homestay cameron highland

Cameron Highland adalah tempat percutian yang popular, jadi semestinya terdapat banyak homestay Cameron Highland untuk anda inap jika anda ke sana.

Tanah tinggi Cameron Highland yang mula diterokai pada tahun 1885 ini memiliki keindahan yang berbeza daripada kebanyakan destinasi pelancongan yang terdapat di Malaysia dengan ketinggiannya dari 1200 ke 2000 meter dari paras laut menjadikan ia sebuah destinasi indah yang jauh dari ketegangan kota.

Disebabkan keindahan dan udara segarnya, ramai warga kota yang memilihnya sebagai destinasi pilihan untuk bercuti bersama keluarga. Maka, banyaklah homestay yang tumbuh macam cendawan di Cameron Highland ini.

Untuk memudahkan anda membuat pilihan, kami telah menyenaraikan 8 homestay Cameron Highland yang menarik dan selesa untuk menjadikan percutian anda di sini penuh dengan kesempurnaan.

1. Homestay Ghazzi’s Suite Cameron Highland

Ghazzi’s Suite Cameron Highland adalah sebuah apartmen dengan 2 bilik tidur untuk 6 orang. Apartment yang terletak di Bukit Emas Cameron ini dihias ringkas dan menggabungkan warna-warna ceria di beberapa sudut.

Apartment dengan style homestay yang selesa ini juga mempunyai ruang balkoni yang dapat dijadikan tempat bersantai untuk menikmati udara segar sambil menikmati kehijauan.

Sudut dapur pula lengkap dengan berbagai kemudahan memasak moden menjadikan penginapan anda selesa di rumah.

Setelah menikmati bbq, anda dapat memenuhi masa percutian dengan bermain golf atau mendaki bukit. Suka membeli-belah? Pasar Malam Brinchang terletak tepat di hadapan apartmen.

Harga: Dari RM300 + Semalaman

Alamat: Dataran Barrington, Bukit Emas Cameron, 39000 Cameron Highland

2. Sekata Apartment Comfortable Cameron Highland Homestay

Nikmati suasana yang menyegarkan bukan hanya dari alam sekitarnya tetapi juga dariapartment yang agak baru, semuanya segar di Sekata Apartment.

Hiasan dalaman penginapan ini juga menyegarkan, dilengkapi dengan moden dengan lampu yang terang menjadikan penginapan lebih santai.

Disebabkan suasana apartment ini damai dari gangguan, menginap di Sekata Apartment dapat memberikan anda ketenangan dengan bersama-sama ahli keluarga anda.

Dapur lengkap dengan semua keperluan untuk memasak. Makanan yang dimasak panas dapat dinikmati sambil menikmati pemandangan dari ruang balkoni di homestay ini.

Harga: Dari RM296 + Semalaman

Alamat : Jalan ODP 2, Taman Ringlet, 39000 Ringlet, Pahang

3. Nazmi & Linda Cameron Homestay

Bersih, kemas, selesa dan lengkap, tidak mengganggu di rumah, menginap di Nazmi & Linda Cameron Homestay pasti dapat menjadikan percutian anda 2 kali lebih baik.

Lokasinya, terletak di seberang pasar malam yang dapat diakses hanya beberapa lokasi dari penginapan. Setelah membeli semua yang menarik di sini, anda boleh menggunakan kemudahan memasak dapur yang lengkap untuk memasak makanan panas.

Setelah berpuas hati dengan seluruh apartmen, anda boleh merancang untuk pergi ke Boh Tea Plantation yang terletak hanya 3.5 km dari homestay. Anda juga boleh memilih untuk menikmati udara segar di taman yang indah ini.

Harga: Dari RM250 + Semalaman

Alamat: SII-1-10 Somersquare Golden Hill Street Golden Hill 10, Cameron Golden Hill, 39000 Cameron Highlands

4. Arundina Cameron Highland

Dikelilingi oleh tanaman hijau, Arundina Cameron Highland dapat membawa jiwa anda ke dalam dunia kedamaian dan kesegaran. Di dalam bilik, anda dapat merasakan sentuhan alam dari lantai kayunya dan pemandangan dari tingkap dan balkoni cukup indah.

Anda juga boleh bersantai di kawasan taman yang telah dihiasi dengan berbagai pohon sambil menghirup udara segar dan menyajikan telinga dengan suara mata burung.

Bagi anda si ulat buku, ini mungkin merupakan tempat penginapan kegemaran anda, kerana Arundina Cameron Highland juga menyediakan ruang perpustakaan dengan pelbagai bahan bacaan. Tidak akan menjadi satu bosan jika tinggal di sini.

5. The Woodz X Vintage

The Woodz X Homestay menawarkan pemandangan gunung. Hotel ini menyediakan tempat penginapan dengan balkoni, sekitar 1.4 km dari Kuil Sri Thandayuthapani Swami. Hotel ini berjarak 1,7 km dari Lembah Cactus dan menawarkan WiFi percuma.

Apartmen ini mempunyai 3 kamar tidur dan dapur kecil dengan microwave dan cerek. TV dengan saluran kabel juga disediakan.Sekiranya anda ingin menerokai kawasan ini, aktiviti mendaki boleh dilakukan di kawasan sekitarnya.

Alamat : The Woodz Vintage Homestay, Jalan Golden Hills 11, Taman Cameron Golden Hills, 39000 Cameron Highlands, Pahang, 11, Jalan Sungai Ruil, Brinchang, 39000 Brinchang, Pahang

6. BRICKS Home Stay

Blocks homestay terletak di Golden Hills, di Tanah Tinggi Cameron! Baru-baru ini mengumpulkan 3 bilik dan 2 bilik air loteng.

Ia hanya 5 minit perjalanan ke Tanah Rata dan Brinchang. Sangat dekat untuk anda ke bandar. Penginapan ini sangat sesuai untuk majlis keluarga dan perjumpaan!

Alamat : Blok SII-3A-06, Jalan Golden Hills 9, Taman Cameron Golden Hills, 39000 Cameron Highland, Pahang  

7. Puncak Arabella

Apartment ini terletak di Puncak Arabella Tanah Rata Cameron Highlands. Apartment 2 unit setempat ini mempunyai unit khas untuk muslim di tingkat 1 dan 2.

Apartment ini mempunyai 3 bilik, 2 bilik air, ruang tamu, ruang makan, dapur basah dan kering. Ia juga mempunyai kemudahan memasak dan makan serta kemudahan Astro & Wifi.

Lokasi Puncak Arabella ini adalah di Tanah Rata, mempunyai pemandangan Gunung Brinchang dan MARDI yang menarik dari dalam apartment. Semua homestay adalah untuk muslim sahaja.

Keluasan 1100 kaki persegi untuk unit tingkat 1 manakala keluasan 1100 kaki persegi untuk unit tingkat 2.

Harga : RM250 ke atas mengikut tarikh.  

8. Melati Homestay

Homestay Melati yang sebelumnya dikenali sebagai MZ Homestay adalah salah satu homestay yang terletak di perkampungan Melayu Taman Sedia di tanah tinggi Cameron.

Ia mula beroperasi sepenuhnya pada tahun 2007, dan diuruskan oleh pemiliknya En. Mahpot dan isterinya Pn. Zawiyah. Lokasinya yang strategik terletak di antara Tanah Rata dan Brinchang, memudahkan penyewa untuk mengunjungi tempat-tempat menarik yang berdekatan.

Kawasan sekitarnya dikelilingi oleh ladang strawberi yang diusahakan oleh pengusaha Melayu, seperti Strawberry KHM, Opah Strawberry dan YZ Agro Strawberry di mana drama “Vanilla Coklat” dipersembahkan. (Jarak berjalan kaki dari Melati Homestay).

Alamat : No 15 Kampung Taman Sedia, Tanah Rata, 39000, Pahang

Banyak homestay di Cameron Highland yang menarik untuk percutian keluarga yang luarbiasa bukan? Masing-masing berlawan untuk menyajikan pemandangan yang sukar untuk dilupakan. Anugerah keindahan alam semula jadi yang dimiliki Cameron Highland menjadikan ia pilihan ramai para pelancong. Selamat bercuti.

Source :

https://www.maisinggah.com/homestay-di-cameron-highland/

https://cari-homestay.com/comfortable-cameron-highlands-homestay-guaranteed-best-price/

https://cari-homestay.com/best-homestay-in-cameron-highlands/

Summary
8 Homestay Cameron Highland Yang Selesa
Article Name
8 Homestay Cameron Highland Yang Selesa
Description
Cameron Highland adalah tempat percutian yang popular, jadi semestinya terdapat banyak homestay Cameron Highland untuk anda inap jika anda ke sana.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: