Now Reading
7 Kebaikan Limau Mandarin Yang Anda Mungkin Tidak Tahu

7 Kebaikan Limau Mandarin Yang Anda Mungkin Tidak Tahu

limau mandarin

Limau mandarin adalah buah sitrus dalam keluarga yang sama dengan jeruk, lemon, limau, dan limau gedang (grapefruit). Berbanding dengan oren biasa, limau mandarin lebih kecil, lebih manis, dan lebih mudah dikupas.

Oleh itu, sejak dahulu lagi buah ini telah digemari ramai. Hari ini, mereka kekal sebagai sumber makanan tambahan bagi mendapatkan khasiat vitamin C. Mereka juga memberikan faedah kesihatan dan khasiat kepada si pemakan buah limau mandarin ini.

Khasiat Limau Mandarin Terhadap Kesihatan

Limau mandarin tidak hanya manis dan senang disiapkan, tetapi juga kaya dengan vitamin, mineral, dan antioksidan. Tubuh anda memerlukan unsur-unsur ini untuk kekal sihat.

Berikut adalah beberapa faedah yang akan anda perolehi daripada memakan buah limau mandarin yang kecil dan sedap ini.

1. Pembekal Vitamin C

Limau mandarin mengandungi Vitamin C yang tinggi yang mampu membekalkan keperluan harian tubuh badan. Vitamin C membantu melawan sejumlah molekul yang tidak stabil dalam tubuh kita yang dikenali sebagai radikal bebas melalui sifat antioksidannya.

Kita semua menyedari hakikat bahawa radikal bebas dalam tubuh boleh menyebabkan penyakit berjangkit dan barah. Antioksidan yang terdapat dalam limau mandarin membantu menghilangkan radikal bebas dan mencegah kerosakan sel.

2. Membantu Penurunan Berat Badan


Limau mandarin adalah sumber serat yang baik. Makanan kaya serat menjaga perut kenyang untuk jangka masa yang lebih lama dan mengurangkan keinginan atau keperluan untuk makan lebih banyak makanan, hal ini secara langsung membantu menurunkan berat badan.

Doktor mendapati bahawa mengkonsum limau mandarin memberi manfaat dalam menurunkan insulin, jadi daripada menyimpan gula dan mengubahnya menjadi lemak, ia menjadikannya sebagai bahan bakar yang menyebabkan penurunan berat badan.

3. Kaya Dengan Antioksidan

Limau mandarin dilengkapi dengan antioksidan yang tinggi. Ia dapat menyediakan 80% daripada keperluan vitamin C harian anda.

Mereka membantu meneutralkan kesan toksik berbahaya dari radikal bebas. Ini menjadikan kulit anda kelihatan lebih muda dan sihat.

4. Daya Tahan Penyakit Yang Tinggi

Beta-karoten dan beta-cryptoxanthin adalah sebatian yang memberikan buah sitrus seperti limau tangerin dan limau mandarin warna oren mereka. Mereka adalah antioksidan yang juga dapat membantu mengurangkan risiko anda terkena barah.

Limau mandarin mempunyai lebih banyak beta-karoten dan beta-cryptoxanthin daripada limau biasa, menjadikannya makanan tambahan yang sangat baik untuk diet anda.

Tubuh mengubah beta-karoten dan beta-cryptoxanthin menjadi vitamin A, yang penting untuk sistem imun yang sihat, penglihatan yang baik, dan pertumbuhan dan perkembangan normal.

Limau mandarin juga merupakan sumber vitamin C yang sangat baik. Nutrien utama yang lain adalah untuk memperbaiki fungsi sistem imunisasi tubuh, serta menjaga kulit yang sihat dan menyembuhkan luka dengan cepat.

Vitamin C dalam makanan lebih baik diserap oleh tubuh daripada dos besar vitamin C yang anda dapat daripada makanan tambahan (supplement).

5. Memperbaiki Tahap Kolestrol Dalam Badan

Limau mandarin adalah makanan bebas kolesterol yang dapat membantu anda untuk berdiet dan kekal sihat. Ia adalah sumber serat larut yang baik, yang dapat membantu anda merasa kenyang lebih lama setelah anda makan.

