Now Reading
8 Aktiviti Menarik di Sunway Lagoon, Taman Tema Air Terbaik Di Malaysia

8 Aktiviti Menarik di Sunway Lagoon, Taman Tema Air Terbaik Di Malaysia

sunway lagoon

Sunway Lagoon terletak di Petaling Jaya – sebuah bandar elit yang berkembang pesat – kira-kira 15km dari barat daya pusat bandar Kuala Lumpur.

Dengan pelbagai jenis aktivit air dan juga banyak aktiviti di tanah kering, terdapat beberapa cara yang lebih baik untuk menghabiskan sehari anda berbanding dengan menyejukkan diri di Sunway.

Gelongsor air yang berputar-putar, tunggangan ‘sungai’ buatan manusia, pantai selancar, kolam berombak, kapal lanun berputar 360 ° , ini adalah antara senarai tarikan yang menyeronokkan di taman yang seluas 80 ekar ini.

Ia dibina di tapak bekas lombong bijih timah dan kuari. Ketika ia dibuka pertama kali, keistimewaan taman tema ini ialah gelongsor airnya dan pantai selancar buatan manusia yang terbesar di dunia.

Mari lihat aktiviti-aktivit menarik yang boleh anda lakukan di Sunway Lagoon, yang pasti akan menarik minat anda untuk mengunjunginya.

1. African Python Water Slide

Sunway Lagoon - 6 In One Theme Park For The Ultimate Experience

Di taman tema air Sunway Lagoon, ‘taman permainan’ African Python Water Slide ialah zon yang paling popular.

Simulator papan gelungsur yang pertama di Malaysia, Flow Rider, mendapat sambutan yang paling hangat. Di sini, peluncur dapat menunjukkan kemahiran mereka yang sering digunakan dalam pertandingan semasa sesi meluncur  diadakan pada hujung minggu di kolam berombak.

Tunggangan lain yang popular termasuklah Cabaran Congo – gelongsor air enam lorong yang mencapai kelajuan hingga 40km sejam – sementara para pencari keseronokan mengemari untuk berputar di gelung Python Afrika sebelum mereka keluar daripada tabung-tabung besar.

2. Extreme Park

Sunway Lagoon | Berseronok Di Taman Tema Air Popular Malaysia

Extreme Park Sunway Lagoon merupakan tempat yang baik untuk anda yang sukakan aktiviti lasak.

Ia mempunyai arena memanah dan arena bola cat serta kenderaan semua medan, dinding memanjat batu dan go-karting, golf dan aktiviti lain.

Selain itu, sukan air, termasuk aktivit menyelam dan tunggangan katapel tertinggi di Asia – G-Force X – juga boleh anda lakukan di tempat ini.

Extreme Park ini juga mempunyai perjalanan rubah terbang terpanjang di Malaysia (206m) dan pengunjung boleh melakukan lompatan yang sangat mendebarkan dengan lompatan bungee pertama di negara ini.

3. Bungee Jumping

Bungee Jumping Sunway Lagoon Park Bandar Sunway Kuala Lumpur Malaysia

Bungee Jumping Sunway Lagoon adalah aktiviti bungee jumping yang pertama diperkenalkan di Malaysia secara rasmi.

Aktiviti ini mencabar anda untuk melompat dengan penuh kepercayaan pada diri anda sendiri dari platform setinggi 21 meter di jambatan gantung yang terpanjang di Malaysia.

Selamlah kepala terlebih dahulu ke dalam kolam di bawahnya, tetapi pastikan anda memberitahu kakitangan bahawa anda ingin menjalankan lompatan yang tidak basah jika anda tidak mahu seluruh baju anda basah.

5. Cameroon Climb Water Slide

Cameroon Climb Water Slide at Sunway Lagoon - YouTube

Dikenali sebagai slide tube berkembar pertama di dunia, Cameroon Climb Water Slide mendorong pelampung anda ke kejatuhan 15 meter yang curam.

Sekiranya aktiviti ini tidak cukup mendebarkan, ia juga akan tiba-tiba menarik anda kembali sehingga 8 meter ke atas.

Anda boleh melakukan aktiviti ini sehingga 2 orang pada satu masa kerana tiub berkembarnya dicipta untuk 2 pengguna pada satu masa. Lebih menarik bukan jika melakukan aktiviti ini bersama rakan anda?

6. Lost City of Gold Scream Roller Coaster

Pin on Reference for 3-Point Perspective Design

Bersedialah untuk menjerit dan ekspresikan ketakutan anda terhadap ketinggian di roller coaster ini.

Dikhaskan dengan lekuk dan titisan tajam serta terowong yang gelap gelita, Lost City of Gold Scream Roller Coaster ini pasti tidak akan mengecewakan pengunjung berani yang datang ke taman tema ini.

Ketinggiannya akan mencabar keberanian anda. Aktiviti ini seronon dilakukan bersama keluarga dan rakan-rakan anda, barulah dapat lihat ketakutan sebenar masing-masing!

7. Kubarango Water Slide

sunway-lagoon-kubarango - Goticket.my

Terletak di Lost Lagoon Nickelodeon, Kubarango Water Slide ini pasti akan memberikan anda pengalaman gelungsur air yang mendebarkan.

Gelungsur air ini sangat pantas, dan menyeronokkan. Anda pasti akan mencuba sekali lagi setelah anda bermain gelungsur air ini untuk pertama kali.

8. Flow Rider

E-Wen Hooi: Bracing the Waves in Sytle on the Flow Rider @ Sunway Lagoon

Tangkapkan ombak seperti peluncur yang benar tanpa melakukannya di  pantai! FlowRider Sunway Lagoon ialah simulator meluncur yang pertama di Malaysia.

Para peluncur air yang meminati pelbagai jenis gelombang air pasti akan teruja dengan aktiviti air ini. Sekiranya anda ingin tahu, aktiviti ini juga sangat sesuai bagi mereka yang baru ingin mencuba aktiviti luncur air.

Oleh itu,jangan risau jika anda tidak pernah mencuba meluncur sebelum ini.

Setelah membaca artikel ini, anda bolehlah cuba aktiviti-aktiviti di atas sekiranya anda berkunjung ke Sunway Lagoon kelak. Jangan lupa untuk bawa keluarga anda ataupun rakan-rakan sekali untuk menikmati aktiviti-aktiviti yang menyeronokkan di Sunway Lagoon.

Sumber:

https://www.kuala-lumpur.ws/attractions/sunway-lagoon-theme-park.htm

https://wonderfulmalaysia.com/attractions/fun-and-adventure-at-sunway-lagoon.htm

error: Content is protected !!