Menyeterika.
-Bahan Poliester 100%

Kacamata melindungi mata anda dari klorin (dan apa sahaja yang mungkin terdapat di dalam air), dan ini membantu anda memastikan mata anda terbuka semasa anda berenang sehingga anda dapat melihat ke mana anda pergi.


Swimming goggles 100 xbase size 

RM 15.00

Bosan kerana tidak dapat menyesuaikan kacamata anda? Mereka sesuai dengan semua muka dengan jambatan hidung laras yang dipatenkan dan penyesuaian tali sederhana untuk meterai kedap air yang baik.

 • Berenang dengan kacamata bebas kabut, kacamata ini mempunyai rawatan anti-kabut.
 • Manfaatkan kestabilan hebat berkat lensa kecil.
 • Hadkan kemasukan air dengan bantuan meterai mampatan pada kacamata ini
 • Manfaatkan bidang penglihatan yang hebat antara 120 ° dan 140 °.
 • Selaraskan tali jambatan hidung (S, M, L) + dengan lekukan bernombor dan gesper belakang.

Terdapat sejumlah alat pengapungan dan peralatan lain yang tersedia untuk membantu anda belajar berenang, memperbaiki masa berenang jika anda mula bersaing, dan menambahkan daya tahan terhadap latihan air anda untuk membina kekuatan dan nada otot. Peranti pengapungan membantu anda mengapung sehingga anda dapat melambatkan dan melakukan senaman renang anda tanpa tenggelam atau menyebabkan terlalu banyak keletihan, dan mereka membantu dengan yakin bagi individu yang tidak tahu berenang.


900 swimming pull kick – black

RM 49.00

Tendangan tarik adalah produk pelbagai guna yang dapat digunakan sebagai kickboard atau pull buoy. Reka bentuk hidrodinamik dan padat menjadikannya produk yang mesti dimiliki oleh perenang maju.

Keapungan rata-rata apabila digunakan sebagai kickboard, tinggi apabila digunakan sebagai tarikan pelampung.
Pemegang ergonomik untuk tangan anda dan permukaan cekung untuk kaki anda
Produk kickboard / tarik pelampung serba guna untuk mengambil lebih sedikit ruang di dalam beg anda

Menjaga telinga anda sekering mungkin semasa berenang dapat membantu mengurangkan risiko terkena jangkitan pada telinga, tetapi itu tidak bermakna anda perlu memakai penutup telinga setiap kali anda berenang.


Set of swimming earplugs silicone cone shape – 3 sizes

RM 15.00

Bimbang kehilangan penutup telinga anda? Set 3 pasang penyumbat telinga silikon ini, dengan tali dan sistem jerung yang boleh dilepaskan adalah penyelesaian untuk membatasi kemasukan air semasa anda berenang.
Pilih antara 3 saiz penutup telinga untuk mengetahui yang paling sesuai dengan anda.
Hadkan kemasukan air sebanyak mungkin tanpa menenggelamkan saluran pendengaran anda.
Optimumkan sokongan telinga dengan kord yang ditanggalkan dan sistem Shark.

Klip hidung sangat berguna sebagai peralatan berenang untuk pemula kerana ia membantu anda mengawal nafas, sesuatu yang sukar ditangani oleh banyak perenang pemula ketika mereka belajar membuat corak pernafasan dan melakukan pusingan tanpa air mengalir ke hidung mereka .


Adjustable stainless steel-latex swimming nose clip

RM 9.00

Klip hidung keluli tahan karat yang boleh disesuaikan dan selesa dengan penutup getah, direka untuk berenang di kolam atau air terbuka.

 • Pelapik lateks untuk keselesaan yang lebih besar.
 • Klip hidung yang boleh disesuaikan ini boleh digunakan dalam dua kedudukan.
 • Pegangan yang sangat tegas. Klip hidung boleh disesuaikan dengan lengkungan keluli tahan karat yang fleksibel.
 • Klip hidung dibuat dari bingkai dawai keluli tahan karat yang fleksibel dan ditutup dengan getah.

SUMBER

https://www.healthline.com/health/benefits-of-swimming

https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/ten-benefits-swimming-you-may-not-know-about.html

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321496#15-benefits-of-swimming

https://www.shape.com/fitness/workouts/benefits-of-swimming

https://www.coachmag.co.uk/exercises/3828/5-key-benefits-of-swimming

Tagged: