Now Reading
7 Kriteria Sebagai Panduan Untuk Mencari Laptop!

7 Kriteria Sebagai Panduan Untuk Mencari Laptop!

Laptop

Laptop ataupun komputer riba merupakan peranti yang cukup compact untuk anda bawa kemana-mana sahaja bersama anda. Bukan itu sahaja ia juga kelihatan versatile dalam menjalankan pelbagai aplikasi yang menjadi tuntutan masa kini.

Laptop juga merupakan gajet terbaik untuk anda gunakan bagi melaksanakan tugasan harian atau bermain game tidak kira dimana anda berada contohnya di rumah, di tempat awam atau di kelas dan pejabat.

Pasaran laptop sememangnya kian berkembang. Kalau pergi mana-mana pun kita akan jumpa kedai peranti dan alat-alatnya. Kedai pun sudah banyak inikan pula komputer riba tersebut. Berapa banyak model, jenama dan sebagainya. Boleh rambang mata untuk memilih yang terbaik untuk memenuhi spesifikasi yang kita mahu.

Malahan untuk memahami senarai spesifikasi produk yang pelbagai dan sentiasa berubah-ubah bukanlah suatu perkara yang mudah. Komputer riba sangat berbeza mengikut kelajuan CPU, keupayaan grafik, saiz, storage, RAM, dan macam-macam lagi. Lebih-lebih lagi, keperluan komputer riba anda mungkin sama sekali berbeza dengan orang lain, pasti menyakitkan kepala bukan?

Oleh itu, kami telah mengumpulkan senarai data spesifikasi komputer riba yang terbaik secara umum untuk menjadi rujukan anda semua. Untuk mememudahkan proses pencarian anda, kami telah mengumpulkan senarai 7 kriteria yang boleh anda gunakan sebagai panduan untuk mencari laptop anda.

Sememangnya sukar untuk menyelidiki setiap kategori, tetapi ada banyak perkara yang perlu dipertimbangkan. Hasil dari bacaan anda hari ini anda mampu mengelakkan diri untuk melakukan kesalahan dengan overpricing dan mendapatkan komputer riba yang sesuai untuk anda.

1. Ukuran & faktor bentuk

laptop

Untuk komputer riba, saiznya juga adalah penting. Bergantung pada apa yang anda rancangkan dengan komputer riba yang anda mahukan, anda pasti ingin memastikan bahawa anda memilih ukuran yang sesuai untuk anda. Saiznya tidak seperti RAM atau ROM komputer riba, anda tidak boleh meningkatkannya kemudian. Ia akan kekal dalam rupa bentuk apa pun yang anda pilih jadi pilihlah dengan bijak.

Saiz komputer riba biasanya ada pada 11.6 inci sehingga 17.3 inci. Sebilangan besar jenama dan OEM seperti HP, Dell, ASUS dan Acer cenderung menawarkan tiga saiz paparan 13.3-inci, 15.6-inci dan 17.3-inci. Walaubagaimanapun, sebilangan vendor menjual komputer riba yang berada di luar saiz ini termasuk 11.6 inci, 12.5 inci dan 14 inci.

Sudah tentunya jika yang mobile adalah keutamaan anda, anda pasti ingin menggunakan komputer riba yang bersaiz lebih kecil. Laptop begini biasanya lebih nipis dan lebih ringan daripada model lain yang lebih besar. Anda disyorkan untuk mencari komputer riba yang mempunyai skrin berukuran 12.5 inci atau 13.3 inci, dan berat antara 1kg hingga 1.5kgs.

Namun, perlu diingatkan bahawa laptop bersaiz 13.3 inci yang lebih kecil selalunya tidak menyokong CPU Intel Core kelas atas yang sama atau kad grafik diskrit yang dapat anda temukan di model bersaiz 15.6 inci. Selalunya, ia juga akan mempunyai pilihan port yang kurang mantap. Sekiranya jenis pekerjaan yang anda ingin gunakan untuk komputer riba baru anda memerlukan paparan yang lebih besar atau grafik yang berdiri sendiri, anda mungkin perlu melihat ukuran yang lebih besar.

Perkara yang paling penting untuk dipertimbangkan di sini semasa mencari komputer riba terbaik yang boleh anda beli adalah apa yang sebenarnya anda perlukan untuk laptop itu. Selalunya satu saiz sesuai untuk semua. Sebilangan pengguna memerlukan sesuatu yang lebih ringan dan mudah alih. Pengguna lain memerlukan grafik yang berbeza untuk perkara seperti penyuntingan video atau untuk high-end game. Sekiranya anda memerlukan PC dengan pemacu optik atau jangka hayat bateri yang panjang, anda pasti perlu mencari sesuatu yang lebih besar.

Setelah anda menentukan ukuran dan faktor bentuk laptop yang anda cari, carian yang terbaik menjadi lebih mudah – kerana anda boleh mula menapis hasil carian anda mengikut parameter tersebut.

2. Kualiti skrin

Oleh kerana anda mungkin akan menatap lama komputer riba anda pada satu masa, anda mungkin ingin memastikannya tidak menyakitkan mata anda. Untuk ini, anda memerlukan skrin yang selesa untuk dilihat dan terasa semula jadi untuk digunakan.

Adakah anda berminat untuk menggunakan komputer riba yang mempunyai skrin sentuh sama sekali. Pada masa ini, skrin sentuh sangat biasa dan kita dapat membuat beberapa tugas lebih mudah daripada yang lain. Beberapa jenama memasukkan ciri ini sebagai standard. Namun, jenama lain akan menuntut bayaran tambahan yang sederhana untuk dimasukkan.

Malangnya, memilih skrin sentuh kadang-kadang dapat menambahkan kilauan pada paparan. Walaupun bukan sifat universal di antara paparan sensitif sentuhan, skrin glossier sering kali lebih silau. Ini boleh menjadi kelemahan yang pasti jika anda bermain game, menonton atau mengedit gambar dan kandungan video.

Skrin sentuh moden jauh lebih baik daripada pendahulunya tetapi, beberapa kelemahan di atas masih ada dan jika anda lebih suka menggunakan keyboard semula jadi, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menggunakan komputer riba yang tidak mempunyai skrin sentuh.

Komputer riba moden juga kini menawarkan resolusi 4K. Walau bagaimanapun, panel paparan mewah ini biasanya merupakan tambahan yang mahal untuk produk yang sudah mahal. 4K adalah tambahan yang hanya akan sangat bernilai bagi mereka yang sangat memerlukannya seperti profesional yang membuat content.

Jurugambar dan videografer juga ingin memberikan keistimewaan komputer riba yang menawarkan ketepatan warna yang lebih baik dan menyokong gamut warna yang lebih luas dan standard HDR berbanding yang tidak. Perkara utama yang anda cari di sini adalah ketepatan warna Delta E <1 dan liputan 100% gamut warna DCI-P3.

Sekiranya anda seorang gamer, anda juga perlu meluangkan masa untuk memeriksa kadar refresh pada paparan mana-mana komputer riba yang berpotensi. Kadar refresh yang lebih cepat sering kali memberikan kelebihan daya saing dalam permainan dalam talian, kerana ia membolehkan pengalaman bermain yang lebih lancar dan responsif. Anda perlukan sesuatu dengan masa tindak balas kurang dari 5ms atau kadar refresh lebih besar daripada 144Hz.

Akhir sekali, sudut pandangan sangat penting. Skrin komputer riba yang menggunakan teknologi IPS (pertukaran dalam pesawat) menawarkan sudut pandangan seluas dan keselesaan pengguna terbaik. Kemungkinan anda tidak akan selalu menggunakan komputer riba di habitat semula jadi, jadi komputer riba dengan paparan IPS biasanya lebih disukai berbanding sebaliknya.

Sekiranya boleh, luangkan masa untuk masuk ke kedai dan cuba rasakan perbezaan antara paparan yang berbeza untuk diri anda. Sekiranya mata anda tidak dapat melihat banyak perbezaan antara komputer riba dengan paparan FHD dan komputer dengan paparan 4K, mungkin anda tidak patut membayar lebih untuk paparan 4K.

Perlu diingat bahawa model paparan biasanya mempunyai setting yang dimatikan secara maksimum untuk menarik perhatian anda. Jika tidak, pastikan anda melihat ulasan yang ada berkaitan laptop tersebut untuk mendapatkan gambaran keseluruhan produk yang baik dan adakah skrinnya akan sesuai dengan keperluan anda atau tidak. Pada tahun 2020, telah banyak komputer riba yang bagus dikeluarkan Cuma produknya tidak  dikenali ketika diulas oleh pengulas profesional.

3. Kualiti keyboard

laptop

Jika anda guna untuk menaip yang panjang, anda perlu mendapatkan komputer riba yang mempunyai keyboard yang selesa. Sebaik-baiknya, anda perlukan keyboard yang mempunyai susun atur yang selesa dengan kekunci bersaiz penuh dan sedikit ruang di sekitar arrow key. Keyboard  harus mempunyai perjalanan yang cukup pada tekanan ke bawah dan respons yang pantas apabila dilepaskan.

Pastikan papan kekunci juga diterangi lampu belakang. Pada nilai muka, itu mungkin kelihatan seperti perincian yang cetek tetapi butang lampu latar menjadikannya lebih mudah untuk melihat apa yang anda taipkan di persekitaran yang gelap.

4. CPU

laptop

Sukar untuk mendapatkan CPU berasaskan Intel semasa membeli laptop baru. Walaupun anda tidak mahir dalam perincian teknikal, ada kemungkinan anda melihat pelekat yang terpampang di semua komputer riba baru untuk processor Core i3, Core i5, dan Core i7.

Bagi kebanyakan pengguna, berpendapat Intel menawarkan prestasi terbaik ketika menjalankan tugas multitasking dan multimedia. Laptop berasaskan Core i3 umumnya terdapat dalam sistem entry-level, sementara Core i5 merupakan sebahagian besar komputer arus perdana.

Sistem berasaskan Core i7 adalah untuk anda yang mahukan prestasi terbaik dari komputer riba anda. Namun, perhatikan bahawa dengan sistem berasaskan Core i7, panas yang keluar dari dasar komputer riba boleh menjadi perhatian, terutamanya jika anda merancang untuk benar-benar menggunakan komputer riba di pangkuan anda.

Beberapa komputer riba yang lebih besar juga menggabungkan pemproses Intel Core i9. Komputer riba yang menggunakan pemproses i9 Core lebih hebat daripada komputer riba yang menggunakan pemproses i7 Core. Mereka mampu menyaingi prestasi komputer tetapi mereka mempunyai kos yang jauh lebih tinggi daripada komputer riba dengan Pemproses Core i7, i5 atau i3.

5. RAM

laptop

Pada masa lalu, anda jarang memerlukan lebih daripada 4GB RAM atau lebih untuk mendapatkan yang terbaik dari sistem anda. Sekarang, anda mungkin ingin memikirkan minimum 8GB. Sekiranya anda pengguna tegar, 16GB adalah cara terbaik. Sementara itu, gamer harus melihat ke arah membeli ram sehingga 32GB (atau lebih tinggi) jika mereka mahukan kesan terbaik.

Lebih banyak RAM membolehkan lebih banyak aplikasi dijalankan pada masa yang sama dan lebih banyak data dapat diakses dengan cepat oleh sistem pada satu-satu masa, yang sangat berguna untuk tugas-tugas seperti menyunting foto atau kandungan video.

Terdapat beberapa istilah menarik yang mungkin anda lihat ketika melihat spesifikasi RAM, inilah yang pada dasarnya anda perlu tahu mengenainya. Di samping jenama dan kapasiti mana-mana stik RAM, anda akan menemui huruf DDR. Biasanya ada juga nombor yang dilampirkan. Sebagai contoh, komputer riba OLED Gigabyte Aero 15 mempunyai dua tongkat 8GB RAM DDR4. Akronim ini bermaksud Double Data Rate dan nombor itu merujuk kepada generasi reka bentuk komponen.

Perincian lain yang perlu diperhatikan di sini ialah sama ada RAM dalam komputer riba anda adalah satu atau dua saluran. Dalam kebanyakan kes penggunaan sehari-hari, ini mungkin tidak memberikan perbezaan yang besar, tetapi, jika anda berusaha mempertimbangkan pilihan anda, komputer riba dengan dua saluran pada umumnya lebih diinginkan daripada yang mempunyai memori saluran tunggal yang setara dengan jam kelajuan pemindahan yang sama. Ini kerana RAM dua saluran mampu memindahkan sejumlah besar data sekaligus.

