Now Reading
8 Airbnb Melaka Yang Unik Untuk Penginapan Anda

8 Airbnb Melaka Yang Unik Untuk Penginapan Anda

airbnb melaka

Airbnb sering menjadi pilihan penginapan ketika percutian selain hotel dan resort. Oleh itu, pada perkongsian kali ini, kami akan kongsikan dengan anda mengenai Airbnb Melaka.

Sebut sahaja Melaka, apa yang berlegar di minda rakyat tempatan adalah Melaka sebagai satu bandar bersejarah yang terkenal.

Kaum peribumi, peneroka,dan pedagang Melayu dari China, India dan negeri-negeri Arab, serta tempoh pengaruh kolonial yang kontroversial telah membentuk kebudayaan di Melaka.

Melaka memang bukan sebuah bandar yang sangat besar, namun jalan-jalannya yang dipenuhi dengan seni jalanan dan permata seni bina boleh membuatkan anda menghabiskan masa berjam-jam untuk menjelajahi kota bersejarah ini.

Jadi, bagi mereka yang tengah merancang untuk bercuti di Melaka, di sini kami kongsikan 8 Airbnb Melaka yang unik untuk anda kunjungi semasa bercuti di sini nanti.

1. Oasis Joti

Oasis Joti terletak di Jalan Kampung Kuli, Melaka dan di atas sebuah kafe di tingkat bawah bernama Alley No. 5. Tempat penginapan ini bergaya tradisional dengan balkoni besar untuk anda menikmati pemandangan jalan lama Melaka.

Ia juga membolehkan anda memiliki seluruh tingkat atas untuk diri sendiri yang lengkap dengan bilik mandi.

Berdasarkan ulasan para tetamu yang pernah menginap di sini, tuan rumah tempat ini sangat peramah dan banyak membantu. Harganya juga berpatutan iaitu dari RM 179 untuk satu malam.

2. Backrow @ A Famosa

No photo description available.

Backrow terletak Jalan Kemus, Simpang Empat, 78000 Alor Gajah, Melaka dan di dalam resort golf. Apa yang istimewa mengenai tempat penginapan ini ialah ruang luarannya yang luas dan dilengkapi dengan kolam renang peribadi, kerusi santai di tepi kolam renang, sofa, kerusi berlengan dan meja makan di bawah kawasan tertutup.

Backrow juga terletak berhampiran safari haiwan, taman air dan pusat membeli-belah, menjadikannya lokasi yang sempurna bagi mereka yang menyukai pelbagai aktiviti.

Harga RM 789 mungkin agak mahal namun sudah jelas ia sangat berbaloi, lagi-lagi dengan rekomendasi yang ia sesuai untuk 6 orang anda sekeluarga.

3. Backyard Rio Melaka (Loteng)

Backyard Rio terletak di Lorong Bukit Piatu 19, Kampung Jawa, 75100 Melaka. Ia berada di tepi sungai Sungai Melaka.

Backyard Rio menampilkan seni bina dan reka bentuk dalaman yang unik dan percikan warna-warna terang di seluruh ruang. Ia juga mempunyai hiasan cahaya moden, tempat tidur kanopi, rak hiasan, dan banyak ruang di dalam rumah.

Ini adalah tempat yang sesuai untuk anda, sekiranya anda mencari kelainan dalam reka bentuk dalaman. Harganya pun berpatutan iaitu RM 253 semalaman.

4. Santorini @ Kota Laksamana

Tidak ada masalah jika anda tidak dapat pergi ke Greece buat masa ini kerana anda boleh menikmati Melaka dan Santorini pada masa yang sama! Santorini terletak di 17, Jalan Taman Kota Laksamana 5, Taman Kota Laksamana, 75200 Melaka.

Ia dihiasi hanya dengan warna biru dan putih di seluruh rumah. Selanjutnya, pemandangan latar Santorini menghiasi dinding dalaman, sehingga nampaknya anda benar-benar berada di Santorini. Harga untuk semalam adalah dari RM 401.

5. Pemandangan Sungai Leju Melaka

Rumah penginapan ini berada di alamat 21, Lorong Jambatan, Jalan Kampung Pantai, Kampung Pantai, Kampung Tengkera Pantai Dua, 75100 Melaka. Ia terletak di dalam Tapak Warisan Dunia UNESCO yang menghadap langsung ke Sungai Melaka.

Tempat penginapan ini mempunyai tingkap kayu lama, dinding asli dengan cat yang mengelupas atau pudar, lantai simen berlapis, dan campuran kayu asli dan kayu yang ditambak.

Ia sebenarnya telah diubahsuai dengan teliti agar sesuai dengan keperluan hidup moden sambil mengekalkan keasliannya sebanyak mungkin. Harganya pula adalah RM241 semalam.

6. Rimba Hang Kasturi, Kediaman Warisan Melaka

Rimba Hang Kasturi telah diubahsuai dari kedai lama dan kini ia menawarkan kolam renang peribadi, ruang makan berkonsep terbuka dan dapur kecil, halaman luar dan dalam, dan beberapa bilik tidur.

Ruangan di tempat penginapan ini mempunyai gaya campuran tradisional dan moden dengan apabila banyak cahaya masuk, menjadikannya seperti tempat percutian mini dari kota.

Rimba Hang Kasturi terletak di Tapak Warisan Dunia UNESCO dan di alamat 70, Jalan Hang Kasturi, 75200 Melaka. Anda boleh menginap di sini dengan harga dari RM 1,101 semalam dan mampu memuatkan hingga 14 orang.

7. Melaka Jonker Vintage Eleven Villa

Melaka Jonker Vintage Eleven Villa juga terletak di Tapak Warisan Dunia UNESCO di alamat 11 Jalan Tokong, 75200 Melaka.

Dengan harga RM 996 semalam, anda boleh menikmati kolam renang dan jakuzi di dalam vila, taman gantung dan ruangan dalaman yang merupakan gabungan sempurna dari ciri-ciri mewah moden dan lama Baba Nyonya.

Eleven Villa membuatkan anda seronok berada di dalamnya kerana ia cukup terang dan luas untuk anda tinggal di dalam rumah sepanjang hari.

8. English Cottage

English Cottage terletak di sebuah perkampungan Melayu iaitu di alamat Batu 7 3/4, Kampong Gangsa, Durian Tunggal, 76100 Melaka.

Meskipun di banglo kecil ini tidak ada banyak kemudahan, ia menawarkan pengalaman desa Malaysia yang asli kepada pengunjungnya. Ditambah lagi dengan keliling rumah yang ditumbuhi tumbuh-tumbuhan. Rasanya pasti tenang sekali!

Harganya juga berpatutan iaitu dari RM 216 semalam.

Akhir sekali,

Melaka ada banyak tempat makanan halal dan tempat-tempat cantik untuk anda mengambil gambar, jadi tidak hairanlah jika ramai yang ingin bercuti di Melaka. Diharapkan perkongsian ini dapat membantu anda untuk mencari airbnb yang sesuai untuk anda ketika bercuti di sini.

Sumber:

https://trip101.com/article/top-airbnbs-in-malacca-malaysia

https://tallypress.com/places-to-go/8-unique-airbnb-stays-malacca/

http://luxurybucketlist.com/malaysia/best-airbnb-in-melaka-heritage-home-vs-luxury-condo/

error: Content is protected !!