tanah tinggi

Tanah tinggi sememangnya menjadi tumpuan tatkala cuti sekolah atau cuti umum. Tanah tinggi beriklim lebih sejuk bersuhu antara 10°C hingga 20°C. Tanah tinggi ini juga menjadi tarikan pelancongan yang terkenal di Malaysia dalam kalangan pelancongan asing.

Keindahan flora di tanah tinggi juga tidak kurang menariknya. Contohnya, buah strawberry dan teh hanya tumbuh di tempat yang bersuhu sejuk serta tanah yang subur dan ini menjadikan Tanah Tinggi Cameron Highland tempat yang sempurna untuk ditanam. Jom kita ketahui 6 tempat tanah tinggi yang menarik untuk dilawati!

1) Genting Highlands

Genting Highlands adalah stesen bukit di tengah-tengah udara gunung yang sejuk dan hutan hujan berusia 100 juta tahun yang megah. Hanya 45 minit dari KL City, hotel ini menawarkan taman tema dalaman dan luaran, lapangan golf 18 lubang, kasino, dan ladang strawberi terbesar di Malaysia, semuanya terletak di tengah hutan hujan berusia 100 juta tahun yang megah. Genting Highlands juga sesuai untuk peminat pengembaraan kerana aktiviti seperti abseiling, panjat tebing dalam ruangan dan aktiviti flying fox juga disediakan.

Sekiranya anda ingin melepaskan diri dari kehidupan kota yang melelahkan pada hujung minggu atau lebih, Genting Highlands mempunyai banyak tempat menarik bertaraf tiga dan lima bintang dengan pelbagai tempat makan, kemudahan, perkhidmatan yang sempurna dan bilik-bilik yang luas dengan pemandangan gunung yang menakjubkan.

2) Cameron Highlands

Tanah Tinggi Cameron adalah tempat percutian tanah tinggi yang paling popular di Malaysia. Terletak hampir 2,000 meter pada titik tertinggi, Camerons menawarkan pengunjung iklim sederhana dengan suhu siang hari sekitar 25 ° C dan 18 ° C pada waktu malam. Ini menjadikan persekitaran kondusif untuk menanam tanaman, buah-buahan dan sayur-sayuran di benua sambil memberikan jalan keluar yang sejuk bagi penduduk kota. Perbandaran Camerons sendiri terbahagi kepada Tanah Rata, Brinchang dan Ringlet.

Semasa era penjajahan, orang inggeris menanam teh di lereng gunung yang subur, amalan ini diteruskan sehingga hari ini oleh penduduk tempatan. Sejak itu, ia telah menjadi pengeksport teh terbesar di Malaysia bersama dengan bekalan sayur-sayuran yang berterusan ke negara ini dan Singapura.

3) Berjaya Hills

Bukit Berjaya, yang dikenali sebagai Bukit Tinggi, menawarkan banyak pilihan tempat bersiar-siar, aktiviti keluarga, dan resort dengan pemandangan hutan hujan yang menakjubkan. Diakses dalam jarak satu jam perjalanan dari pusat bandar Kuala Lumpur, iklim sejuk di dataran tinggi ini menarik banyak penduduk tempatan pada hujung minggu dan cuti.

Ciri yang menonjol di Bukit Berjaya adalah Colmar Tropicale yang indah. Replika Colmar Village yang asli sejak abad ke-18 di Alsace, Perancis. Halamannya yang berbatu batu ini sering mengadakan pertunjukan jalanan dan gerai cenderamata yang meriah, serta kafe dan bistro yang menyajikan masakan Eropah. Dataran tinggi juga menjadi tuan rumah sebuah perkampungan Jepun, taman botani, dan lapangan golf, serta banyak pilihan tempat penginapan yang memenuhi anggaran apa pun.

4) Bukit Fraser

Bukit Fraser adalah salah satu destinasi jangka pendek yang memuaskan di Malaysia. Menelusuri jalan selekoh tajam yang perlu berhati-hati untuk ke stesen bukit ini adalah pengalaman yang menggembirakan. Arah berubah setiap jam; waktu ganjil adalah untuk menaiki bukit, sementara jam genap dilambangkan untuk lalu lintas menurun.

Dengan sebilangan besar bangunannya yang menampilkan seni bina gaya Tudor menggambarkan suasana tenang di sini. Bukit Fraser tidak banyak berubah dari zamannya sebagai resort bukit kolonial Inggeris. Selain peluang keemasan untuk berfoto di Menara Jam Fraser iaitu sebuah menara jam yang sukar dilupakan yang berdiri di alun-alun desa lama Inggeris, anda juga boleh menuju ke Allen’s Water, bekas takungan yang berubah menjadi tarikan berperahu dan memancing.

