menara kl

Sebagai rakyat Malaysia, anda pasti tahu mengenai Menara KL, bukan? Bangunan pencakar langit ini adalah salah satu kebanggaan negara Malaysia.

Menara Kuala Lumpur atau secara ringkasnya dipanggil Menara KL adalah menara telekomunikasi yang memberikan pemandangan bandar yang indah dan merupakan tarikan pelancongan yang menarik dan unik untuk pengunjung Malaysia.

SEJARAH PEMBINAAN MENARA KL

Menara KL | Spot Pemandangan Panoramik Terbaik Di Kuala Lumpur

Menara Kuala Lumpur ialah sebuah menara dengan ketinggian 515 meter dari aras laut. Menara Kuala Lumpur juga telah dirasmikan oleh bekas Perdana Menteri Malaysia iaitu Tun Dr. Mahathir bin Mohamad pada 1 Oktober 1996.

Pembinaan Menara Kuala Lumpur dilaksanakan dalam 3 fasa pembinaan. Fasa pertama dimulakan pada Oktober 1991 sehingga 15 Ogos 1992.

Fasa kedua pula bermula pada 12 Julai 1992 dengan pembinaan ditumpukan pada tapak menara dan tingkat bawah tanah. Kerja-kerja asas pembinaan dan aktiviti penanaman cerucuk selesai pada 15 April 1993.

Menara Telekomunikasi Kuala Lumpur ini merupakan menara telekomunikasi yang kelima tertinggi di dunia di belakang Menara CN di Kanada pada ketinggian 553m, Menara Ostankino di Russia setinggi 537m, Menara Shanghai di Negara China dengan 468m tinggi dan Borj-e Milad dengan ketinggian 435m di Iran.

Tambahan pula, reka bentuk menara ini yang unik direka oleh Kumpulan Senireka Sdn. Bhd. iaitu sebuah syarikat tempatan. Bentuknya yang tirus dan tinggi adalah keistimewaannya.

Bahan binaan menara ini adalah konkrit. Menara ini menjadi tumpuan pelancong kerana ia menyediakan banyak tempat reakreasi. Reka bentuk menara ini dipengaruhi oleh seni bina Islam, Jerman, Perancis dan tempatan.

Hiasan dalamannya pula dipengaruhi oleh seni bina Islam yang bercirikan gaya Muqarnas dari Esfahan, Iran. Seni reka dalaman yang bercirikan sentuhan Muqarnas ini dapat dilihat dengan ketara khususnya pada rekaan kubah kaca yang terdapat di lobi lif utama.

Kubah kaca yang terdapat adalah dalam tekstur yang agak kasar, ia mempunyai tujuh tingkat yang melambangkan 7 lapisan (petala) langit menurut Islam. Hiasan ini juga boleh dilihat di pintu masuk utama ruang legar dan dibawah kepala menara.

7 TEMPAT TARIKAN DI MENARA KL

Pelbagai tempat tarikan di Menara KL yang boleh anda sekeluarga kunjungi. Antaranya adalah seperti berikut:

1. Dek Pemerhatian

KL Tower Ticket Malaysia | Langkau Barisan dan Simpan Sehingga 10%

Dek Pemerhatian dalaman menawarkan pemandangan panorama Kuala Lumpur yang tiadatandingannya. Buka dari jam 9.00 pagi hingga 10.00 malam setiap hari sepanjang tahun, anda juga boleh melihat suasana Kuala Lumpur dengan lebih dekat melalui teropong yang diletakkan di sekitar kawasan dek pemerhatian ini.

2. Sky Deck / Sky Box

KL Tower & Observation Deck Tickets Price | Promotion 2020 | Traveloka

Mahukan pandangan mata burung yang lebih baik? Lihat Sky Deck yang terbuka, tempat tumpuan tertinggi di Menara KL.

Sekiranya anda merasa lebih berani, melangkahlah ke Sky Box, dan dapatkan gambar pemandangan bandar terbaik yuntuk Instagram.