Serat larut terbukti membantu mengurangkan kolesterol LDL, yang sering disebut “kolesterol jahat” kerana ia dapat mengumpul di saluran darah anda dan menyebabkan masalah jantung.

Penurunan kadar kolesterol LDL anda boleh mengurangkan risiko anda mengalami serangan jantung atau strok.

5. Mengurangkan Masalah Tekanan Darah Rendah

Serat dalam limau mandarin juga dapat membantu mengurangkan tekanan darah tinggi. Keadaan ini boleh disebabkan oleh makan makanan berlemak, terlalu banyak minum alkohol, atau merokok.

Sekiranya tidak diatur dan dijaga dengan baik, ini boleh mendedahkan anda kepada penyakit jantung. Makan buah-buahan yang kaya dengan serat seperti limau mandarin dapat membantu anda menurunkan tahap tekanan darah untuk menjalani kehidupan yang lebih sihat.

LImau mandarin juga mengandungi kalium. Kalium menurunkan tekanan darah dengan membantu tubuh menyingkirkan natrium (garam) yang berlebihan dan dengan mengurangkan ketegangan di dinding saluran darah.

6. Melawan Kedutan Pada Wajah

Limau mandarin terkenal untuk melawan tanda-tanda penuaan seperti kedutan dan garis halus. Mereka boleh dimakan mentah atau sebagai jus.

Pengambilan buah limau mandarin secara konsisten dalam kuantiti yang sesuai mampu mengurangkan masalah kedutan pada wajah anda.

Hasilnya? Sudah tentulah kulit yang lebih sihat, berseri, dan juga kelihatan muda remaja. Jika anda inginkan kulit wajah yang bebas kedutan, mulalah mengambil limau mandarin dalam diet anda.

7. Membuat Tulang Lebih Kuat

Bersama kalium, limau mandarin mengandungi kalsium dan magnesium. Orang yang mendapat lebih daripada tiga mineral ini dalam diet mereka cenderung mempunyai kepadatan mineral tulang yang lebih tinggi.

Ini bermaksud tulang mereka lebih kuat dan kebarangkalian untuk patah adalah sangat rendah.

Kandungan Nutrisi Limau Mandarin

Manis secara semula jadi, limau mandarin tidak memerlukan gula tambahan untuk berasa enak. Ia bebas lemak dan rendah natrium, menjadikannya pilihan makanan ringan yang sihat.

Satu limau mandarin, berdiameter sekitar 2 1/2 inci, mengandungi:

  • Kalori: 47
  • Protein: 1 gram
  • Lemak: 0 gram
  • Karbohidrat: 12 gram
  • Serat: 2 gram
  • Gula: 9 gram

Cara-Cara Menyimpan Limau Mandarin Supaya Segar

  • Buahnya boleh disimpan lebih kurang seminggu.
  • Hal ini kerana sekiranya basah, ia dapat mendorong pertumbuhan kulat dan merosakkan buah.
  • Sekiranya tidak dimakan dalam seminggu, anda boleh menyimpannya dalam peti sejuk. Penyejukan boleh memanjangkan hayatnya hingga 2 minggu.

Limau mandarin adalah buah-buahan kecil dan mudah untuk dibawa yang dibungkus secara semula jadi satu per satu. Untuk membukanya, pegang buah di kedua tangan dengan salah satu sisi rata menghadap ke atas.

Masukkan ibu jari anda melalui kulit berhampiran pusat. Kulit limau mesti dikupas dengan mudah. Setelah mengupas kulit buahnya, pisah perlahan-lahan sehingga menjadi separuh dan makan limau tersebut dengan saiz yang mudah untuk digigit. Selamat mencuba!

Sumber:

1) https://www.webmd.com/diet/health-benefits-mandarin-oranges#1

2) https://www.healthline.com/nutrition/mandarin-orange

3) https://www.theborneopost.com/2016/01/20/health-benefits-of-mandarin-oranges/

error: Content is protected !!