Bukit Fraser adalah salah satu lokasi utama Malaysia untuk menonton burung. Penjaga burung di sini mengeluarkan kenyataan bahawa Fraser adalah rumah bagi lebih dari 250 spesies burung – Fraser’s Hill Development Corporation dan World Wildlife Fund kedua-duanya mengadakan kelas dan lawatan untuk melihat flora dan hidupan liar di stesen bukit. Apatah lagi, Fraser’s Hill International Bird Race merupakan pertandingan untuk mendokumentasikan pelbagai jenis kehidupan burung di lereng gunung. Kebiasanya pertandingan ini diadakan di sini pada sekitar bulan Jun.

5) Taman Negara Kinabalu

Kota Kinabalu, ibu kota Malaysia Timur, tidak benar-benar mempersonifikasikan Borneo. Ibukota ini adalah tempat untuk mencari pemandangan hebat dari Sabah. Sebilangan besar pelawat menuju ke sini untuk melihat bumbung granit yang menjulang tinggi di Borneo. Kota Kinabalu mempunyai banyak bandar pesisir yang menarik dan kampung-kampung yang mesti dikunjungi.

Puncak Kinabalu setinggi 4095 meter iaitu puncak tertinggi di Asia Tenggara, Taman Nasional Kinabalu, yang terletak di barat laut Sabah, adalah Tapak Warisan Dunia UNESCO pertama di Malaysia. Ia mempunyai salah satu koleksi flora dan fauna terbesar di dunia dan melibatkan dua hari melintasi lanskapnya untuk sampai ke puncak Borneo. Ini juga merupakan antara cabaran pengembaraan yang pasti bagi pendaki yang berani.

Selain menjadi tuan rumah gunung perkasa – juga dikenal sebagai Gunung Kinabalu – Taman Nasional Kinabalu adalah syurga botani. Di dalam hutan hijau ini terdapat sebilangan habitat yang menyokong flora dan fauna Borneo yang rimbun. Ia adalah rumah bagi pelbagai jenis tanaman karnivor periuk kera (nepenthes) terbesar di dunia. Sebilangan besar orang menuju ke puncak tetapi kawasan sekitarnya patut diterokai termasuk Peringatan Perang Kundasang dan pasar malam Ranau.

6) Taman Negara Gunung Mulu

Taman nasional terbesar di Sarawak, Taman Nasional Gunung Mulu adalah Tapak Warisan Dunia UNESCO yang dikuasai oleh tiga gunung – Gunung Mulu, Gunung Api dan Gunung Benarat. Mulu seluas 52.865 hektar hutan hujan utama, Mulu dihiasi dengan sungai-sungai yang mengalir dengan deras, tebing menegak serta sungai hutan.

Tarikan terhebat di Mulu – hamparan ular sepanjang 300 kilometer yang terletak di bawah pergunungan berhutan. Mereka adalah rumah kepada ruang gua terbesar di dunia, Sarawak Chamber – yang boleh menempatkan 40 Boeing 747s!

Kawasan sekitarnya adalah kawasan panas di tempat-tempat menarik di atas tanah. Taman ini diliputi hutan hujan primer yang kaya dan menawarkan trek hutan (jungle trekking) dan laluan mendaki gunung yang sangat baik. Salah satu tarikan utama taman ini adalah Pinnacles. Pancang batu kapur tajam setinggi 45 meter yang keluar dari lereng Gunung Api.

Dikuasai oleh tiga gunung – Gunung Mulu (2,376 m), Gunung Api (1,750 m) dan Gunung Benarat – Taman Nasional Gunung Mulu adalah taman nasional terbesar di Sarawak, yang tersebar di 52.865 hektar hutan hujan primer. Banyak tarikan terkenal di Mulu terletak di bawah tanah yang tersembunyi jauh di bawah permukaan bukit berhutan yang merupakan laluan gua yang berpusing dan melintasi pergunungan. Ruang gua terbesar di dunia iaitu Sarawak Cave Chamber, terletak di sini dan saiznya yang sangat besar, hampir 16 padang bola dan ini sangat mengagumkan.

Juga mempunyai laluan gua terbesar di dunia, Gua Rusa, serta gua terpanjang di Asia Tenggara, Gua Clearwater, Mulu yang relatif belum diterokai dengan hanya 30-40% dari jalan bawah tanahnya yang telah dikaji. Taman ini mempunyai koleksi eksotik haiwan dan spesies tumbuhan Borneo.

Wah cantik sungguh pemandangan 6 tempat tanah tinggi ini. Jom lah kita melancong dalam Malaysia. Terokai tempat-tempat menarik secara tak langsung membantu ekonomi negara. Anda boleh masukkan 6 tempat tanah tinggi di atas dalam wishlist tempat pelancongan yang anda ingin lawati!

SUMBER:

1) http://www.malaysia-hotels.net/highlands.htm

2) https://www.thevocket.com/8-gunung-tinggi-buat-kaki-hiking/

3) https://www.libur.com.my/4-lokasi-alternatif-selain-cameron-highland-untuk-anda-yang-nak-explore-kawasan-tanah-tinggi-2/

Tagged: