Now Reading
8 Jenis Minyak Masak dan Kandungan Lemaknya

8 Jenis Minyak Masak dan Kandungan Lemaknya

minyak

Minyak masak adalah bahan yang paling penting ketika memasak. Namun, tahukah anda ada pelbagai jenis minyak masak sebenarnya?

Ketika memasak dengan minyak, tidak semua minyak akan memberikan hasil dan rasa masakan yang sama.

Minyak adalah asas untuk banyak resipi kegemaran dan memainkan peranan penting dalam pelbagai teknik memasak, dari menumis dan menggoreng hinggalah ke memanggang.

Walaupun banyak resipi menentukan minyak mana yang akan digunakan, percaya atau tidak, anda mungkin benar-benar mendapat makanan yang unggul dengan bereksperimen dengan sesuatu yang lain daripada yang diminta.

Oleh itu, mari kita lihat 8 jenis minyak masak yang berbeza dan kandungan utama minyak.

1. Minyak canola

minyak masak

Minyak biasa ini diekstrak dari tanaman rapeseed. Rasa neutral dan asap yang banyak ketika memasak menjadikannya pilihan yang baik untuk menggoreng, menumis, dan membakar.

Ia juga digunakan untuk membuat marjerin. Minyak canola mempunyai asid alpha-linolenic (ALA), yang mana badan anda menukarkannya menjadi asid lemak penting.

Itu menjadikannya makanan tambahan yang baik untuk diet vegetarian.

2.Minyak zaitun

minyak masak

Buah zaitun dihancurkan untuk menjadikan minyak ini wangi dan berwarna hijau atau kuning.

Minyak zaitun extra virgin adalah yang paling halus dari semua jenis minyak zaitun dan ia mempunyai titik asap terendah.

Ia juga sihat untuk jantung. Botol yang hanya dilabel “minyak zaitun” adalah campuran minyak dara halus dan tambahan.

3. Minyak kelapa

minyak masak

Ini adalah lemak tepu, jadi sering dijual dalam bentuk padat. Minyak kelapa yang tidak dimurnikan dapat digunakan sebagai pengganti mentega dalam penaik, dan mempunyai rasa kelapa yang lebih kuat.

Minyak kelapa halus boleh digunakan untuk menggoreng atau menumis, dan ia mempunyai titik asap yang lebih tinggi.

Gunakan dengan berhati-hati, kerana minyak ini tinggi lemak tepu.

4. Minyak sayuran

Ini biasanya minyak campuran yang neutral. Maklumat pemakanannya berbeza-beza bergantung pada campuran tertentu.

Selalunya ia terdiri daripada campuran minyak kacang soya, sawit, bunga matahari, bunga saff, dan canola.

Ia biasanya mempunyai titik asap sederhana tinggi dan serba boleh untuk digunakan dalam pelbagai jenis masakan.

5. Minyak avokado

Minyak ini mempunyai aroma yang manis dan cukup sihat untuk anda.

Ia mengandungi terutamanya asid lemak tak jenuh tunggal yang dapat membantu menurunkan keradangan.

Ia juga mempunyai titik asap yang tinggi, menjadikannya baik untuk menggoreng dan membakar.

6. Minyak bunga matahari

Adela Sunflower Oil 2kg - Tesco Groceries

Ini berasal dari biji bunga matahari. Ini adalah minyak halus yang mengandungi asid lemak omega-6.

Ia baik untuk kesihatan jantung anda dan dapat mengurangkan keradangan.

Ini terutamanya mempunyai lemak tak tepu, dan titik asapnya tinggi. Cari versi tinggi oleiknya untuk meraih semua faedah dari minyak ini.

7. Minyak kacang

Peanut Oil(id:10302762). Buy Malaysia Cooking Oil, Vegetable Oil, Refined Edible Oil - EC21

Ia menyihatkan jantung dan rasanya neutral. Minyak kacang halus mempunyai titik asap sederhana tinggi dan biasanya digunakan untuk menggoreng.

Anda juga boleh menemui minyak kacang yang tidak diproses, walaupun agak jarang. untuk menjumpainya.

8. Minyak bijan

MINYAK BIJAN / NONA Sesame Oil (14Oml) | Shopee Malaysia

Minyak masak biasa yang terdapat dalam banyak resipi Asia, minyak bijan kaya dengan jumlah lemak tak tepu yang agak tinggi iaitu 44 peratus.

Minyak bijan ini berbau lembut dan boleh menjadi tengik lebih cepat daripada minyak lain, jadi anda harus menyimpannya di dalam peti sejuk.

KANDUNGAN MINYAK MASAK

Minyak masak mengandungi tiga jenis lemak: tepu, tak jenuh tunggal dan tak jenuh ganda.

1. Lemak tepu

Ada sebabnya mentega atau lemak dari panggang periuk anda kekal dalam keadaan separa pepejal pada suhu bilik. Lemak mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen, dan dalam hal lemak tepu, mereka mengandungi banyak atom hidrogen yang terikat bersama dengan rantai karbon.

