sungai petani

Sungai Petani adalah sebuah bandar di Daerah Kuala Muda, Kedah, Malaysia dan juga merupakan bandar kedua terbesar di Kedah yang terletak kira-kira 55 km di selatan Alor Setar.

Sungai Petani mempunyai banyak pusat membeli-belah seperti Amanjaya Mall, Central Square, Village Mall, Lagenda Height Tesco, Sungai Petani North Tesco, Sungai Petani South Tesco, Giant Hypermarket, Econsave, Billion, Sp Plaza dan Parkson.

Tahukah anda sebenarnya terdapat banyak tempat yang menarik di Sungai Petani ini?

Tempat-tempat Menarik di Sungai Petani

Berikut adalah beberapa tempat menarik di Sungai Petani yang boleh anda kunjungi jika ke sana.

1. Merdeka Beach Resort

Merdeka Beach Resort terletak di sepanjang pantai di Pantai Merdeka, Kedah. Ia merupakan tempat yang sempurna untuk melepaskan diri daripada bandar yang sibuk.

Di Resort Pantai Merdeka membolehkan anda menikmati pemandangan laut zamrud yang mempesona dengan cahaya yang berkilauan, berjalan di atas pasir dengan dikelilingi pokok-pokok, dan ditiupi angin daripada arah laut.

Resort ini dilengkapi dengan fasad tradisional tempatan dan gaya reka bentuk seni bina, dengan kehijauan halaman yang indah dan pemandangan menghadap ke kolam renang.

Pantai Merdeka adalah satu-satunya pantai berpasir di daratan Kedah yang menjadi tarikan utama bagi pengunjung ke pantai dari seluruh utara Pulau Pinang dan Negeri Kedah.

Pelbagai penginapan disediakan untuk disewa untuk menikmati pantai dan tarikan lain di kawasan ini termasuk menuai Kepah, Siput Kemudi dan Kerang.

2. Menara Alor Setar

Menara Alor Setar adalah bangunan pencakar langit di Alor Setar, Kedah dan merupakan destinasi pelancongan yang popular di wilayah utara. Dengan ketinggian total 165.5 meter, ia adalah menara telekomunikasi tertinggi kedua di Malaysia, yang dikendalikan oleh Menara Kuala Lumpur Sdn. Bhd, anak syarikat Telekom Malaysia Berhad (TM).

Menara Alor Setar menyediakan perkhidmatan telekomunikasi dan penyiaran serta pelbagai kemudahan lain untuk pengunjung yang merangkumi dek pemerhatian yang terletak di ketinggian 88 meter dari permukaan laut dengan lima set teropong automatik.

Terdapat juga Megaview Banquet Hall dengan ketinggian 100 meter yang menyediakan kemudahan untuk majlis seperti mesyuarat, seminar, kursus, makan tengah hari, minum petang, makan malam. Terdapat juga Restoran Revolving Menara Alor Setar yang menyediakan pengalaman bersantap di langit dengan ketinggian 94 meter, sehingga mewakili restoran tertinggi di Kedah.

Restoran ini adalah tempat yang sesuai untuk semua majlis seperti perkahwinan, makan malam, makan tengah hari, sambutan ulang tahun dan banyak lagi.

3. The Carnivall Waterpark

Mengunjungi taman tema air adalah salah satu pilihan yang terbaik untuk anda dan keluarga bercuti. Taman tema air The Carnivall Waterpark terletak di dalam Cinta Sayang Golf and Country Resort iaitu sebuah taman tema yang berkeluasan 7 hektar.

Terdapat banyak tarikan menarik di tempat ini termasuklah 4 Water Coasters, Wall Climbing, Kids Area Play dan Lazy River. Jeritan keseronokan kanak-kanak tidak pernah sunyi di taman tema air ini kerana kegembiraan bermain air bersama ahli keluarga tersayang.

Selain aktiviti bermain air, terdapat satu lagi aktiviti menarik iaitu menunggang kuda. Hebat bukan? Oleh itu, jangan lepaskan peluang anda untuk berkunjung ke taman tema air di The Carnivall Waterpark bersama ahli keluarga tersayang.

