6 Top Homestay Pengkalan Balak

homestay pengkalan balak

Jika anda mencari homestay Pengkalan Balak yang sesuai untuk mengadakan aktiviti santai dan bersahaja bersama keluarga tersayang, rujuk sini.

Sudah menjadi kebiasaan kita sebelum bercuti ke sesuatu tempat pelancongan, perkara pertama adalah mencari tempat menginap. Bercakap tentang Melaka anda pasti akan memikirkan A’Famosa yang terkenal, Pasar Malam Jonker Street, Asam Pedas, Nyonya dan makanan Portugis.

Bagi yang pertama kali menjejak kaki ke Pengkalan Balak, Pengkalan Balak adalah kesinambungan dari Pantai Tanjung Bidara, Melaka, Alor Gajah. Pantai pesisirnya luas, disertai dengan keindahan dan keunikan perkampungan nelayan untuk menjadikan suasana damai dan persekitaran yang indah.

Pantai ini terletak berhampiran Camp Shade, kem tentera dan pantai Tanjung Bidara. Pantai ini terletak 10 km dari bandar Howth yang merupakan perkelahan pantai yang terkenal di Melaka. Selain tempat-tempat menarik yang anda perlu melawat, apa yang menentukan percutian anda seronok atau tidak adalah dengan memilih homestay yang terbaik.

Oleh itu, kami sediakan senarai  homestay di Pengkalan Balak untuk anda pilih. Semoga bermanfaat!

1. Homestay Seri Bidara

Homestay Seri Bidara 2 hanya kira-kira mengambil masa 1 minit dari Pantai Tanjung Bidara. Ia mempunyai 3 bilik tidur dan 2 bilik mandi yang memuatkan kira-kira 12 orang tetamu. Semua bilik dan ruang tamu dilengkapi dengan pendingin hawa dan dapur dilengkapi dengan peralatan memasak, termasuk peralatan BBQ.

Alamat: Lot 2049, Batu 23, Kg Tanjung Bidara, 78300 Masjid Tanah, Melaka

Harga: Dari RM250 semalam

Jumlah Tetamu: 12 orang

2. Chalet KM

KM Chalet terletak di sebelah chalet pantai yang menyediakan Bilik Standard (1 Katil Queen) dan juga Bilik Deluxe (2 Katil Queen). Hanya beberapa Langkah dari chalet ini anda akan dapat menikmati pemandangan pantai yang menakjubkan, memberikan ketenangan kepada mereka yang datang ke Pengkalan Balak.

Kemudahan pembersihan dan menyeterika disediakan atas permintaan pengunjung. Anda juga boleh menambahkan tilam tambahan dengan harga berpatutan iaitu serendah RM15.

Alamat: Batu 32, Kampung Balik Bukit Kuala Linggi, Kuala Sungai Baru

Harga: Dari RM80 semalam

Jumlah Tetamu: 4 orang setiap bilik

3. Homestay Tepi Pantai

Anda sukakan suasana kampung di tepi pantai? Homestay Tepi Pantai Melayu ini terletak bersebelahan dengan Akademi Laut Malaysia Melaka. Homestay ini sangat sesuai jika anda merancang untuk mengadakan Famil day bersama keluarga atau berkumpul kerana dapat menempatkan lebih kurang 15 orang tetamu.

Jangan risau tentang tempat parking, kerana disini mempunyai banyak tempat untuk meletakkan kenderaan anda. Walaupun homestay ini hanya mempunyai 2 bilik tidur tetapi ruang tamu cukup besar untuk tidur dengan gaya ‘kampung selerak’ dan anak-anak anda boleh mencuba tidur di loteng (loteng) yang dapat diubah menjadi tempat tidur.

Semua bilik dilengkapi dengan pendingin hawa kecuali loteng. Terdapat 4 bilik mandi dan dapur dengan kemudahan memasak. Ada rancangan untuk membuat BBQ? Jangan risau kerana peralatan BBQ juga ada tetapi ada baiknya jika anda membawa sendiri dari rumah.

Alamat: Lot 204, BT 29, Kampung Tengah, Kuala Sg. Baru, 78200 Melaka

Harga: Dari RM160 semalam

Jumlah Tetamu: 20 orang

4. Homestay Kuala Sungai Baru

Homestay di tepi pantai ini sangat sesuai untuk perjumpaan keluarga atau berkumpul dan mengadakan BBQ dengan keluarga sangat digalakkan kerana perkarangannya besar dan keluarga anda dapat menikmati makanan di tepi pantai.

Terletak di sebelah pantai Kuala Sungai Baru dan 5 minit pemanduan dari Akademi Laut Malaysia (ALAM), homestay ini mempunyai 3 bilik tidur dan 2 bilik mandi untuk menampung sekitar 10 orang tetamu. Kemudahan asas seperti penyaman udara di bilik tidur dan peralatan memasak disediakan oleh pemiliknya.

Alamat: 147, Jalan Kampung Tengah, 78200 Kuala Sungai Baru, Melaka

Harga: Dari RM250 semalam

Jumlah Tetamu: 20 orang

5. Hana Homestay Kuala Sg Baru Melaka

Hana Homestay adalah tempat yang sempurna jika anda ingin mengadakan perjumpaan keluarga yang besar atau berkumpul kerana dapat menampung 30 orang tetamu dengan selesa!

Rumah utama mempunyai 3 bilik dan terdapat 5 lagi chalet yang bersambung dengan homestay berpagar utama ini. Semua 8 bilik dilengkapi dengan pendingin hawa dengan ruang tamu yang besar dan dapur dengan peralatan memasak.

Sekiranya anda ingin mengatur BBQ, peralatannya boleh disewa dari pemilik dengan kos minimum. Homestay ini berjarak beberapa minit perjalanan dari beberapa restoran ikan bakar dan pantai Tanjung Bidara dan pantai Tanjung Balak.

See Also
Badminton

Alamat: Lot 240, Batu 28, Jalan Kg. Permatang, 78200 Kuala Sg Baru, Melaka

Harga: Dari RM1000 semalam

Jumlah Tetamu: 30 orang

6. Homestay Cinta

Homestay ini terletak kurang dari 10 minit perjalanan dari pantai Pengkalan Balak dan restoran makanan laut di Kuala Sungai Baru. Dengan 2 bilik tidur dan 2 bilik mandi, homestay ini boleh memuatkan 6 orang tetamu dengan mudah.

Bilik-bilik dilengkapi dengan tempat tidur queen dan penyaman udara. Masakan asas dibenarkan di dapur yang dilengkapi dengan peralatan memasak.

Alamat: SI 9, Taman Sungai Baru Ilir, Jalan Sungai Baru Ilir, 78300 Kuala Sg Baru, Melaka

Harga: Dari RM180 semalam

Jumlah Tetamu: 30 orang

Agaknya yang mana satu homestay yang menjadi pilihan anda setakat ini? Sudah ada pilihan? Jangan bimbang untuk mencari homestay di Pengkalan Balak kerana terdapat banyak pilihan disini dengan reka bentuk yang menarik perhatian.

Jadi, pilihlah yang selesa dengan harga yang berpatutan dan fasiliti yang lengkap.

Sumber:

https://www.letsgoholiday.my/p/pengkalan-balak-homestay

https://cari-homestay.com/noi-homestay-pengkalan-balak-melaka/

https://www.agoda.com/hotels-near-pengkalan-balak-beach/attractions/malacca-my.html?cid=1844104

error: Content is protected !!