Diilhamkan oleh Eureka Skydeck 88 di Melbourne, anda benar-benar dikelilingi oleh panel kaca yang terbentang dari Sky Deck, tanpa apa-apa di bawah anda melainkan beberapa inci kaca dan keluli.

3. Mini Zoo

KL Tower Mini Zoo Lokasi Terbaik Sempena Cuti Sekolah - Cikza com

Bagi peminat haiwan, mini zoo ini mesti dikunjungi.Mini zoo ini menempatkan pelbagai makhluk comel dari seluruh dunia, seperti meerkat, rakun, dan rubah dengan telinga kelawar, yang pasti akan membuat anda senang melihat betapa comelnya mereka!

4. Blue Coral Aquarium

Blue Coral Aquarium at KL Tower - Kuala Lumpur Aquarium

Jadilah seperti duyung dan terokai keajaiban Blue Coral Aquarium. Akuarium ini mempunyai pelbagai jenis makhluk laut yang berwarna-warni dan menarik seperti ikan kardinal, ikan clownfish, batu karang, rumpai lautn, bintang laut, ikan buntal dan spesies lain.

5. Atmosphere 360 

Top 10 Sky Dining in Kuala Lumpur – VisionKL

Bersantai dan nikmati makanan yang enak di Atmosphere 360, di mana anda dapat menikmati salah satu pemandangan matahari terbenam yang terbaik di Kuala Lumpur.

Lampu siling optik gentian restoran berputar memberikan ilusi makan di luar ruang bawah langit malam yang berbintang.

Menawarkan pelbagai pilihan makanan prasmanan untuk makan siang dan makan malam, anda dapat menikmati makanan mewah yang dibuat dengan teliti oleh chef menggunakan bahan-bahan segar. Menu à la carte dan koktel juga disediakan.

6. KL Forest Eco Park

KL Forest Eco Park - Bukit Nanas Forest Reserve - AnnaEvening

Sekiranya anda memerlukan rehat dari pencakar langit konkrit di bandar dan memerlukan sedikit alam semula jadi, anda tidak perlu ke luar bandar, Kuala Lumpur sebenarnya mempunyai hutan simpan sendiri tepat di dasar Menara KL.

Hutan Simpan Bukit Nanas adalah hutan simpan tertua yang diwartakan di negara ini, dan merupakan rumah bagi Pohon Jelutong yang wujud sejak hampir satu abad yang lalu. Meliputi kawasan seluas kira-kira 9.3 hektar, hutan hujan tropika adalah tempat selamat datang dari bandar.

Kami mengesyorkan Canopy Walk, yang membawa anda hingga 200 meter dari atas tanah!

7. XD Theater

XD Theatre Ticket @ Singapore Discovery Centre | Singapore - KKday

Pilih pengembaraan anda di Teater XD, di mana anda mempunyai beberapa pilihan simulasi 6D. Anda pasti ingin memegang tempat duduk anda sambil menjalani pengalaman interaktif yang menarik, lengkap dengan kesan pencahayaan dan angin.

Dengan hanya satu menara, anda boleh mengunjungi pelbagai tempat tarikan yang menarik. Seronok kan? Jadi jangan lupa ke Menara KL!

Source :

https://www.everything-kuala-lumpur.com/kuala-lumpur-tower.html

http://tahukeanda.blogspot.com/2012/02/sejarah-pembinaan-menara-kuala-lumpur.html

https://www.traveloka.com/en-sg/explore/activities/10-activities-probably-didnt-know-you-could-experience-kl-tower/48319

Summary
7 Tempat Tarikan di Menara KL Untuk Dikunjungi
Article Name
7 Tempat Tarikan di Menara KL Untuk Dikunjungi
Description
Sebagai rakyat Malaysia, anda pasti tahu mengenai Menara KL, bukan? Bangunan pencakar langit ini adalah salah satu kebanggaan negara Malaysia.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: