Now Reading
7 Tabiat Menurunkan Berat Badan

7 Tabiat Menurunkan Berat Badan

tabiat menurunkan berat badan

Lupakan diet yang berjanji boleh mencairkan lemak dalam beberapa hari dan fokus pada tabiat menurunkan berat badan di dalam post kali ini.

Jika anda mendapati bahawa anda bergelut untuk menurunkan berat badan, mungkin terdapat beberapa kebiasaan buruk yang menyebabkan perkara itu.

Apabila anda mula melakukan perubahan kecil dalam gaya hidup anda, anda akan mula melihat bagaimana ia boleh membantu mengurangkan berat badan anda.Berikut adalah beberapa petua untuk mendapatkan badan yang lebih langsing:

1. Tabiat menurunkan berat badan dengan perancangan yang betul

Anda memerlukan strategi bagi aspek pemakanan termasuklah hidangan dan makanan ringan anda. Bungkuskan snek yang sihat terutamanya bagi waktu-waktu tertentu yang membuatkan anda rasa lapar dan boleh tersasar daripada rancangan makan anda dengan mudah. Merancang pemakanan anda sebenarnya adalah salah satu perkara terbaik yang anda boleh lakukan untuk mengurangkan berat badan. Sekiranya anda tidak merancangnya, anda tidak akan melakukannya.

Tetapi, jangan lupakan senaman anda juga. Pastikan anda tidak bergantung pada senaman sahaja untuk mengurangkan berat badan. Mempunyai pemikiran bahawa anda boleh makan apa-apa sahaja dengan syarat anda akan bersenam di kemudian hari sebenarnya adalah ‘mind-set’ yang salah. Melakukan senaman sahaja hanya boleh menyebabkan penurunan berat badan yang sangat sederhana. Bagi menjadikan aktiviti bersenam sebagai satu aktiviti yang berkesan untuk menurunkan berat badan, gabungkannya bersama diet dan pelan pemakanan yang betul.

2. Tabiat menurunkan berat badan – Makan dengan mentaliti yang betul

Otak anda mengambil masa sekitar 20 minit untuk menunjukkan bahawa perut anda sudah penuh. Dengan makan sambil duduk, tanpa gangguan, dan menikmati makanan anda dengan baik, anda akan menajamkan isyarat dalaman tersebut yang menandakan jika anda lapar atau sudah berasa kenyang. Cuba kunyah makanan anda dengan betul dan minum banyak air semasa makan.

Anda juga boleh cuba menggunakan saiz pinggan yang lebih kecil, kerana makanan akan kelihatan lebih penuh dengan pinggan sebegini. Oleh itu, dengan perubahan saiz pinggan ini, anda secara mudahnya telah memperdaya mata dan otak untuk berfikir bahawa anda telah makan lebih banyak. Ini secara langsung akan membuatkan anda berasa cukup walaupun dengan makanan yang kurang.

3. Tambahkan pergerakan

Jika anda bukanlah seorang yang gemar melakukan pergerakan yang banyak secara semulajadi, kini anda boleh membuat perubahan dengan meningkatkan pergerakan anda. Buat pilihan yang dapat meningkatkan pembakaran lemak tanpa perlu berpeluh seperti berdiri dan berjalan-jalan apabila anda menggunakan telefon.

Selain itu, anda juga boleh turun dari perhentian bas satu hentian lebih awal atau menaiki tangga berbanding menaiki lif. Terdapat banyak perkara kecil yang boleh anda lakukan setiap hari bagi membakar kalori dan membantu menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Dengan meningkatkan aktiviti harian sedikit demi sedikit, anda tidak akan berasa susah untuk melakukan senaman sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari.

4. Buat perubahan yang sihat

Periksa semula tabiat makan dan pilihan makanan anda. Pilih bahan makanan berasaskan organik sebanyak yang boleh. Jika itu bermakna anda harus membeli buah buah-buahan dan sayuran kegemaran anda versi organik, lakukannya kerana ia satu perkara yang bagus.

