Now Reading
7 Muzium Melaka Yang Terbaik Untuk Dikunjungi

7 Muzium Melaka Yang Terbaik Untuk Dikunjungi

muzium melaka

Sebut sahaja Melaka, pasti ada di antara anda yang sudah membayangkan betapa gahnya beberapa muzium melaka yang terdapat di sana.

Selain terkenal sebagai destinasi terkenal bagi pelancong tempatan dan pelancong luar, Melaka juga penuh dengan tarikan kesan dari peninggalan sejarah lama.

Sebab itu jugalah, Melaka dikenali sebagai bandar yang menempatkan banyak bangunan warisan menceritakan tidak terkira khazanah yang ditinggalkan pada masa dan menyelami budaya yang menarik.

Namun, jika anda ingin melihat sejarah Melaka, cara terbaik yang boleh anda lakukan adalah dengan mengunjungi salah satu muziumnya yang luar biasa.

Dengan berbuat demikian, anda akan mengetahui banyak kisah dan fakta luar biasa mengenai Sejarah Malaysia.

Kami kongsikan 7 muzium melaka yang mesti anda lawati untuk mengimbau kembali sejarah.

7 Muzium Melaka Yang Terbaik Untuk Anda Kunjungi

Berikut adalah senarai 7 muzium terbaik di Melaka yang mesti anda lawati untuk mempelajari sejarah, tradisi dan budaya di bandar ini.

Jangan risau kerana lawatan ini tidak memerlukan kos yang banyak bahkan anda boleh mengumpulkan pengetahuan yang lebih meluas tentang bandar bersejarah ini.

1. The Stadthuys

The Stadthuys adalah mercu tanda ikonik yang mewakili sejarah Melaka, bagaimanapun, bangunan Stadhuys telah wujud sejak tahun 1650. Ditubuhkan oleh Belanda, kini diperakui sebagai bangunan Belanda tertua di sisi dunia.

Bangunan kolonial Belanda yang menyerlah dan meriah ini pernah menjadi kediaman Pegawai Belanda, diikuti oleh pemerintah berturut-turut termasuk Portugis dan Inggeris. Karya-karya akhir Stadhuys diselesaikan pada tahun 1980, dan pada tahun 1982 karya ini diubah menjadi muzium.

Hari ini,ia adalah sebahagian tarikan dan bangunan warisan teratas di Melaka. Ia adalah rumah bagi Muzium Sejarah dan Etnografi Melaka, di mana anda akan belajar mengenai sejarah bandar ini dari tahun 1400 hingga 1957, ketika Tanah Melayu mencapai kemerdekaan.

2. Muzium Kesultanan Melayu Melaka

Muzium Kesultanan Melayu Melaka adalah replika kayu yang menakjubkan dari istana yang tersegam indah pada abad ke-15 milik Sultan Mansur Shah. Istana ini dibina dengan teliti dan penuh cabaran pada tahun 1985, mengikuti rincian yang diambil dari teks Sejarah Melayu abad ke-16.

Teks tersebut mengatakan bahawa istana Sultan Mansur Shah, yang memiliki tujuh tingkat, dibangunkan seluruh bangunan tanpa menggunakan paku dan mengandalkan pilar berukir kayu untuk menopangnya. Sayangnya, catatan sejarah mengatakan bahawa istana ini telah hancur selepas setahun setelah Sultan meninggalkan tahta kerana disambar petir.

Maka, muzium tiga lantai ini menampilkan beberapa pameran, termasuk salah satu baju tradisional, perhiasan, dan senjata melayu yang lama. Pengunjung juga akan mendapatkan kesempatan untuk belajar tentang sejarah kesultanan Melaka melalui persembahan diorama yang diolah, iaitu kisah pengkhianatan melalui pembohongan yang dibuat-buat.

3. Muzium Rakyat

Muzium Rakyat merupakan sebuah muzium yang dahulunya merupakan Majlis Perbandaran Melaka Bandaraya Bersejarah (MPMBB) sebelum diambil alih oleh PERZIM. Pameran utama muzium meliputi aspek pentadbiran, perumahan, sosial, perindustrian, pelancongan, infrastruktur dan pertanian.

Muzium Rakyat terdiri daripada beberapa muzium kecil di bawah satu bumbung. Terdapat tiga tingkat yang dipenuhi dengan pelbagai pameran menarik, semuanya bertempat di bangunan dewan era 1960-an yang terletak di pusat bandar yang bersejarah.

Setiap tingkat Muzium Rakyat Melaka mempunyai temanya. Tingkat bawah menceritakan kemajuan ekonomi Melaka, mempamerkan banyak etnik yang tinggal di Malaysia dan alat muzik tradisional. Di tingkat pertama adalah Muzium Layang-layang, yang didedikasikan untuk layang-layang dan bagaimana ia telah membantu dalam komunikasi jarak jauh, semasa perang, dan hiburan yang kita semua nikmati sebelumnya.

Ia juga menerangkan bagaimana layang-layang terbang dibuat di berbagai negara, bahan yang digunakan untuk membuat layang-layang, dan banyak lagi maklumat terperinci yang perlu diserap. Hiburan Malaysia yang popular juga digambarkan di Muzium, termasuk permainan tradisional seperti Kelerent, Kabadi, Mahjong, Spinning Tops, Sepak Takraw, dan banyak lagi.

Di tingkat dua adalah Muzium Kecantikan, yang didedikasikan untuk persepsi dan tafsiran kecantikan yang berbeza dari seluruh dunia. Anda akan belajar mengenai gigi yang dipasangkan, tindikan badan, tatu, cakera bibir, dan cara lain yang digunakan oleh pelbagai budaya untuk menunjukkan kecantikan.

Muzium Rakyat juga menempatkan Galeri Komuniti Eurasia. Sangat menarik untuk melihat apa sebenarnya orang Eurasia sambil memberikan titisan sejarah di Joan Margaret Marbeck, yang dikenali sebagai Kristang Poet of Melaka.

4. Muzium TLDM

Muzium Tentera Laut Diraja Malaysia, yang dikenali sebagai Muzium Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), mempamerkan kapal-kapal yang diselamatkan abad ke-19 yang karam di Selat Melaka. Ia menempatkan koleksi kapal yang luar biasa serta pameran seragam tentera, senjata, pingat, lambang, dan alat keselamatan moden yang digunakan pada masa itu.

Muzium Melaka, yang dibuka pada tahun 1995, penting untuk mendidik masyarakat mengenai peranan Tentera Laut Diraja Malaysia. Beberapa dokumen di Muzium TLDM membincangkan bagaimana angkatan laut dibentuk, berkembang selama bertahun-tahun, dan aktiviti yang mereka lakukan selama ini.

5. Muzium Senibina Malaysia

Sekiranya anda gemarkan seni bina, anda ingin boleh mengunjungi ke Muzium Seni Bina Malaysia. Ia mempamerkan sejarah besar seni bina Malaysia, bermula dari tahun kewujudannya sehingga hari ini, ketika bangunan pencakar langit moden menguasai kota ini.

Selain itu, Muzium seni bina Malaysia juga memberikan gambaran mengenai pengaruh peneroka Cina, Arab, India, dan Eropah terhadap seni bina negara ini. Disebabkan pengaruh mereka, seni bina Malaysia kini dikenali kerana gabungan reka bentuknya yang unik.

Model kayu yang menakjubkan, serta grafik dan multi-media, semuanya digunakan di Muzium untuk menceritakan kisah banyak bangunan popular di negara ini. Anda juga akan belajar tentang ciri-ciri rumah Melayu khas, rumah panjang Borneo, dan banyak lagi ciri pekerjaan yang menakjubkan.

Bangunan Muzium Senibina Malaysia sendiri perlu diperhatikan; ini bermula pada tahun 1700-an dan dijadikan tempat kediaman pada zaman penjajahan Belanda untuk pegawai pemerintah. Dengan pemerintahan kolonial Inggeris, ia juga berfungsi sebagai pejabat pentadbiran.

Selepas kemerdekaan Malaysia, bangunan ini menjadi pejabat Lembaga Air Melaka. Menjelang tahun 1999, Muzium ini menjalani pemulihan dan kemudian berubah menjadi muzium yang berdiri di hadapan anda pada tahun 2004.

6. Muzium Maritim Melaka

Muzium ikonik lain adalah Muzium Maritim di Melaka, yang menceritakan sejarah kota yang panjang sebagai jalan perdagangan antarabangsa. Juga dikenali sebagai Flora de Lamar, nama panggilan Muzium diambil dari kapal Portugis yang tenggelam di Melaka ketika dalam perjalanan ke Portugal.

Peminat berperahu dan kapal akan bermain bola di banyak model kapal yang dipamerkan! Terdapat replika kapal yang hebat di lokasi; tingginya 34 meter dan lebar 8 meter, menempatkan beberapa artifak dan pameran di dalamnya.

Lukisan yang indah menggambarkan peranan Selat Melaka untuk pedagang awal, sejarah maritimnya, dan zaman kegemilangan Kesultanan ketika dulu menjadi Emporium Timur. Selain paparan, Muzium Maritim Melaka juga menggambarkan pelbagai era Melaka, bermula dari Kesultanan Melaka hingga zaman Portugis, Belanda, dan Inggeris.

Muzium-muzium Melaka juga mempunyai cara yang menyeronokkan untuk mendalami sejarah dan warisan bandar Melaka.

7. Muzium Kapal Selam

Muzium Kapal Selam adalah muzium yang menempatkan kapal selam yang sudah tidak dipakai. SMD Ouessant adalah kapal selam kelas Agosta 70 yang dibina pada tahun 1978 oleh Arsenal de Cherbourg di Perancis.

Digunakan oleh kru Tentera Laut Diraja Malaysia dari tahun 2005 hingga 2009, kapal selam ini kini menjadi pusat pendidikan yang terletak di Klebang untuk menunjukkan kepada pengunjung seperti apa yang ada di dalam. Terdapat juga dua pesawat jet pejuang yang dipamerkan di sebelah kapal selam.

Kesimpulan

Bagaimana dengan muzium-muzium Melaka yang kami kongsikan? Adakah anda pernah pergi kesemuanya atau anda akan masukkan dalam senarai pendek anda ketika pergi ke Melaka nanti?

Sumber:

https://fairdinkumtraveller.com/museums-in-malacca/

https://www.traveloka.com/en-sg/explore/activities/10-melaka-museums-that-cost-rm5-or-less/48333

error: Content is protected !!