Now Reading
7 Tempat Menarik di Desaru Untuk Dilawati

7 Tempat Menarik di Desaru Untuk Dilawati

desaru

Desaru ialah sebuah bandar tepi laut di negeri Johor yang terkenal dengan pantai dan tempat peranginannya yang mewah.

Perjalanan dari Singapura ke Desaru yang hanya mengambil masa beberapa jam menjadikannya sebuah lokasi yang sangat sesuai untuk bercuti dengan harga yang berpatutan semasa merehatkan diri daripada kehidupan di Singapura!

Ingin mengetahui apakah aktiviti yang perlu dilakukan di Desaru semasa anda berada di sini? Teruskan membaca artikel ini ya.

Perkampungan nelayan di Desaru ini ialah tempat yang baik untuk dimulakan jika anda sedang mencari makanan laut.

Terdapat pelbagai perkara menarik yang boleh anda lakukan sekiranya anda ke Desaru, Johor ini kerana Desaru memang sangat terkenal sebagai tempat tumpuan pelancong dari dalam dan luar negara. Antara perkara yang boleh anda lakukan di Desaru adalah:

 1. Menikmati masa bersama dengan keluarga pada waktu pagi di pantai
 2. Mendapatkan tunggangan yang mendebarkan di Kraken’s Revenge
 3. Berenang di salah satu kolam yang berombak terbesar di Asia Tenggara pada waktu pagi
 4. Mendapatkan tunggangan yang merehatkan diri di Sungai Penawar untuk melindungi daripada matahari
 5. Memanjakan diri rawatan spa
 6. Konsert di Pantai Desaru

Kini, mari kita lihat pula 7 tempat menarik untuk dilawati sekiranya anda ke Desaru nanti.

1. Ladang Burung Unta Desaru

80 Tempat Menarik di Johor (2021). Ketahui Sekarang!

Ladang Burung Unta Desaru di Teluk Ramunia mempunyai reputasi sebagai ladang burung unta yang terbesar di Malaysia.

Ladang ini mempunyai 300 ekor burung unta di dalam ladang buah.

Oleh itu, jika anda tidak pernah melihat salah satu burung terbesar yang tidak berterbang sebelum ini, inilah peluang anda!

Selepas lawatan yang bermaklumat di ladang, anda boleh melihat kedai cenderamata mereka yang menjual pelbagai jenis produk yang diperbuat daripada kulit telur burung unta !

2. Dash Outdoor Adventure

Dash Outdoors Desaru - Theme Park - Bandar Penawar | TravelMalaysia

Dash Outdoor Adventure mempunyai banyak aktiviti sukan air bagi semua peringkat umur. Aktiviti-aktiviti tersebut sesuai bagi acara membina pasukan atau hanya untuk berseronok dengan keluarga dan rakan-rakan!

Selain itu, mereka juga terdapat dua lokasi yang sangat dekat dengan pusat peranginan yang terletak di sepanjang pantai Desaru.

Semua peralatan mereka masih baharu dan berkualiti serta kakitangannya telah dilatih sepenuhnya dengan taraf antarabangsa dalam penggunaan peralatan!

3. Muzium Nelayan Tanjung Balau

Fishermen Museum - Muzium Nelayan Tanjung Balau, Tanjung Balau Traveller Reviews - Tripadvisor

Nama lain bagi muzium di tepi pantai ini ialah Muzium Nelayan dan diterjemahkan ke Fishermen Museum dalam Bahasa Inggeris.

Muzium ini terdapat beberapa galeri dengan paparan maklumat serta artifak kehidupan sebenar termasuk kapal dan jaring ikan!

4. Kampung Nelayan Tanjung Balau

Kampung Nelayan Tanjung Balau, Benut, Johor, Malaysia | Mapio.net

Desaru ialah rumah bagi kebanyakan perkampungan nelayan dengan teluk yang terlindung dan perairan cetek semula jadi.

Salah satu perkampungan nelayan ialah Desa Nelayan Tanjung Balau yang terletak di antara pantai Tanjung Buluh dan Desaru yang lebih terkenal.

Perkampungan ini mungkin kecil tetapi penerokaan di kampung ini akan memberikan anda perspektif baharu mengenai kehidupan harian nelayan. Nampaknya kehidupan mereka di sini agak perlahan!

5. Taman Buaya Teluk Sengat, Desaru

Taman buaya ini dibangunkan pada tahun 1979. Taman ini pasti merupakan tempat paling menyeronokkan untuk dikunjungi di samping memberi pengalaman dan pengetahuan kepada pengunjung tentang kehidupan spesies buaya.

Taman Buaya ini merupakan taman buaya terbesar di Semenanjung Malaysia dan ia menempatkan lebih daripada 1000 ekor buaya. Buaya tertua di sini ialah berumur 155 tahun, dan sesetengahnya dah berusia lebih dari 100 tahun.

Antara aktiviti-aktiviti yang terdapat di Taman Buaya ini adalah:

See Also
Sungai

 1. Menyaksikan penjaga buaya memberi makan buaya.
 2. Berpeluang memegang dan menyentuh anak buaya, malah boleh mendukung atau memeluknya di bawah pengawasan penjaga terlatih.

6. Firefly Valley Kota Tinggi

Bring the Whole Family to Firefly Valley Leisure Park, An Awesome Family-Friendly Destination in Kota Tinggi! - JOHOR NOW

Firefly Valley Kota Tinggi merupakan tempat kegemaran pelancong untuk merasai keindahan kunang-kunang yang berkelipan pada waktu malam dan pokok berembang yang dihiasi dengan kesan cahaya oleh kunang-kunang.

Lawatan perahu akan merentasi pokok berembang sepanjang Sungai Johor. Aktiviti ini bermula jam 7.00 malam dan berlangsung selama kira-kira 30 minit.

7. Desaru Fruit Farm

 Saiz kebun buah ini sangat besar, iaitu lebih 180 ekar dengan bilangan pokok buah-buahan yang ada di sini mencecah sehingga 300 ke 400 spesis.

Kebun buah ini sangat menarik untuk dikunjungi kerana terdapat pelbagai aktiviti menarik yang boleh anda lakukan di sini. Antara aktiviti-aktiviti yang boleh dilaksanakan di dusun buah-buahan ini adalah seperti:

 1. Tengok kebun buah dan pelbagai jenis pokok seperti pokok koko dan pokok durian belanda.
 2. Masuk ke kebun herba
 3. Melawat kawasan petting zoo
 4. Paintball
 5. GoKart
 6. ATV
 7. High Rope Course

Akhir kata, jangan lupa untuk bercuti ke Desaru bersama-sama dengan keluarga anda selepas tamat tempoh PKP nanti kerana terdapat pelbagai tempat menarik yang boleh anda kunjungi di Desaru. Pasti anda akan mendapat pelbagai pengalaman yang takkan anda lupakan di sana. Jadi, selamat bercuti kami ucapkan kepada anda semua yang membaca artikel ini!

Sumber:

https://desarucoast.com

https://www.sgmytaxi.com/what-to-do-in-desaru/

error: Content is protected !!