4. Muzium Arkeologi Lembah Bujang

Muzium Arkeologi Lembah Bujang adalah satu-satunya muzium di Malaysia yang mempamerkan koleksi arkeologi yang berfungsi sebagai bukti kewujudan pusat penyebaran perdagangan dan Hindu / Buddha di Asia Tenggara dari abad ke-3. hingga abad ke-12 Masihi.

Galeri dan Koleksi di Muzium Arkeologi Lembah Bujang mempunyai dua galeri utama yang memaparkan artifak arkeologi yang menjadi bukti keberadaan Lembah Bujang.

Kemudahan rekreasi dan pemulihan turut disediakan supaya pengunjung berpeluang menikmati keindahan pemandangan hutan hujan di latar belakang muzium, serta terpesona dengan seni bina dan artifak masyarakat zaman dahulu.

Pengunjung juga dapat menikmati ketenangan sungai yang mengalir dan kehijauan hutan hujan tropika yang penuh dengan flora dan fauna eksotik yang tumbuh secara semula jadi di sekitar muzium. Kira-kira 60,000 orang telah mengunjungi muzium ini sejak 3 tahun yang lalu.

5. Hutan Lipur Rekreasi Tupah

Hutan Lipur Rekreasi Tupah adalah hutan dipterocarp dataran rendah yang terletak 14 km dari kota Bedong, dan 54 km dari Alor Setar. Hutan Lipur Tupah terletak di ketinggian antara 100-200 meter dari permukaan laut, dengan sungai yang mengalir melaluinya.

Hutan Lipur Tupah terkenal dengan penduduk tempatan yang datang ke sini untuk berkelah dan bermandi-manda. Inilah tempat yang sesuai untuk dan keluarga meluangkan masa bersama dan jauh daripada kesibukan bandar.

Anda dinasihatkan agar datang ke tempat ini menaiki kereta kerana jika tidak pasti akan mengambil masa yang agak panjang untuk sampai.

6. The Jerai Hill Resort

Kebanyakan pelancong atau pengunjung akan memilih The Regency jerai Hill Resort sebagai pilihan kerana ia terletak di tengah-tengah Jerai Hills, yang berpusat di antara Bandar Lama dan Baru iaitu tempat pelancongan yang mudah diakses. Resort ini sangat menarik keran lokasinya yang berada di tengah singkapan batu kapur yang menjulang tinggi dan kehijauan yang subur.

Regency Jerai Hill Resort adalah kawasan seluas 5 ekar yang terletak 1,200 meter di puncak Gunung Jerai, Kedah. Resort ini mempunyai 75 bilik jenis chalet mewah yang membolehkan para tetamu mengagumi pemandangan menakjubkan dari dataran dan pulau-pulau berdekatan dan tidak terbatas.

Di puncak gunung Regency Jerai Hill Resort adalah pemandangan luar kota, ladang padi, rumah kampung dan Selat Melaka yang menakjubkan. Untuk rekreasi, anda boleh mengikuti trekking di hutan atau menikmati perjalanan dengan kereta. Bilik permainan, kemudahan pingpong, dan sewa basikal juga disediakan.

Kesimpulan

Demikianlah tempat-tempat menarik di Sungai Petani yang boleh anda kunjungi bersama keluarga tersayang anda. Hari minggu boleh diisi dengan bersiar-siar di tempat menarik di Sungai Petani untuk menenangkan fikiran dan lari daripada kesibukan pekerjaan.

Anda tidak perlu ke tempat yang jauh untuk merasai pelbagai pengalaman menarik kerana di Malaysia juga banyak tempat-tempat menarik, salah satunya adalah di Sungai Petani.

Sumber:

https://www.menaraalorsetar.com.my/en/the-tower/tower-info

http://www.merdekabeachresort.com.my/about-us/

https://www.maisinggah.com/tempat-menarik-di-sungai-petani/

http://www.jmm.gov.my/en/museum/lembah-bujang-archaeological-museum

Summary
6 Tempat Menarik Di Sungai Petani Yang Harus Anda Kunjungi
Article Name
6 Tempat Menarik Di Sungai Petani Yang Harus Anda Kunjungi
Description
Sungai Petani adalah sebuah bandar di Daerah Kuala Muda, Kedah, Malaysia dan juga merupakan bandar kedua terbesar di Kedah yang terletak kira-kira 55 km di selatan Alor Setar.
Author
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: