labuan

Labuan, sebuah pulau di Timur Malaysia,berjarak 6 batu (10 km) dari sebelah barat laut Borneo di Laut China Selatan. Melangkah masuk ke Teluk Brunei, ia kira-kiranya bersegi tiga. Bandar utamanya, Victoria, di pesisir tenggara, merupakan pelabuhan yang percuma dengan pelabuhannya yang mendalam dan terlindung dengan baik.Ia merupakan tempat penghantaran utama bagi negeri Brunei, Sarawak utara, dan sebahagian besar Sabah barat.

Pulau ini rendah dan bertani, serta mempunyai jaringan jalan raya yang luas dan lapangan terbang yang besar. Produk utamanya ialah getah, kopra, dan sagu. Pada tahun 1990, pulau ini diisytiharkan sebagai tempat percukaian oleh pemerintah Malaysia sebagai langkah pertama untuk mengembangkannya menjadi pusat kewangan luar pesisir.

Disebabkan oleh serahan pulau ini kepada British (1846) oleh sultan Brunei sebagai pangkalan untuk membanteras kegiatan melanin, Labuan menjadi jajahan mahkota pada tahun 1848. Setelah tempoh pemerintahan oleh Borneo Utara (1890–1906), ia dimasukkan ke dalam Negeri-Negeri Selat.

Pada tahun 1946 pulau ini menjadi sebahagian daripada jajahan Borneo Utara (sekarang Sabah), dan Victoria, yang dirobohkan semasa Perang Dunia II, dibina semula. Selama tempoh penentangan bersenjata Indonesia terhadap Malaysia (1963–66), Labuan ialah markas pasukan pertahanan Komanwel.

1. Mr Crab Seafood and Steamboat Restaurant

Mr Crab Seafood and Steamboat Restaurant - Restaurant - Labuan |  TravelMalaysia

Mr Crab Seafood and Steamboat Restaurant hanya dibuka selama beberapa bulan tetapi sudah menjadi buah mulut bandar (dengan semua alasan yang baik). Restoran ini dibina di atas panggung tepi sungai, ia juga menjadi rumah bagi buaya. Jangan bimbang, haiwan-haiwan ini tidak berbahaya.

Tukang masak menyediakan beberapa makanan laut segar yang mesti ditawarkan di Labuan.

Kami mengesyorkan Ketam Telur Asin Mentega Basah, Udang Kam Heong Mantis, Garoupa Goreng Tiga Rasa dan Sup Ketam Labu.

Melawati tempat ini dengan kumpulan yang lebih besar supaya anda berpeluang untuk mencuba hidangan makanan laut yang lebih banyak, kerana sesetengah hidangannya agak banyak.

2. Kampung Patau-Patau

5 Keunikan Kampung Air Patau-Patau 1, WP Labuan

Kampung Patau-Patau ialah sebuah perkampungan air di Labuan, rumah orang-orang Brunei. Rumah-rumah dibina di atas panggung dan dihiasi dengan warna-warna cerah.

Anda akan menjumpai penduduk tempatan menghabiskan masa mereka dengan bermain di air dan menyanyikan lagu di dermaga. Terdapat juga program inap desa yang khas bagi mereka yang ingin mengalami sedikit gaya hidup mereka.

3. Tanah Perkuburan Tentera Labuan

Tanah Perkuburan Perang Labuan - Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Luangkan sedikit masa untuk penghinaan yang tenang di Tanah Perkuburan Labuan.

 Perkuburan perang ini mengenangkan tentera Australia dan India yang tewas sejak Sandakan Death March.

Jangan bersangka bahawa kita tidak sabar untuk mengesyorkannya. Tanah perkuburan itu kelihatan seperti taman yang indah sekarang.

Terdapat banyak kubur yang tidak bertanda, dan anda wajar pergi ke sana untuk sekurang-kurangnya mengingati pembunuhan yang lazimnya diakibatkan oleh peperangan.