Kesimpulannya, walaupun mempunyai lebih banyak RAM selalu menjadi lebih baik daripada kekurangan RAM, kebanyakan pengguna tidak akan merasakan perbezaan antara memiliki 16GB dan memiliki 32GB kecuali mereka menjalankan jenis aplikasi berat RAM di mana 16GB atau saluran sekunder akan membuat perbezaan besar. Oleh kerana RAM agak murah dan sering senang ditingkatkan dalam komputer riba moden, biasanya lebih bijak dan lebih selamat untuk membeli apa yang anda tahu di sini daripada yang anda mahukan.

6. Storage

Pemacu keadaan pepejal (SSD), menawarkan kelajuan yang jauh lebih banyak daripada hard drive, berjalan dengan senyap, dan boleh dipasang dalam bentuk faktor yang tidak menambah berat dan pukal komputer riba. Kebanyakkan OEM menggunakan storan SSD sebagai standard untuk komputer riba.

Satu-satunya masalah ialah SSD tidak menawarkan kapasiti yang banyak. Di samping itu, penyimpanan SSD juga sering lebih mahal dari segi duit hingga gigabait berbanding hard drives tradisional. Anda mungkin terperangkap dengan pemacu berukuran 128GB, 256GB atau 512GB dan harganya jauh lebih tinggi daripada satu hard drives dengan 1TB atau 2TB.

Untuk mengimbangi, banyak OEM komputer riba dan PC kini memasangkan SSD yang lebih kecil dengan hard drives yang lebih besar. Ini membolehkan pengguna mendapatkan faedah kepantasan menjaga sistem operasi mereka pada penyimpanan SSD sementara juga mempunyai ruang penyimpanan yang mencukupi untuk data mereka.

Sekiranya anda memilih untuk mencari sesuatu dengan persediaan pemacu dwi ini, biasanya anda memerlukan SSD dengan storan minimum 256GB dan pemacu sekunder dengan jarak tidak kurang dari 1 TB. Sebagai alternatif, jika komputer riba anda hanya mempunyai pemacu SSD tunggal, anda pasti ingin memastikan jika termasuk ruang penyimpanan tidak kurang dari 512GB.

7. Hayat bateri

Hayat bateri yang dikeluarkan oleh pengeluar hampir tidak pernah menunjukkan bagaimana keadaan sebenar menggunakan komputer riba di dunia nyata. Terlalu banyak pemboleh ubah yang mempengaruhi jangka hayat bateri. Terdapat kecerahan layar, resolusi layar, jumlah aplikasi yang anda jalankan di latar belakang ditambah apakah anda secara aktif tetap terhubung ke rangkaian Wi Fi atau Bluetooth.

Sistem operasi yang dijalankan oleh komputer riba juga dapat memainkan peranan utama dalam menentukan hayat bateri. Sekiranya anda menjalankan program yang memerlukan banyak pemprosesan, menstrimkan banyak video dalam talian, bermain permainan intensif grafik atau jika anda memindahkan banyak fail melalui rangkaian tanpa wayar, bateri anda akan habis lebih cepat daripada yang disebutkan oleh vendor.

Amalan yang baik di sini adalah untuk melihat penilaian bateri dalam Watt-jam (Wh) atau miliamp-jam (mAh). Semakin besar angka ini, semakin lama bateri dapat bertahan. Untuk Ultrabook 13.3in, misalnya, bateri dengan penarafan dari 44Wh hingga 50Wh akan memberikan hasil yang terbaik.

Perkara penting lain yang perlu dicari di sini ialah pengecasan pantas. Sama seperti telefon pintar moden, banyak komputer riba baru juga menyokong pengecasan pantas, yang selalu baik. Berikut adalah perkara menarik yang telah kami kongsikan. Semoga membantu memberi idea kepada anda untuk mencari laptop yang berkualiti.

Semoga perkongsian ini bermanfaat!

SUMBER:

https://www.pcworld.idg.com.au/article/556585/top-10-things-consider-when-buying-new-laptop/

https://www.laptopmag.com/articles/laptop-buying-guide

error: Content is protected !!