Now Reading
6 Tempat Menarik Cameron Highland Wajib Pergi!

6 Tempat Menarik Cameron Highland Wajib Pergi!

Tempat Menarik Cameron Highland

Tempat Menarik Cameron Highland bukan lagi perkara asing buat rakyat Malaysia. Berketinggian 1500 meter dari permukaan laut dan sangat damai.

Suhu di lereng bukit ini turun naik antara 22 ° dan 25 ° Celsius pada siang hari dan antara 15 ° hingga 22 ° Celsius pada waktu malam, menjadikannya lebih sejuk daripada di dataran rendah.

Nama Cameron Highland diambil sempena nama William Cameron, beliau merupakan seorang juru ukur pemerintah Britain yang ‘menemui’ kawasan itu pada tahun 1885 ketika dalam satu ekspedisi. Cameron Highlands berkembang pada era penjajahan Inggeris, mereka tertarik ke stesen bukit kerana iklimnya yang sejuk.

6 Tempat Menarik Cameron Highlands

  1. Ladang Teh Boh Sungai Palas
tempat menarik cameron highland

Tempat menarik Cameron Highland yang pertama ini terletak di bukit di utara Brinchang, perkebunan teh ini adalah kawasan pemandangan yang luas dengan kilang teh, kedai teh dan pusat pengunjung.

Semasa anda di sini, anda dapat menonton video pendidikan mengenai sejarah harta tanah serta membeli produk teh dari kedai cenderamata. Juga jangan lepaskan peluang untuk menghirup teh dan menikmati pemandangan perkebunan dari tempat minum yang disediakan.

Waktu Buka: 09:00 – 16:30 Selasa – Ahad

2. Lembah Kaktus

Tanah Tinggi Cameron adalah rumah bagi beberapa kebun kaktus yang terdapat di kawasan Tanah Rata dan Tringkap.

Lembah Kaktus adalah teras bertingkat yang sarat dengan pelbagai bunga, buah-buahan, sayur-sayuran dan kaktus tempatan. Anda dapat perhatikan pelbagai jenis kaktus serta anda boleh membeli tanaman pasu ini sebagai cenderahati.

Waktu Buka: 08:00 – 18:00

Lokasi: Pekan Lama, Brinchang

3. Ladang Rama-rama Cameron Highlands

Terdapat dua lokasi rama-rama iaitu, Taman Rama-rama dan Ladang Rama-rama. Kedua-duanya menjadi tuan rumah kepada jenis rama-rama tropika, termasuk Raja Brooke yang terkenal serta spesis serangga lain.

Waktu Buka: 08:00 – 18:00 Setiap Hari

Lokasi: Kea Farm, Brinchang

4. Chai Kok Lim – Ladang Strawberi Kok Lim

Terdapat beberapa perkara yang terkenal di Cameron Highlands, termasuklah ladang teh, laluan hutan dan… ladang strawberi! Dataran tinggi ini menjadi tuan rumah kepada lebih dari beberapa laman penanaman strawberi hidroponik yang layak dikunjungi oleh sesiapa sahaja yang berminat. Anda juga jangan melepaskan peluang untuk mencuba jem strawberi dan ais krim.

Waktu Buka: 08:00 – 18:15

Lokasi: UT / MR / F-255, Jalan Sg. Menson, 39100 Brinchang

5. Lawati Pusat Teh BOH- Ketahui Mengenai Cara Memproses Teh!

Sekiranya ada satu perkara yang harus dilakukan di Tanah Tinggi Cameron, ia adalah dengan memeriksa ladang teh dan mengetahui prosedur pemprosesan teh.

Pusat Teh BOH, salah satu ladang teh paling terkenal di Tanah Tinggi Cameron, dan tempat yang tepat untuk dikunjungi.

6. Big Red Strawberry Farm

Sekiranya anda pergi ke ladang strawberi, and boleh memilih strawberi anda sendiri! Di Big Red Strawberry Farm, anda boleh memetik strawberry sendiri hanya pada musim puncak (Mei hingga Ogos). Harganya ialah sekitar RM 30 untuk 0.5 kilogram.

Anda boleh memasuki Big Red Strawberry Farm secara percuma.

Semoga anda dapat melawat tempat menarik Cameron Highlands yang merangkumi pelbagai keseronokan yang dapat dikongsi bersama seisi keluarga!

RUJUKAN

https://www.livingoutlau.com/cameron-highlands-attractions-malaysia/

http://www.kuala-lumpur.ws/cameron-highlands/attractions.htm

error: Content is protected !!