3. Ramsey Point

Ramsey Point – PulauLabuan.com

Di Ramsey Point yang terletak di tepi pantai, anda boleh bertualang dengan mencuba trip pengembaraan yang pendek tetapi manis yang bermula dari menara yang membawa anda hingga ke dasar pantai.

Semasa berada di pantai, anda akan menjumpai banyak gerai dan persembangan muzik langsung oleh penduduk tempatan. Makanan di sini murah dan hiburannya adalah percuma!

4. Pulau Rusukan Besar

Pulau Rusukan Besar - Island - Labuan | TravelMalaysia

Pulau Rusukan Besar mempunyai salah satu perairan yang paling jernih di Malaysia.

Di sini, anda dapat snorkeling ketika air surut dan mengagumi dengan karang yang banyak di bawahnya. Tangkap ikan berwarna-warni yang berenang berdekatan dengan anda dan meneroka dunia baharu di bawah laut.

Selain snorkeling, anda juga boleh berkayak, barbeque dan menginap di asrama pantai mereka selama satu atau dua malam.

5. Pulau Papan

Papan Island (Pulau Papan) | Labuan Tourist & Travel Guide | Malaysia

Pulau Papan terkenal dengan pesta pantai pada hujung minggu dan pemandangan matahari terbenam yang indah. Sukan air ekstrim juga ditawarkan di sini untuk para pencari kegembiraan.

Terdapat juga gerai makanan di sekitar pantai yang terawat dengan baik di mana anda boleh menikmati minuman dan makanan di tepi pantai yang murah. Psst, jika anda belum tahu, Labuan merupakan pulau bebas cukai jadi teruslah membeli-belah mengikut keinginan anda.

Sekiranya anda berminat untuk trekking, anda juga boleh meminta orang tempatan untuk membawa anda mengelilingi pulau di mana anda akan melihat gua, batu dan juga binatang liar.

6. Mortar Café

15092018 / Mortar Cafe Lounge, Labuan – DAILY SNIPPETS OF LIFE

 Tempat ini ialah kafe gabungan yang dimilik oleh pemaju Tiara Labuan Hotel dan direka oleh anaknya. Anda tidak dapat menjumpai kafe hipster  yang banyak di Labuan, jadi kafe ini adalah unik untuk pulau seperti Labuan.

Mereka menyajikan pelbagai hidangan tempatan yang lazat dan hidangan barat di menu. Tempat ini bagus untuk bersantai sambil membaca buku dan menikmati pemandangan waktu malam yang tenang.

7. Bangkai kapal bawah air Pulau Rusukan Kecil

14 Destinasi Percutian Yang Awesome Di Wilayah Persekutuan Labuan! - LIBUR

Labuan juga terkenal bagi mereka yang berminat untuk menyelam jauh ke dalam laut dan menemui beberapa bangkai kapal yang unik.

Terdapat empat bangkai kapal di Labuan dan setiap bangkai mempunyai perwatakan masing-masing yang tersendiri. Dua daripadanya dikenal pasti berasal dari Perang Dunia II sementara dua lagi berasal dari tahun 1980-an.

Anda tidak perlu menjadi penyelam profesional untuk mencuba penyelaman ini kerana terdapat juga bangkai yang sesuai untuk pemula.

Perhatikan bahawa terdapat sesetengah penyelam percayai bahawa bangkai kapal itu dihantui oleh hantu-hantu yang kehilangan nyawa ketika banduan yang berada di dalam kapal cuba melarikan diri.

Hanya satu cara untuk mengetahui lebih lanjut, iaitu menyelam dan melihat sendiri!

Semoga dengan perkongsian artikel ini dapat membantu anda melawat tempat menarik di Labuan kelak apabila anda pergi bercuti ke sana. Sesungguhnya, Labuan memang tempat yang sangat menarik dan cantik di Malaysia. Selamat bercuti!

Sumber:

https://www.britannica.com/place/Labuan

https://vulcanpost.com/619496/airasia-labuan-malaysia-best-places-to-travel/

Tagged: