Now Reading
6 Tempat Menarik Di Selangor Wajib Anda Kunjungi!

6 Tempat Menarik Di Selangor Wajib Anda Kunjungi!

Tempat Menarik Di Selangor

Tempat menarik di Selangor? Mestilah ada dan layak mendapat tempat dalam senarai keinginan perjalanan anda.

Dari tempat pemeliharaan alam hingga taman dan pantai yang mengagumkan, pemandangan semulajadi di Selangor sungguh menakjubkan.

Sekiranya anda berfikir bahawa anda telah melihat semuanya, mungkin masih terdapat banyak tarikan yang belum anda temui. Sekiranya anda bersedia untuk berseronok di luar, lihat tarikan-tarikan semula jadi yang ada di Selangor yang mesti anda lawati atau kunjungi semula di hujung minggu ini!

Pantai Kelanang, Banting

Walaupun Pantai Morib terkenal di kalangan penduduk tempatan, jirannya iaitu Pantai Kelanang juga merupakan pantai lain yang dekat dengan Kuala Lumpur. Walaupun bukan pantai tropika biasa dengan air jernih dan pasir putih (tidak sesuai untuk berenang di sini), ini masih merupakan pilihan yang baik untuk percutian cepat yang bagus.

Anda juga boleh memilih untuk berkelah atau bersiar-siar di sepanjang pantai. Pemandangan matahari terbenam juga sesuai untuk peluang bergambar.

Pantai Redang, Sekinchan

Pulau Redang di Kuala Terengganu bukan satu-satunya Pulau Redang di Malaysia. Sebenarnya, ada pantai Redang yang terletak di Sekinchan, jadi ini bukan mengenai sawah ketika datang ke kawasan ini!

Pantai ini terkenal di kalangan penduduk tempatan dan boleh menjadi padat pada hari cuti kerana ia menawarkan pemandangan laut yang indah.

Ia juga tempat yang bagus untuk menerbangkan layang-layang kerana suasananya yang berangin. Sekiranya layang-layang bukan kesukaan anda, berjalan-jalan dan mengambil banyak gambar dengan latar belakang yang indah mungkin pilihan anda.

Taman Hutan Eko Kanching

Taman Eko Rimba Kanching berdekatan Rawang adalah taman dimana terdapatnya Air Terjun Kanching bertingkat. Untuk sampai ke sini, anda harus melakukan sedikit aktiviti mendaki sehingga menjadikannya pengembaraan yang sempurna.

Terdapat 7 tingkat air terjun yang semuanya dapat diakses melalui tangga konkrit untuk beberapa tingkat pertama, kemudian perjalanan berbatu yang curam Ketika pendakian semakin jauh.

Tempat ini juga menawarkan kemudahan seperti ruang solat, dan bahkan tandas dan bilik mandi. Tetapi kerana COVID-19, terdapat SOP yang dilaksanakan untuk pengunjung, jadi pastikan anda mengetahui lebih lanjut mengenai perkara tersebut sebelum anda memulakan pengembaraan anda.

Taman Tasik Shah Alam

Taman Tasik Shah Alam dikatakan sebagai taman awam pertama yang dibuka di Selangor pada tahun 1985 dan masih kukuh sehingga kini! Ini adalah taman yang cukup besar yang mempunyai banyak perkara untuk anda nikmati.

Selain berjoging dan berbasikal, terdapat taman permainan anak-anak dan tempat-tempat untuk menyewa dayung dan kayak. Masjid Biru yang ikonik juga berdekatan dengan taman ini dan anda boleh menemui banyak restoran halal di sekitar kawasan ini.

Paya Indah Discovery Wetlands

Untuk bersantai bersama teman atau keluarga, Paya Indah Discovery Wetlands adalah sangat sesuai kerana dilengkapi dengan aktiviti seperti menunggang kuda, berbasikal dan menunggang belon udara panas. Ia juga merupakan tempat yang bagus untuk belajar dan mengenali kepelbagaian biologi di Malaysia.

Selain itu, anda boleh pergi melawat tasik dan mengambil bahagian dalam pemerhatian burung. Mereka juga mengadakan sesi memberi makan haiwan di mana anda boleh memberi makan kepada haiwan liar seperti buaya dan landak Tanah Melayu.

Bukit Melawati

Bukit Melawati yang boleh ditemui di Kuala Selangor adalah tarikan yang menggabungkan alam dan sejarah bersama-sama. Kubu yang dibina di atas bukit pada akhir abad ke-18 dikatakan melindungi negeri ini daripada penjajah. Terdapat tarikan lain di sini seperti meriam, rumah api dan muzium.

Untuk sampai ke puncak, anda harus mendaki bukit yang curam atau memilih untuk menaiki tram. Ini adalah tempat bersantai yang terbaik untuk hujung minggu anda kerana puncak bukitnya memberikan pemandangan bandar Kuala Selangor dan Selat Melaka yang menakjubkan.

Sama ada anda berjalan-jalan di pantai Redang di Sekinchan atau menyertai lawatan tasik di Paya Indah Discovery Wetlands, perkara yang diharapkan adalah anda menikmati masa terbaik anda ketika menerokai tarikan semula jadi di Selangor!

SUMBER

https://www.havehalalwilltravel.com/nature-spots-in-selangor

https://beautifulselangor.blogspot.com/2014/10/kelanang-beach-banting.html#.YIr4RLUzY2w

https://www.thestar.com.my/lifestyle/travel/2019/04/16/bukit-malawati-kuala-selangor

https://imagegallery.tourism.gov.my/fotoweb/archives/5024-Destinations-and-Attractions/Malaysia/Selangor/APAI-BUKIT%20MELAWATI%202.TIF.info

error: Content is protected !!