Minyak masak yang tinggi lemak tepu tetap dalam keadaan separa pepejal pada suhu bilik, yang menjelaskan mengapa minyak kelapa (yang mengandungi 92 persen lemak tepu) masuk ke dalam balang dan memerlukan panas untuk berubah menjadi cecair.

Contoh minyak masak yang tinggi lemak tepu termasuklah:

 • minyak kelapa
 • minyak sawit
 • minyak kelapa sawit

2. Lemak tak jenuh tunggal


Tidak seperti lemak tepu, lemak tak jenuh tunggal mempunyai atom hidrogen lebih sedikit dan mempunyai ikatan karbon tunggal, juga disebut ikatan berganda. Kehadiran ikatan menjadikan lemak ini cair pada suhu bilik dan padat ketika sejuk.

Contoh minyak masak yang tinggi lemak tak jenuh tunggal termasuklah:

 • Minyak avokado
 • Minyak canola
 • Minyak zaitun
 • Minyak kacang
 • Minyak safflower
 • Minyak bunga matahari

3. Lemak tak jenuh ganda

Walaupun lemak tak jenuh tunggal mempunyai satu ikatan berganda, lemak tak jenuh ganda mengandungi dua atau lebih ikatan berganda. Lemak tak jenuh tetap kekal cair walaupun sejuk.

Terdapat dua jenis lemak tak jenuh ganda: asid lemak omega-3 dan asid lemak omega-6. Asid lemak omega-3 kebanyakannya dikaitkan dengan ikan berlemak, seperti salmon, dan biji rami. Kacang soya, kacang walnut, biji bunga matahari dan biji labu semuanya mengandungi asid lemak omega-6.

Contoh minyak masak yang tinggi lemak tak jenuh ganda termasuklah:

 • Minyak jagung
 • Minyak flaxseed
 • Minyak limau gedang
 • Minyak kacang soya

TIPS MEMILIH MINYAK MASAK YANG TERBAIK UNTUK KESIHATAN ANDA

Sebagai peraturan umum, pilih minyak masak yang tinggi lemak tak jenuh tunggal atau tak jenuh ganda. Ini disebabkan oleh manfaat kesihatan mereka dan kesan negatif lemak tepu terhadap kesihatan jantung.

1. Elakkan lemak tepu

Lemak tepu boleh menyebabkan kolesterol tinggi dan menyebabkan penyumbatan berbahaya yang memutuskan bekalan darah ke organ penting seperti jantung dan otak.

Inilah sebabnya mengapa diet tidak sihat, khususnya lemak jenuh yang tinggi, membuat anda berisiko terkena serangan jantung dan strok.

Persatuan jantung di luar negara mengesyorkan makan hanya 13 gram lemak tepu setiap hari, dan mereka juga mencadangkan penggunaan minyak yang mempunyai kurang daripada empat gram lemak tepu setiap sudu dan bebas daripada minyak hidrogenasi atau lemak trans.

Contohnya, satu sudu mentega mempunyai lapan gram lemak tepu.

2. Gunakan lemak tak jenuh tunggal dan tak jenuh ganda

Daripada memasak dengan minyak lemak jenuh tinggi, pilihlah minyak sayuran berasaskan tumbuhan, seperti alpukat atau zaitun. Minyak ini mengandungi lemak tak jenuh tunggal atau lemak tak jenuh ganda yang tinggi.

Apabila dimakan secara sederhana, lemak tak jenuh tunggal dan tak jenuh ganda dari tumbuh-tumbuhan dapat membantu menurunkan kadar trigliserida dan kolesterol LDL (buruk).

Tahap kolesterol darah yang tinggi dapat menyumbat atau menyekat arteri di saluran darah anda, meningkatkan risiko strok dan kardiovaskular anda.

Minyak masak dengan kadar tak jenuh tunggal dan tak jenuh ganda tinggi juga memberikan nutrien yang diperlukan untuk kesihatan sel.

Lemak tak jenuh ganda adalah asid lemak penting, yang bermaksud anda memerlukannya berfungsi. Tetapi, badan anda tidak menghasilkan asid lemak omega-3 dan omega-6 sendiri, jadi anda mesti mendapatkannya dari makanan yang anda makan.

Lemak tak jenuh ganda membantu menghasilkan hormon yang membantu fungsi tubuh setiap hari seperti pembekuan darah dan pergerakan otot.

Terdapat beberapa jenis asid lemak omega-3 dan omega-6, walaupun minyak masak berasaskan tumbuhan mengandungi dua jenis utama: asid alpha-linolenik (ALA) dan asid linoleat (LA).

ALA adalah asid lemak omega-3 yang terdapat dalam minyak sayuran, minyak walnut dan minyak biji rami. LA adalah asid lemak omega-6 yang terdapat dalam minyak safflower, soya, bunga matahari, walnut dan jagung.

Kami berharap semoga artikel ini dapat memberi manfaat buat anda dan anda dapat memilih yang terbaik untuk kegunaan harian anda.

Sumber:

https://www.webmd.com/diet/types-of-cooking-oils#2

https://integrisok.com/resources/on-your-health/2021/april/different-cooking-oils-and-their-health-benefits

error: Content is protected !!