Now Reading
7 Jenis Hutan Di Malaysia

7 Jenis Hutan Di Malaysia

7 Jenis Hutan Di Malaysia

Ia terdiri daripada tiga hutan utama iaitu hutan paya laut, hutan paya gambut dan hutan darat. Hutan hujan tropika adalah salah satu ekosistem paling kompleks di dunia, menempatkan hampir dua pertiga daripada semua spesies tumbuhan di Bumi.

Salah satu ciri hutan hujan tropika ialah malar hijau, iaitu pokok-pokok ini tidak menggugurkan semua daunnya pada masa yang sama, dan mempunyai empat lapisan yang berbeza, iaitu akuifer, kanopi, lapisan tengah dan bawah.

Mengikut kepelbagaian flora dan fauna yang tumbuh dan hidup di ketinggian hutan di dalam hutan ini, Malaysia diiktiraf sebagai antara negara “super diverse” di dunia.

Tapi Kali ini kami akan berkongsi dengan anda 7 Jenis Hutan Di Malaysia.

7 Jenis Hutan Di Malaysia

1. HUTAN PAYA LAUT

Mohd Faiz bin Abdul Manan: Hutan Paya Laut Matang

Hutan paya laut kebiasanya terdapat diantara kuala sungai dan tepi pantai yang berselut, berair masin dan mengalami pasang surut, kebanyakannya terdapat di Selangor ,Perak dan Johor.  Antara jenis yang terdapat dikawasan ini adalah terhad kepada habitat ini dan lazimnya bercirikan pembentukan akar unik seperti akar jangkang dan akar pneumatophor.

Spesies yang lazim terdapat di Hutan ini adalah seperti Bakau minyak, Bakau kurap , Lenggadai, Tengar, Perepat, Berusb, Nyireh, Api-api, Nipah dll.

2. HUTAN PINGGIR RIPARIAN

SERU!!! Mancing Mahseer di sungai yang masih alami pinggir hutan - YouTube

Hutan Pinggir Riparian ini biasanya bermula dari permukaan muara sungai, jenis hutan yang awal ditemui ialah hutan di bawah pengaruh air masin iaitu hutan paya laut.

Di hilir sungai payau, pokok Nipa tumbuh di sepanjang tebing, terutama untuk sungai yang lebar

Lebih jauh ke hulu, di mana air tidak lagi payau tetapi masih dipengaruhi oleh air pasang, spesies seperti putat, Rengas, Bintangor jangkang, Kenanga, Keruing bulu dan Merbau boleh ditemui di sepanjang pantai. Di bahagian sungai yang tidak lagi dilanda pasang surut, spesies yang boleh ditemui ialah Keruing neram, slug Meranti, Rengas, Meranti tengkawang dan Meranti pipit.

Di kaki gunung di mana sungai menjadi sempit, berbatu dan deras, spesis utama hutan ini ialah Gapis.

Spesies biasa lain ialah Terentang daun besar, Otak udang, Kekatong, Kasai daun besar dan Tualang. Spesies dipterokarpa yang biasa ditemui di kawasan tersebut ialah Keruing ropol, Meranti mengkal, Damar siput hitam jantan, Meranti langgong dan Meranti kepong.

Di kawasan tanah tinggi terdapat spesies Berembang bukit dan Surian.

3. HUTAN PANTAI

Hutan pantai - Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas

Hutan ini merupakan jaluran tumbuhan pokok dengan kelebaran 20meter ke 40meter di sepanjang kawasan pantai berpasir dan berbatu kerikil di atas paras air pasang kecuali air pasang besar.  Spesies yang terdapat di hutan ini ialah seperti  Rhu, , Kelat jambu laut, Podo laut, Jemerlang laut, dll

4. HUTAN RAWA

Hutan Rawa - Pengertian, Ciri, Jenis, Vegetasi & Sebaran

Hutan ini terdapat di kawasan berpasir bekas pantai.  Hutan ini menahan air setelah hujan lebat, terutama selama musim hujan. Biasanya terdapat lapisan pasir dan kerikil yang tebal dengan banyak akar berbulu di permukaan tanah. Contoh hutan sebegini terdapat di Hutan Simpan Mencali di Rompin, Terengganu, Hutan Simpan Jambu Bongkok, sebahagian Hutan Simpan Balok di Kuantan, Pahang dan sebahagian Hutan Simpan Tanjung Hantu di Tintin, Perak. Varieti yang lebih mudah ditemui ialah kudzu dan beberapa herba lain.

5. HUTAN PAYA GAMBUT

Hutan Di Malaysia - Hutan Paya Gambut - AlamBlogr

Hutan Paya ini hanya terdapat di kawasan pantai yang berpaya iaitu dibelakang hutan paya laut dan menghala ke darat dengan penggantian spesies tumbuhan yang boleh mencapai 30meter tinggi serta mempunyai silara yang terbuka dan seragam.  Kedalaman gambutnya adalah diantara 0.5m hingga 20m dan mempunyai air yang kurang masin.

Antara spesies tumbuhan yang terdapat dalam hutan jenis paya gambut ini adalah seperti Ramin Bintangor, Meranti paya, Geronggang, Kempas dan Resak.  Hutan paya gambut ini banyak terdapat di negeri Johor, Selangor, Perak, Pahang dan Nyatoh.

6. HUTAN PAYA DARAT

Portal Rasmi Jabatan Perhutanan Negeri Johor - - Jenis-Jenis Hutan

Permukaan tanah dikawasan Hutan Paya Darat ini ditenggelami secara sementara atau separa kekal oleh air tawar yang kaya dengan mineral dan tidak berasid. Antara jenis spesies yang biasa terdapat ialah seperti Keladan, Merbau, Kempas, Pulai, Bintangor, dan Kelat.

7. HUTAN DIPTEROKARPA PAMAH

Portal Rasmi Jabatan Perhutanan Negeri Johor - - Jenis-Jenis Hutan

Hutan Dipterokarpa Pamah ini boleh ditemui dikawasan yang mana ketinggiannya adalah 300m dan ke bawah di atas paras laut.  Hutan jenis yang seperti ini mempunyai bilangan pokok yang padat dan mempunyai pelbagai jenis yang mana komponen utamanya adalah terdiri dari jenis Dipterokarpa serta ianya mempunyai tiga lapisan kanopi hutan yang jelas. Spesies utama ialah Kapur, Meranti dan Balau

Sampai sini saja perkongsian kami kali ini ini mengenai Hutan Di Malaysia, Kami berharap kita sentiasa menjaga kelestarian Hutan Di Malaysia, kerana ini adalah Aset negara kita Malaysia.

SUMBER:

http://geography-slong.blogspot.com/p/pendahuluan-hutan-dalam-pengertian-yang.html?m=1

https://m.facebook.com/permalink.php?story_fbid=195428655209135&id=106312047454130

error: Content is protected !!