Pilih makanan yang kurang dalam kalori, lemak, gula dan garam adalah cara paling mudah untuk mengurangkan berat badan tanpa perlu berdiet. Sebagai contoh, tukarkan roti putih kepada roti wholegrain, soda kepada air yang sihat, dan kacang masin kepada kacang yang tidak masin. Selain itu, gunakan beras perang kerana ia mengandungi fiber dan nutrien yang lebih banyak berbanding beras biasa. Bagi pilihan minyak masak pula, pastikan anda menggunakan minyak yang sihat seperti minyak kanola, minyak zaitun mahupun minyak sayur-sayuran.

5. Dapatkan tidur yang mencukupi

Sama ada anda tidur terlalu banyak atau terlalu sikit, ini adalah tidak baik untuk kesihatan atau bentuk badan anda. Kekurangan tidur boleh mengganggu hormon leptin dan ghrelin yang mengawal selera makan, dan ini bermaksud bahawa anda mungkin cepat berasa lapar. Malah, anda juga mungkin lebih mudah mempunyai tingkah laku pemakan yang buruk. Biasanya, masalah tidur menyebabkan anda mula mendapatkan “tenaga” dalam bentuk makanan ringan tidak sihat.

Individu yang sedang cuba mengurangkan berat badan dan mendapatkan tidur selama 8 1/2 jam setiap malam kehilangan 56 peratus lemak badan berbanding individu lain yang makan dengan kadar yang sama tetapi hanya mendapatkan tidur selama 5 1/2 jam. Justeru itu, cuba tidur 7 hingga 8 jam setiap malam agar anda mempunyai lebih banyak tenaga. Bagi mendapatkan rehat pada waktu malam yang lebih baik, tidur lebih awal. Lakukan eksperimen tentang apa yang boleh membantu anda tidur dengan lebih mudah kerana setiap orang mungkin mempunyai cara yang berbeza.

6. Ambil makanan ringan dengan bijak

Salah satu cara terpantas untuk menggagalkan segala usaha penurunan berat badan anda adalah sekiranya anda tidak bersedia apabila perasaan lapar itu timbul. Snek adalah salah satu faktor pertama yang selalu membuatkan individu tersasar daripada matlamat asal. Kuncinya adalah dengan mengelilingi diri anda dengan makanan ringan berkhasiat dan rendah kalori, walaupun semasa anda sedang mengembara atau bekerja.

Makanan ringan yang terbaik perlulah sekurang-kurangnya mengandungi nutrien sihat seperti serat, vitamin C, dan susu atau kalsium. Biasanya, snek yang paling berkhasiat mengandungi karbohidrat kompleks dan sejumlah kecil protein dan lemak. Dan, jika anda mengambil snek pada siang hari, anggapnya seperti hidangan kecil anda.

7. Semak semula rutin senaman anda

Rejimen kardio rutin seperti menggunakan treadmil, mesin eliptikal, atau berjoging mungkin tidak berguna kerana latihan sebegini memerlukan anda untuk meningkatkan pengeluaran tenaga anda. Memandangkan tubuh anda sentiasa berusaha untuk mengekalkan keimbangannya, pergerakan jenis ini sebenarnya boleh bertindak sebagai isyarat biologi yang membuatkan anda makan lebih banyak. Penyelidik juga percaya bahawa senaman kardio boleh memicu makanan tambahan kerana ia merosakkan simpanan glikogen dalam hati dan otot untuk menghasilkan glukosa tersedia sebagai bahan bakar.

Seterusnya, senaman aerobik yang berterusan pula tidaklah begitu berkesan sebagai strategi kawalan berat badan kerana ia mengejutkan badan anda dengan latihan interval aerobik (latihan pendek dengan intensiti tinggi, latihan yang meningkatkan degupan jantung) atau latihan kekuatan (push-up, squats, apa-apa yang membina otot dan kuasa).

Tabiat menurunkan badan yang kami sajikan ini khas buat anda yang nekad untuk menurunkan berat badan secara sihat. Selamat mencuba dan selamat maju jaya.

SUMBER

https://www.holmesplace.com/en/en/blog/lifestyle/7-daily-habits-to-help-you-lose-weight

https://www.eatingwell.com/article/100391/change-these-5-habits-to-slim-down-save-1335-calories

https://www.webmd.com/diet/obesity/features/top-10-habits-that-can-help-you-lose-weight#1

https://www.holmesplace.com/en/en/blog/lifestyle/7-daily-habits-to-help-you-lose-weight

https://www.thehealthy.com/weight-loss/fat-releasing-habits/

error: Content is protected !!