batu pahat

Daerah Batu Pahat adalah sebuah daerah di negeri Johor, Malaysia yang terletak di sebelah tenggara Johor Bahru. Batu Pahat adalah  kawasan bandar ke- 16 terbesar di Malaysia dari segi jumlah penduduk. Ia mempunyai penduduk majoriti iaitu Cina diikuti oleh orang Melayu dan India.

Bandar ini memperoleh nama Batu Pahat, yang bermaksud “batu pahat”, dari kuari berhampiran muara. Terdapat banyak teori mengenai asal usul nama ini.

Pada sekitar tahun 1456, tentera Siam, yang diketuai oleh Laksamana Awi Di Chu, berkemah di Batu Pahat sebelum menyerang Melaka.

Tempat Tarikan Pelancong di Batu Pahat

Berikut adalah beberapa tempat yang sering menjadi tarikan pelancong di Batu Pahat.

1. Jalan Lama Batu Pahat

Jalan Lama di Batu Pahat adalah suatu kemestian jika anda ingin berada dalam persekitaran malam yang mewah. Tempat komersial ini mempunyai bahagian luar yang paling unik dan canggih di bandar, malah dikenali sebagai Disneyland mini menurut penduduk tempatan. Ia terletak di antara Jalan Kluang, Jalan Parit Besar dan Taman Sri Jaya.

Tempat yang paling popular di sana adalah taman bumbung. Pengunjung boleh berjalan-jalan sebentar dan menikmati pemandangan dari atas bangunan sambil menjamu selera bersama keluarga. Restoran yang paling popular di semua tempat komersial ini ialah Carreto Oscc, yang terletak di tingkat dua (bumbung) blok 1.

2. Dataran Penggaram Batu Pahat

lawatan ke Batu Pahat tidak akan lengkap tanpa mendaftar masuk di mercu tanda bandar. Alun-alun ini mempunyai monumen dengan air pancut yang menggambarkan batu pahat famouse yang memberi nama bandar Batu Pahat.

Tugu ini diinspirasikan berdasarkan sejarah tentera Siam memahat batu di kampung Minyak Beku untuk mengumpulkan air minuman setelah dikalahkan oleh tentera Melaka pada abad ke-15. Tugu ini dibina di sini semasa perayaan abad ke-100 di bandar ini.

Pada hari-hari biasa, terdapat gerai di tepi jalan yang menjual makanan, minuman, dan juga mainan untuk anak-anak.

3. Kampung Segenting Batu Pahat

Kuil di Segenting, Batu Pahat terkenal dengan ikan yang menyentuh. Dari penduduk tempatan, mereka percaya bahawa menyentuh ikan arapaima ini akan membawa tuah kepada orang itu.

Tempat itu sendiri adalah perkampungan nelayan. Sekiranya anda bernasib baik, ikan-ikan akan berenang kepada anda setelah anda memasukkan tangan anda ke dalam kolam.

Perkampungan nelayan ini adalah tempat yang sempurna untuk orang yang memerlukan tempat percutian sebenar dari kehidupan bandar yang sibuk.

Sepanjang jalan menuju kuil, terdapat beberapa restoran di pinggir jalan yang terkenal dengan makanan laut mereka. Restoran makanan laut yang terkenal terdapat Restoran Makanan Thai Sea Front Lover Bridge Resort dan Restoran Makanan Laut Village Ship.

4. Wet World Batu Pahat Village Resort

Wet world Batu Pahat Village Resort adalah taman bertema air yang unik di bandar, anda dapat menikmati permainan dan gelongsor air yang menyeronokkan. Taman ini adalah satu-satunya taman air di Johor yang bertapak di kawasan seluas 44 ekar.

Taman ini juga dibina di sekitar Tasik Merdeka yang terkenal di bandar ini. Taman bertema air ini sesuai untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Jangan risau ibu bapa, duduk dan berehat dan biarkan anak-anak anda menikmati kesenangan yang selamat.

Tarikan yang terdapat di sini termasuk Menara Batu Pahat, Big Splash, Kiddy Pool, Wave Pool, Waterfall, Swan Boat, Lazy River, Dino Land, SPA Pool dan juga tempat memancing yang sangat besar.

5. Hutan Amenity Soga Perdana

Hutan Amenity Soga Perdana adalah salah satu hutan terpelihara dan tidak dieksploitasi oleh tangan-tangan manusia. Hutan rekreasi ini terletak sekitar 5 kilometer sahaja dari pusat bandar.

Ia dianggap sebagai tempat yang mudah dan selamat untuk dikunjungi kerana tidak terlalu jauh dari tempat tingga, yang terletak di sekitar kawasan perumahan.

Pastikan anda singgah dan nikmati keindahan alam ini sebelum menuju ke destinasi lain. Ia menyambut anda dengan banyak pemandangan alam yang tersembunyi yang meliputi lebih dari 49 hektar tanah dan ketinggian 600 kaki di puncaknya.

Anda pasti akan dapat merehatkan minda dan bersantai semasa berjalan kaki dengan tenang kerana kehijauan yang subur dikeliling.

6. Taman Rekreasi Tasik Y

Batu Pahat adalah sebuah bandar yang sesuai untuk percutian keluarga. Salah satu laman web yang terkenal ialah Taman Rekreasi Tasik Y. Terdapat banyak peralatan sukan untuk orang dewasa dan kemudahan hiburan untuk kanak-kanak di taman rekreasi ini.

Peminat sukan akan berjalan dan berjoging kerana trek yang dibina sangat tenang dan dikelilingi oleh pepohonan hijau yang rimbun. Lintasan dibina di sepanjang tepi tasik dengan persekitaran yang lebih tenang dan gembira untuk berjoging di sekitar tasik dengan udara segar.

Tetapi satu perkara yang perlu diingat aktiviti memancing di tasik adalah dilarang kerana kerosakan yang dilakukan terhadap alam sekitar.

7. Galeri Dato Onn

Dato Onn Jaafar diingati oleh penduduk tempatan kerana sumbangan beliau kepada kemerdekaan negara,  serta peranannya dalam  pembentukan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) dan Lembaga Pembangunan Industri Luar Bandar (RIDA).

Orang Johor sangat menganggap Onn Jaafar sebagai wira tempatan dan nasionalis. Dia juga bekas Menteri Besar Johor. Ucapan penghargaan kita kepada Onn Jaafar adalah dengan melangkah ke masa lalu dan mengetahui tentang kehidupannya di  Galeri Dato Onn.

Anda akan melihat pelbagai pameran seperti barang-barang peribadinya, gambar-gambar, dan artifaknya semasa melawat galeri.

Kesimpulan

Batu Pahat adalah sebuah bandar yang menawarkan banyak tarikan untuk semua orang baik pusat membeli-belah, pantai, ataupun hutan. Oleh itu, anda boleh mengunjungi Batu Pahat pada masa yang akan datang.

Sumber:

https://sgmytrips.com/batu-pahat-attractions

https://www.tripzilla.com/things-to-do-places-visit-batu-pahat-johor/75418

Summary
7 Tempat Tarikan Pelancong di Batu Pahat Yang Mesti Anda Lawati
Article Name
7 Tempat Tarikan Pelancong di Batu Pahat Yang Mesti Anda Lawati
Description
Daerah Batu Pahat adalah sebuah daerah di negeri Johor, Malaysia yang terletak di sebelah tenggara Johor Bahru. Batu Pahat adalah kawasan bandar ke- 16 terbesar di Malaysia dari segi jumlah penduduk. Ia mempunyai penduduk majoriti iaitu Cina diikuti oleh orang Melayu dan India.
Author
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: